El ninotaire Kap i les empreses Transforma 21 i Gual Steel, els premiats del Dia d'Europa

Amb els guardons que atorga el Casal d'Europa, aquesta institució busca distingir personalitats i empreses berguedanes que tenen trajectòria i repercussió europea

Pilar Màrquez Ambròs
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:14h
Jaume Capdevila 'Kap' en recollir el premi Berguedans al Món.
Jaume Capdevila 'Kap' en recollir el premi Berguedans al Món. | Cedida
Les empreses berguedanes Transforma 21, hereva de l'antiga Planchistería Bergadana, i Gual Steel, que es dedica a la producció d'acer inoxidable amb seu social a Berga i magatzem a Artés, han estat guardonades amb el premi Berguedà Mediambiental i el premi a l'Empresa Berguedana en el marc del Dia D'Europa que organitza cada any el Casal d'Europa del Berguedà. Així mateix, aquest 2018 també ha resultat guardonat el ninotaire Jaume Capdevila Kap (Berga, 1974). Kap ha rebut el premi Berguedans al Món, que el Casal d'Europa atorga a persones amb projecció professional fora de les fronteres de Catalunya. El Casal d'Europa va fer entrega dels reconeixements divendres en un lluït acte dedicat a Catalunya, i que va tenir la presència de l'expresident del Parlament, Joan Rigol, i del president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, així com de representants de l'Ajuntament de Berga. 
 
L'acte va començar a tres quarts de 7 de la tarda fora del pavelló de Suècia. Davant les banderes que hi onegen, les autoritats, amb el públic present van escoltar l'himne de Catalunya, el cant dels Segadors. A continuació, dins de la sala d'actes del pavelló de Suècia, es van projectar diverses salutacions de berguedans actualment residents a l'estranger, i el president del Casal d'Europa, Jaume Farguell, va donar la benvinguda al públic, fent una breu exposició sobre els motius pels quals Catalunya ha estat enguany el país escollit com a protagonista de l'acte. El veto d'Espanya als cònsols europeus i la repercussió de la qüestió catalana en el marc d'Europa n'han estat els principals motius, tal com també va explicar NacióBerguedà la setmana passada.
 

El premi Berguedà Mediambiental va ser per Transforma 21 S.L., l'hereva de Planchistería Bergadana. Foto: Cedida


Amb els guardons que atorga el Casal d'Europa, aquesta institució berguedana busca distingir personalitats i empreses berguedanes que tenen trajectòria i repercussió a Europa i que, de la mateixa manera, aposten per un compromís de respecte i treball internacional. En el cas del premi Berguedà Mediambiental, sota el patrocini de Tractaments Ecològics. Els premis, que s'han entregat als responsables de les societats i a Jaume Capdevila, que l'ha rebut de mans de la presidenta d'Òmnium Cultural, Montserrat Soler, han reconegut així la tasca i els mèrits empresarials i professionals dels seus protagonistes.

L'empresa Transforma 21 ha rebut el sisè premi Berguedà Mediambiental per les inversions que porta a terme i que la fan ser més sostenible, així mateix de Gual Steel se n'ha reconegut la trajectòria i el ressò a Europa. 
 

Gual Steel va ser reconeguda com a Empresa Berguedana a Europa. Foto: Cedida


De Jaume Capdevila se n'ha repassat l'extensa carrera com a dibuixant. El berguedà publica les seves vinyetes als diaris La Vanguardia i El Mundo Deportivo, a revistes com El Jueves, El Triangle, Berguedà Setmanal (suplement de Regió 7), El Web Negre i Gegants; i ha col·laborat en publicacions estrangeres com Courrier International, Siné Mensuel, Siné Hebdo, La Méche, Zélium (a França) o L'Antitempo (a Itàlia), entre d'altres. L'any 2017 va impulsar la publicació satírica de denúncia Illegal Times.

Premis Gibert

Els premis Enric Gibert d'enguany, que reconeixen els treballs de recerca dels estudiants, han estat per Ariadna Colillas i Oriol Segura, de l'Institut Pere Fontdevila de Gironella; Anna Suades, del de Puig-reig, i Íria Garcia, de l'Escola Xarxa.
 

Premis Gibert d'enguany, en l'acte del Dia d'Europa. Foto: Cedida

 

El pavelló de Suècia va omplir-se gom a gom en l'acte. Foto: Cedida