El Dia d'Europa de Berga se centrarà en Catalunya en una edició marcada pel veto estatal

L'acte es farà divendres a tres quarts de 7 de la tarda al pavelló de Suècia i hi intervindrà l'expresident del Parlament Joan Rigol

Pilar Màrquez Ambròs
10 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:52h
Acte amb motiu del Dia d'Europa a l'exterior del Pavelló de Suècia, en una imatge d'arxiu.
Acte amb motiu del Dia d'Europa a l'exterior del Pavelló de Suècia, en una imatge d'arxiu. | Aida Morales
El Casal d'Europa del Berguedà dedica cada any la jornada del dia d'Europa a un país diferent i convida a Berga a representants diplomàtics, culturals i acadèmics del mateix per explicar-ne les vicissituds. Enguany, l'acte és fa divendres 11 de maig i la nació protagonista serà ni més ni menys que Catalunya. El president de l'entitat, Jaume Farguell, ha explicat a NacióBerguedà que serà així per dos motius: "El fet d'escollir Catalunya aquest 2018, en comptes d'un altre país, obeeix a què som conscients que aquest any el tema de Catalunya en el marc europeu té la seva importància i repercussió. Però a la vegada hi ha la circumstància sobreafegida que Madrid posa moltes dificultats en fer actes de tipus internacional a Catalunya, i el cònsol o l'ambaixador que haguéssim convidat, no hauria pogut venir". 

Jaume Farguell assenyala que "hi ha unes consignes molt determinades" i que "malgrat que hi van haver contactes amb alguns consolats, no van ser fructífers" per les pressions de l'Estat. Així, Farguell afegeix que "davant d'aquesta actitud, que vèiem que formava part del 155, vam adoptar la solució de dedicar-ho a Catalunya, que aquest any, a més, té un protagonisme indubtablement europeu". 

El convidat d'enguany serà finalment, doncs, l'expresident del Parlament de Catalunya, Joan Rigol. "És una persona que té una visió molt panoràmica de la Catalunya actual, i de caràcter intel·lectual", n'ha elogiat Jaume Farguell. "El Dia d'Europa del Berguedà volem sempre que sigui un acte cultural i acadèmic, més que polític, i aquest any tenim el mateix propòsit, però un component polític per l'actual context l'ha de tenir, encara que no gens radicalitzat", ha afegit Farguell. "El senyor Rigol coneix molt la realitat, i em va semblar que era la persona adequada per donar una visió de la Catalunya actual", ha dit Jaume Farguell.

El president del Casal d'Europa farà a l'inici una exposició "sobre la realitat nacional de Catalunya i sobre el perquè som una nació dins d'una exposició general històrica", segons comenta. "I llavors Joan Rigol segur que ho rematarà, donant la seva visió més àmplia del tema", ha posat en valor Farguell. 

Entrega de premis

L'acte començarà divendres a tres quarts de 7 de la tarda al Pavelló de Suècia i inclourà com és habitual el lliurament dels premis Empresarials, de Medi Ambient, Gibert i Berguedans al Món, que no es faran públics fins al dia de l'entrega. També hi haurà un petit concert de la Cobla Berga Jove, a càrrec d'Òmnium Cultural i l'exposició de fotografies de l'Agrupació Fotogràfica Tallers d'Arts i Oficis de Berga (AFTDAO). 
 
Arxivat a