El Convivium portarà més de 40 propostes culturals al monestir de Sant Llorenç fins a l'agost

Les obres d'instal·lació de la calefacció estaran finalitzades ben aviat, el que ha de possibilitar fer-hi també un festival a la tardor

Pilar Màrquez Ambròs
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 20:55h
El president de CivitasCultura, Toni Puig, i l'alcalde de Guardiola, Josep Lara, en la presentació del festival, aquest dimarts.
El president de CivitasCultura, Toni Puig, i l'alcalde de Guardiola, Josep Lara, en la presentació del festival, aquest dimarts. | ADBerguedà
El Festival Convivium tornarà a portar de cara el bon temps una programació cultural de qualitat al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. L'objectiu serà consolidar i ampliar la programació estable que va oferir-se ja la primavera de 2017. El president de CivitasCultura, Toni Puig, explica que enguany el Convivium presentarà més d'una quarantena de propostes a Sant Llorenç fins a final d'agost.

CivitasCultura va guanyar a principis d'abril  el concurs públic per a la gestió de diversos monuments i espais romànics de la comarca del Berguedà, entre els quals s'inclou Sant Llorenç, on ja havien fet aquesta tasca l'any passat. "Com que aquest any el concurs públic va sortir tard, hem decidit que no sigui només un festival de primavera, sinó que serà el festival del bon temps", ha explicat Toni Puig. "És un festival de primavera - estiu que de moment té programades unes 40 propostes, encara que al final comptem portar-n'hi fins a una cinquantena", ha detallat Puig. El festival es presenta aquest mes amb una doble inauguració.

Dissabte 19 de maig a les 7 de la tarda hi haurà el Concert per les Llibertats, les Convivències i el Coratge, amb el swing i el claqué de Men in Swing i les exposicions dels creatius Rafel Canal, Jordi Tomàs, Tona Granadilla, així com una memòria dels 50 anys del Maig del 68 a París. Dissabte 26, a la mateixa hora, hi haurà una gala de dansa al monestir amb l'actuació de joves que promeses que aspiren a arribar lluny i que, en alguns casos, ja estan treballant en grans companyies internacionals. 

Toni Puig ha assegurat que a hores d'ara ja hi ha programades activitats per a tots els dissabtes a la tarda amb propostes igualment "interessants i innovadores", després d'una parada tècnica per la coincidència amb Patum. "A partir del 10 de juny i com a mínim fins a final d'agost, tot i que potser també allarguem al setembre, hi haurà els vermuts musicals els diumenges", ha dit Puig. "I també tindrem uns tallers per a la gent gran i per a infants durant el mes d'agost", ha afegit el president de Civitas. 
 
Les cinc dates claus del monestir
 
Segons Toni Puig, aquest 2018 el monestir també commemora els seus 5 anys claus acabats amb el número 8, que esdevé una xifra gairebé màgica de la història del monestir: "fa 1120 anys que es va fer la primera donació documentada a l’Abat Sinaldus, fa 1070 anys de la segona donació arxivada, fa 590 anys que un terratrèmol el va malmetre greument, fa 20 anys que la Diputació de Barcelona va cloure la restauració, i en fa 10 que la mateixa institució el va reinventar tal com ara ens acull". Aquesta coincidència d'efemèrides estarà molt present en el Convivium d'enguany.
 

Roda de premsa de presentació de la programació del Festival Convivium. Foto: ADBerguedà


"Hi ha diverses activitats que interlligaran l'art amb el patrimoni que ens acull i també concerts que es faran entre setmana, encara que aquests últims es programaran de manera més espontània", ha comentat Toni Puig. En total el festival proposa deu concerts, dues sessions de dansa, cinc obres de teatre, tres espectacles familiars, quatre tallers d'art, onze vermuts musicals als migdies de diumenge, i encara està pendent de quatre actuacions sorpresa. 
 
El 2017 va ser l'any d'arrencada per a CivitasCultura al monestir de Sant Llorenç. L'alcalde Guardiola de Berguedà, Josep Lara, en fa una valoració molt positiva. "Estic molt content, l'any passat ja vaig manifestar que havia costat molt trobar algú que tingués ganes de gestionar el monestir i que en tingués la capacitat, va anar tot molt bé: es van fer més moltíssims actes i van passar més de 5.000 persones, o sigui que estem molt contents i també engrescats", ha resumit Josep Lara. 

Aquest any CivitasCultura es proposa consolidar l'experiència per de mica en mica fer del monestir un espai de referència, primer al Berguedà, i ben aviat a tot Catalunya. 

L'activitat continuarà a la tardor i a l'hivern amb la calefacció en marxa

Les activitats que hi programarà CivitasCultura aquest 2018 aniran més enllà de l'època de calor. Les obres d'instal·lació de la calefacció estaran ben aviat finalitzades, el que ha de possibilitar fer-hi també un festival a la tardor que s'allargarà fins a final d'any.