Economia

433 alumnes omplen a Berga el mercat de cooperatives escolars més gran de Catalunya

El bon temps ha acompanyat i els joves emprenedors i docents han pogut mostrar a la ciutadania el treball fet en una vintena de centres educatius de la comarca

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 12 de maig de 2018 a les 15:50 |
Mercat de Cooperatives Escolars, aquest matí. | ADBerguedà
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La 8a edició del Mercat de Cooperatives Escolars ha acollit aquest dissabte a Berga un total de 433 alumnes de 20 centres del Berguedà, sent una vegada més el mercat més gran de cooperatives escolars que es fa a Catalunya. El bon temps ha acompanyat i alumnes i docents han pogut mostrar a la ciutadania els diferents projectes en què han treballat els últims mesos les més de 24 cooperatives participants. 

El president del Consell Comarcal, David Font, que ha donat la benvinguda a alumnes i docents a la plaça Cim d'Estela, ha destacat aquest matí la importància de l'aprenentatge al respecte de cooperar. "Vosaltres que sou els joves i que sou el futur del Berguedà, si coopereu segurament el món serà vostre", ha afirmat davant de joves i infants.  Els alumnes que ha entrevistat NacióBerguedà aquesta setmana explicaven precisament que el projecte els ha permès treballar valors i competències com el treball en equip, la iniciativa en la presa de decisions i l'esforç necessari per l'emprenedoria. El mercat suposa la culminació d'aquest treball. Cada cooperativa d'alumnes ha disposat aquest dissabte d'una parada on poder exposar i vendre els seus productes. L'objectiu és difondre la cultura emprenedora entre els infants i joves per tal de facilitar-los que adquireixin capacitats emprenedores des de petits. 

La valoració que en feia aquest matí l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, així com la que feien docents i d'altres institucions implicades com l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà, era molt positiva. 
 
Amb 8 anys del Mercat de Cooperatives s'ha passat de 3 centres educatius i 75 alumnes en la primera edició del 2010, a fins a 20 centres educatius i més de 400 alumnes en l'edició d'enguany. Aquesta participació implica ja la participació de dues terceres parts dels centres educatius de la comarca.   
En el cas dels alumnes de primària, a través del programa Cultura Emprenedora a l'Escola (CUEME), la cooperativa es treballa des de diferents matèries escolars de forma transversal, per exemple, el càlcul dels costos i preus de venda dels productes, així com la presentació davant dels ajuntaments. Al mercat d'aquest dissabte, per exemple, diferents escoles han exposat i intentat vendre productes elaborats per ells mateixos, seguint criteris de qualitat, eficiència i estratègia. En cada cas, els nens i nenes han venut material, que podia anar des d'elements decoratius, fins a menjar. 


En el cas de secundària, a partir de la iniciativa Empresa Jove Europea (EJE), la cooperativa s'ha centrat en una sola assignatura, adaptada a obligatòria o optativa depenent de cada centre, i es col·labora puntualment des d’altres assignatures. A les parades, la major part d'empreses han venut productes alimentaris. La dificultat, han explicat, consistia en el fet d'interactuar amb altres empreses, fomentant moviments econòmics i de productes. 

 

Participació