Sosa diu que se l'ha apartat «injustament» de la posició de cap de colla de la Patum Infantil

Els responsables de la festa asseguren que l'excap dels Nans Vells se'n va per desavinences internes dins de la comparsa derivades de qüestions "alienes" al Corpus de la canalla

Pilar Màrquez Ambròs
16 de maig del 2018
Joan Carles Sosa, excap de colla dels Nans Vells.
Joan Carles Sosa, excap de colla dels Nans Vells. | Pilar Màrquez Ambròs
Joan Carles Sosa denuncia que la Patum Infantil l'ha apartat "injustament" de la posició de cap de colla dels Nans Vells i es mostra molt crític amb els gestors del Corpus dels petits  perquè considera que "he respectat escrupolosament les normes de la Patum Infantil", malgrat que "hi havia interessos i persones que no volien que jo hi fos". Una versió contrària a la que tenen des de l'Associació de la Patum Infantil, des d'on asseguren que "ningú l'ha fet fora" i exposen que el canvi de cap de colla va plantejar-se davant la dificultat de consens per "discrepàncies internes" de la comparsa. A més, asseguren que la figura del cap de colla no té les mateixes atribucions que en la Patum dels grans, sinó que la Patum Infantil "és una entitat formada per més de 50 cuidadors que en tots els casos tenen veu i vot".
 
Sosa ha assegurat a NacióBerguedà que tot plegat va començar l’any passat: "quan vaig posar en coneixement de membres de la junta que hi havia cuidadors que tenien un comportament que no era l'adequat i que hi havia hagut absències no justificades". Joan Carles Sosa ha admès també discrepàncies amb aquestes persones arran de la no ratificació d'Oriol Sosa, el seu fill, com a cap de colla dels Nans Vells a la Patum dels grans. No obstant això, ha subratllat que "mentre que en una reunió de setembre de la Patum Infantil va donar-se per resolta la qüestió amb la resta de cuidadors, el 3 de març es pren la decisió de canviar el cap de colla", una determinació que creu que els responsables de la festa de la canalla havien pres amb antelació.

"Penso que, amb els anys que porto a la festa, tinc el dret de poder dir la meva, i crec que hi ha hagut actituds poc democràtiques", ha afirmat Joan Carles Sosa. A la Patum Infantil, Sosa era cuidador des dels 16 anys i cap de colla des dels 18. Fins al 2016 també va ser cap de colla dels Nans Vells a la Patum dels adults. 
 
La posició de l’Associació de la Patum Infantil és que "Joan Carles Sosa va abandonar la colla infantil dels Nans Vells voluntàriament" quan se li va comunicar que no seguiria com a cap de colla, i que "abans van haver-hi reunions prèvies per solucionar els problemes interns de la comparsa que no van tenir resultat". Una situació que va generar-se arran d'un malestar que provenia "de problemes aliens i derivats de la Patum gran".

Sosa reclama explicacions

Sosa reitera que es va sentir "humiliat" i demana l'informe on s'expliquin els motius pels quals va ser cessat. Fonts de la junta han apuntat que l'informe es limita a recollir els passos que van seguir-se en la reunió del 3 de març i que Joan Carles Sosa ja coneix. NacióBerguedà ha tingut accés a aquest document. Hi consta que "en la reunió de la junta del 8 de febrer es va acordar que, si la comparsa no arreglava els seus problemes interns palesos en la passada Patum, designaríem un nou cap de colla, que seria - si ho accepta - Marc López, tota vegada que ja no manté relació amb la Patum gran i que semblar ser que s'ha mantingut neutral en el conflicte intern de la colla". 

En aquest sentit, fonts de la Patum Infantil han reiterat que "el 17 de juliol de 2017 es va convocar una reunió amb la presència de membres de la comparsa dels Nans Vells i de tota la junta de la Patum Infantil, per tal d'intentar arreglar el problema de forma totalment democràtica". Llavors, el febrer d'enguany, "es va comunicar novament a la junta que aquest problema persistia i que encara no s'havia resolt". Va ser aleshores quan "es va decidir convocar una nova reunió amb la colla dels Nans Vells". De nou amb la voluntat que "entre ells resolguessin la qüestió i derivant la funció de mediadors als dos responsables de gestió de personal de la Patum Infantil", expliquen els responsables de la festa de la canalla. Segons la versió dels organitzadors de la festa, "només es plantejava canviar el cap de colla com a última opció", si bé la tibantor va persistir. 

Una altra de les solucions plantejades, la de fer rotativa la figura del cap de colla, va descartar-se perquè va votar-se i no va obtenir suports.

En el comunicat de la Patum Infantil, els seus responsables assenyalen que "les decisions adoptades s'han pres en tot moment per garantir l'harmonia a la comparsa i la no personalització a la Patum Infantil, a favor de l'entesa i la dedicació a la nostra causa, que és la de formar els més petits". 

Marc López, nou cap
 
"No entrarem en debats ni baralles dialèctiques ni tolerarem cap tipus de baralla pública i menys davant de menors, ja que aquests no són els valors que volem transmetre als més petits", han explicat fonts de la Patum Infantil, que han confirmat que aquesta darrera és una situació que va arribar-se a donar la Patum passada. Tampoc es permetrà que s'arrosseguin "els problemes de la Patum Gran a la Patum Infantil", han exposat en el comunicat els gestors de la festa per als més menuts. Després d'una mediació que va resultar infructuosa, el nou cap de colla dels Nans Vells dels xics és Marc López, a qui la junta considera neutral. Dels sis cuidadors presents a la reunió del 3 de març, dos, Sosa i Jesús Penis, van deixar la colla. 
Arxivat a