Isaac Gonfaus signa de nou com a cap de colla dels Plens

Una majoria de membres de la comparsa va fer-li confiança a final d'any, però havien optat per no fer-ho públic

Pilar Màrquez Ambròs
13 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:44h
Isaac Gonfaus, en el moment de signar el llibre com a cap de colla dels Plens.
Isaac Gonfaus, en el moment de signar el llibre com a cap de colla dels Plens. | Pilar Màrquez Ambròs
Isaac Gonfaus ha signat de nou aquest diumenge com a cap de colla dels Plens, després que l'any passat li fossin suspeses les funcions arran de la polèmica per l'expulsió de tres membres de la comparsa i del debat que va obrir-se a favor de l'obertura i democratització de la festa. És costum que durant el ple de l'Ascensió tots els caps de colla i també els administradors signin en un llibre oficial davant l'atenta mirada del plenari, del secretari municipal i de l'arxiver comarcal que custodia el registre, en aquest cas Xavier Pedrals, una tradició que justament enguany fa 25 anys que el consistori va recuperar. 

L'any passat al ple de l'Ascensió va viure's una situació extraordinària; ja que, poca estona abans de començar, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va comunicar que assumia temporalment les funcions com a cap de colla accidental dels Plens. Finalment, el desembre de 2017 la colla dels dimonis patumaires va ratificar estatuts i va votar per àmplia majoria que Gonfaus tornés a ocupar el lloc de cap. No obstant, ni la comparsa ni l'ajuntament van fer-ho públic.

Que Isaac Gonfaus tornava a ser cap dels Plens s'havia convertit a Berga en un secret a veus, que avui la seva rúbrica ha confirmat. Quan ha estat el seu torn per signar el llibre, Gonfaus ha rebut un fort aplaudiment.

El procés de renovació de les colles, que ha comportat la redacció o bé l'actualització dels reglaments interns de les comparses, per tal d'introduir-hi mecanismes de participació ciutadana, està enllestit. Les primeres mesures per fomentar la participació ciutadana s'han posat en marxa ja de cara aquesta propera Patum. Per exemple, assajos oberts o, en el cas dels Plens, el sorteig d'una quarantena de places, destinades a persones que no han fet mai de diable en aquest moment d'apoteosi patumaire. En les properes setmanes, els reglaments complets de les comparses es publicaran al web del Patronat de la Patum

La rúbrica dels administradors

Els administradors de la Patum 2018 són, segons s'ha aprovat, Maria Camps i Jacint Bernaus per Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls); Meritxell Sala i Miquel Muñoz per Sant Pere (Esclafidors Rebentats); Montse Vegas i Marc Soler pel centre o Carrer Major (Esclafidors Embotits); i Raquel Torreblanca i Iñaki Sánchez per Raval (Ravenisses).  Aquest diumenge en una situació que tampoc és habitual han signat al llibre oficial només 7 dels 8 administradors, ja que Maria Camps no ha pogut assistir a l'acte. L'Ajuntament de Berga ha tingut enguany dificultats per trobar les quatre parelles d'administradors, que finalment presidiran les festes de Corpus.
 

Jacint Bernaus ha signat el llibre sense la seva companya, Maria Camps. Ambdós seran administradors pel Capdamunt de la Vila. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Miquel Muñoz i Meritxell Sala, administradors per Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Marc Soler i Montse Vegas, administradors per Centre o Carrer Major. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Iñaki Sánchez i Raquel Torreblanca, administradors per Raval. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a