Gironella vol canviar la fisonomia de la zona de l'antic escorxador amb un nou espai urbà

L'actuació que es planteja l'executiu del PDECat ha de suposar la reordenació de 2.500 metres quadrats d'espai públic i la construcció d'una rotonda a l'entrada sud de la població

Pilar Màrquez Ambròs
16 de maig del 2018
Actualitzat el 17 de maig a les 23:05h
Gironella canviarà la fisonomia de la zona de l'antic escorxador.
Gironella canviarà la fisonomia de la zona de l'antic escorxador. | Pilar Màrquez Ambròs
L'equip de govern de Gironella projecta un nou espai urbà a la zona de l'antic escorxador que n'ha de canviar l'aspecte. L'alcalde de Gironella, David Font, ha explicat a NacióBerguedà que l'actuació que hi tenen pensada suposa la reordenació de gairebé 2.500 metres quadrats d'espai públic. Els estudis previs hi contemplen un parc lúdic enjardinat de cara al riu Llobregat, una dotzena d'aparcaments a nivell de carrer i la construcció d'una rotonda per reordenar el trànsit a l'entrada sud de la població. "La idea és generar un gran espai urbà que faci entrada al poble per la part sud, i que permeti guanyar una nova zona de mirada al riu", ha resumit Font. 

També s'hi planteja la construcció d'un magatzem a un nivell inferior d'uns 800 metres quadrats per a la brigada, donat que desapareixerien els dos edificis de l'antic escorxador que ara fan aquesta funció. "A la zona hi ha també una casa amb dos pisos socials que es conservaria, mentre que s'hi urbanitza al voltant, de la mateixa manera que s'ha de mantenir una rampa d'accés a l'estació transformadora d'Endesa", ha concretat David Font. Malgrat que serà el projecte executiu el que n'acabarà xifrant el cost real, la previsió actual és que la intervenció a la zona s'enfili al voltant dels 700.000 euros sense habilitar-ne el magatzem de la brigada o bé d'1,2 milions si es fa també aquesta construcció que evitaria que el consistori hagi de llogar o comprar en el futur un altre local o nau per aquest ús concret.

A hores d'ara, el consistori treballa en la redacció del projecte executiu i en la modificació puntual urbanística que hi és necessària. La previsió és que ambdós passos s'hagin pogut enllestir "en el proper any" perquè aquest sigui "un projecte que s'executi de cara a futur". 
 
 

Plànol de l'estudi previ de modificació puntual de la rotonda sud de Gironella a la zona de l'Escorxador. Foto: Ajuntament de Gironella

 
L'alcalde gironellenc ha assegurat que l'executiu local està posant una atenció especial a analitzar els costos del projecte. Mentrestant, el consistori disposa també ja d'un informe positiu de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). L'organisme considera que l'actuació no suposa un increment de la vulnerabilitat del riu, ni del risc d'inundabilitat de la zona. L'ACA demana que quan es redacti el projecte es compleixen una sèrie de condicions tècniques i mesures de protecció. Per exemple, hi és necessària la construcció d'un mur cec. "La intenció seria recobrir aquest element, segurament de vegetació, per tal de pal·liar-ne l'impacte visual", ha valorat Font. 

Fase inicial

David Font ha ressaltat que aquest projecte d'envergadura es troba a hores d'ara en "una fase inicial". Font ha recordat que l'actuació implica d'entrada una modificació urbanística, "perquè el planejament ens determina que hi ha una zona afectada de parcs i jardins, i una zona afectada d'equipaments que és on hi ha les actuals construccions, i per tant hi ha uns canvis: de fet, hi ha zones verdes que estaran afectades per una construcció i zones d'equipaments que estaran afectades per zona verda". Segons Font, "cal reencaixar" els usos d'unes i altres zones en una modificació puntual del plantejament urbanístic. Un pas que haurà de ser aprovat més endavant per la comissió territorial urbanística de la Catalunya Central.

L'alcalde ha detallat que la modificació urbanística i el projecte executiu s'estan treballant ja conjuntament, cadascun per una banda. "Perquè el projecte ha d'acabar recollint el que la modificació urbanística permeti", ha dit. "Hem de ser sincers i és un projecte a futur; en aquest any que queda de mandat no es contempla executar-lo. Nosaltres el deixarem a punt per a la legislatura vinent, hi hagi qui hi hagi a l'ajuntament", ha assenyalat David Font. "També en la línia que nosaltres hem defensat sempre, creiem que és bo que un ajuntament tingui sempre projectes al calaix; perquè en el moment que sorgeixi l'oportunitat, i es disposi dels diners o d'una subvenció, l'executiu tingui una part de la feina feta", ha reflexionat David Font.

Justament pel que fa al cost que podria tenir el projecte, David Font ha dit que el consistori ha demanat ja una subvenció a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per la construcció del mur de projecció, un dels elements de més cost del projecte i que valdria aproximadament 300.000 euros.

Una idea que ha evolucionat 

La idea inicial de l'executiu del PDECat era actuar a l'antic escorxador per donar-li un nou ús. "Però a mesura que ha passat el temps hem vist que - per les mides de les edificacions existents i el cost que suposaria construir-hi una planta més - no tenia una utilitat massa clara, ni tampoc un alt valor arquitectònic", segons Font.

Quant a equipaments, l'alcalde ha recordat que la població disposa ja fa tres anys de biblioteca, i ha afegit que els últims temps s'ha pogut ampliar i es disposa d'una planta més al Casal de la Gent Gran, mentre que a l'espai Sant Tomàs s'han guanyat tota una sèrie d'aules perquè les entitats puguin fer activitats i per a l'aula associada amb l'Escola Municipal de Música de Puig-reig. Es considera, per tant, que la població tampoc té una necessitat concreta de més instal·lacions. Però sí d'un espai urbà com el que es planteja.

David Font dona tres motius a l'hora de posar sobre la taula la importància del projecte: "Ens permetrà condicionar i disposar d'un espai més digne per la brigada municipal; incorporar una rotonda a la part sud de l'entrada del municipi que suposi una millora de mobilitat i un increment de la seguretat viària; i guanyar un espai verd públic en un dels punts del municipi amb una mirada cap al riu, que és un dels espais que segurament tenim més diferenciat respecte d'altres pobles". 
Arxivat a