Corpus

Berga dona la benvinguda a l'any patumaire amb un emotiu record a Pòlit Miró

La plaça de Sant Pere acull uns centenars de persones en l'inici oficiós del calendari de Patum | El Cap d'Any marca l'inici d'unes setmanes en què tot comença a girar al voltant de la festa

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 10 de maig de 2018 a les 01:20 |
La plaça de Sant Pere durant el Cap d'Any patumaire | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Cap d'Any Patumaire de 2018 ha estat un dels més especials de les últimes edicions. Un grup d'amics i companys de Pòlit Miró, un dels artífexs de la cita al tombant de segle i que va morir el novembre passat, s'han reunit a plaça per homenatjar-ne la figura i han aconseguit aplegar-hi el número de músics més nombrós dels darrers anys, prop d'una vintena. 

Uns centenars de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Pere tocada la mitjanit, got de barreja en mà. L'església de Sant Pere ha tocat les dotze i amb el repic de les primeres campanes del Dijous de l'Ascensió, data en què abans sortia el tabal, ha començat la festa. Una projecció tipus mapping del rostre del músic homenatjat i la interpretació del ball de gegants "Cap d'Any de Patum", escrit expressament per Miró, n'han marcat l'inici. El Cap d'Any Patumaire va organitzar-lo en els seus inicis l'Agrupació Fotogràfica Tallers d'Arts i Oficis (AFTDAO) de Berga, i quan l'entitat va desvincular-se'n, Pòlit Miró va seguir-ne el relleu i va mantenir-s'hi fidel per donar-hi impuls. 

 

Bengales de Patum han fet saltar les primeres guspires a plaça. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un grup de gent amb bengales han acompanyat el moment, a les fosques i només amb la llum de les guspires. Han sortit del carrer de Castellar del Riu i fins davant l'església parroquial de Santa Eulàlia, i després han baixat a la plaça Cremada a fer els primers salts. Més berguedans s'han afegit als salts a posteriori, si bé aquesta mitjanit hi havia més ganes de ser-hi, xafar la plaça i començar-ne a agafar els ànims per Patum que de saltar els primers tirabols. A la gent li ha costat llençar-se a ballar, però finalment hi ha qui ha pogut trencar el gel i ha acabat fent els primers tirabols de l'any amb total desimboltura. 
La data marca el moment en què a Berga les converses comencen a girar inevitablement cap a la festa i tot agafa un inevitable aire de compte enrere fins a l'esclat dels primers fuets. Ara la propera cita marcada al calendari patumaire és diumenge, dia de la sortida del Tabal i ple de l'Ascensió. Però d'entrada l'any nou patumaire ha començat avui, i ho ha fet amb una tònica diferent, de record a un home que va ser un dels impulsors d'una cita que suposa l'inici oficiós de la festa. El seu mig somriure projectat a plaça ha acompanyat la festa fins que els ànims dels berguedans han dit prou, passades la una de la matinada.
 

Els músics durant el Cap d'Any patumaire. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Dos berguedans amb una bengala fent els primers salts de Patum en ple Cap d'Any Patumaire. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació