La Patum potencia la participació ciutadana i les activitats paral·leles fora de plaça

La regidora Mònica Garcia defensa que la idea és "fer una Patum cada vegada més participativa i que s'assembli més a una festa major"

Pilar Màrquez Ambròs
14 de maig del 2018
Actualitzat el 15 de maig a les 9:23h
La regidora de Patum, Mònica Garcia, aquest matí.
La regidora de Patum, Mònica Garcia, aquest matí. | Pilar Màrquez Ambròs
La Patum 2018 serà més participada, políticament més compromesa amb un homenatge als presos polítics, i farà una aposta decidida per consolidar un ventall ampli d'activitats paral·leles que vagi més enllà dels salts a plaça i les passades pels carrers. "La idea segueix el fil del propòsit amb què vam assumir la responsabilitat de la regidoria de Patum i del govern de Berga: Cada cop volem fer una Patum més participativa i que s'assembli més a una festa major", ha destacat la regidora de Patum, Mònica Garcia, en la roda de premsa de presentació del programa d'actes del Corpus berguedà.

L'objectiu és "eixamplar la Patum" quant a participació a tots els nivells, fora i dins de la plaça. Això, l'executiu local ho vol aconseguir "sumant més iniciatives que donin cabuda a més gent a la Patum en igualtat de condicions". A partir d'iniciatives com el fet d'obrir per primera vegada el balcó de l'Ajuntament a la ciutadania, amb un sorteig de places que va tenir lloc divendres passat i que es va companyar també dels sortejos per fer de Ple, i l'aposta continuada per la proposta de la Patum accessible dirigida a persones grans i de mobilitat reduïda; però també amb més propostes d'actes fora de plaça i de les passades pels carrers.

"Continuen creixent els actes paral·lels", ha dit Garcia. "Per una banda, les entitats ens ajuden amb els seus concerts de divendres a la nit, a llocs del nucli urbà com la plaça de Maragall o la plaça Mossèn Huch; i de l'altra, el mateix divendres, hi haurà l'espectacle infantil "Barreja" de Boris Caetano, el concert de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries i ball popular amb Dolfi i Fermí, a la plaça de Viladomat, a les 6 de tarda, a les 8 del vespre i a les 10 de la nit, respectivament. "L'any passat només hi va haver dues actuacions pel públic de mitjana edat, i ara esperem que se'n puguin sumar més", ha dit Garcia. La regidora de Patum ha explicat que "esperem poder sumar més activitats dissabte a la tarda, que és dia de passacarrers i que a la tarda no hi ha massa moviment, perquè la gent tingui més motiu de gaudi i de viure la festa". Aquest 2018, el concert de dissabte de Patum també creix, amb un grup més sobre l'escenari i potenciant-hi la participació de dones artistes amb la Balkan Paradise Orchestra, que se sumaran a la música de dos potents caps de cartell com són la Terrasseta de Preixens i Discípulos de Otilia. 

Segons Mònica Garcia, el propòsit de diversificació d'activitats coincideix enguany amb un cartell anunciador de la Patum que posa en valor precisament això: "Capta una mica el que estem promovent, aquesta Patum on passen moltes coses al mateix temps i totes són Patum". Mònica Garcia ha destacat que l'equip de govern vol integrar a la festa "totes aquestes experiències que ens semblen igual de vàlides, des de la iaia que es mira la Patum per la televisió fins al patumaire que no surt de la plaça ni per fer uns pintxos", ha exemplificat Garcia. En la roda de premsa, Garcia s'ha acompanyat també del regidor d'Igualtat, Ivan Sànchez, que ha explicat que enguany s'ha format a bars, comparses i entitats per detectar agressions sexistes en el marc de la campanya "Vull la Nit"

El pressupost de la Patum de 2018 és de 252.100 euros de la regidoria de Festes, més d'altres aportacions de regidories com la de Joventut, la d'Igualtat, o Recursos Humans que destina una quantitat important de diners al pagament d'hores extres de treballadors. En total, Mònica Garcia ha estimat que la quantitat que es destina a Patum puja a més de 300.000 euros. La regidora ha recordat que el finançament de la festa prové sobretot de fons propis i que fa dos anys que la Patum no té patrocinador privat.

2.000 programes de mà, a la venda per 3 euros

Pel que fa les edicions de programes i cartells que fa el consistori per Patum, Garcia ha comptabilitzat que s'han editat 1.000 cartells de la Patum, 500 cartells de la Patum Infantil, 2.000 programes de mà que es poden comprar a l'Oficina de Turisme de Berga per 3 euros la peça, 11.000 fulletons que es repartiran a les bústies i que contenen la programació de la festa i el recorregut dels passacarrers, i 50 làmines de col·leccionista amb la imatge del cartell de la Patum i la signatura del seu autor que es poden comprar també a l'oficina de turisme per un preu de 10 euros. "Ens consta que la gent està interessada en guardar el cartell, però en canvi les làmines les fem cada any, i trobem que la gent no les demana, potser per desconeixement", ha dit Garcia. 

Dispositiu de seguretat, similar a l'any passat

Mònica Garcia ha apuntat que el dispositiu de seguretat, que formaran Policia Local, Mossos d'Esquadra i seguretat privada, a més d'efectius del Servei d'Emergències Mèdiques i Creu Roja, serà similiar al d'altres ocasions. "Hi ha tot el dispositiu policial habitual, Mossos a la carretera, hospital de campanya com sempre, i seguretat a l'entorn de la plaça", ha comentat Garcia. La regidora ha recordat que la qüestió de seguretat és la mateixa que d'altres anys en què l'alerta antiterrorista es trobava ja a nivell 4. Es recomana a les persones que no entrin amb bosses a plaça i, de fet, se'n desaconsellarà l'ús. 

El Corpus del 2017 l'Ajuntament de Berga va anunciar el propòsit de no deixar entrar motxilles a la plaça de Sant Pere, però la manca de personal de l'empresa contractada de seguretat no va permetre aplicar aquesta mesura. 
Arxivat a