El canvi climàtic fa que el Concurs de Boletaires passi a fer-se l'últim diumenge d'octubre

La decisió ha estat presa per l'assemblea de socis de la Penya Boletaire de Berga

Pilar Màrquez Ambròs
09 de maig del 2018
Actualitzat a les 21:54h
Una de les edicions del Concurs de Boletaires al pla de Puigventós.
Una de les edicions del Concurs de Boletaires al pla de Puigventós. | ACN
El 62è Concurs de Boletaires no s'ha de fer fins d'aquí a cinc mesos, però la Penya Boletaire de Berga ja té clar que aquest 2018 en canviarà la data. El certamen, que va néixer el 1956, se celebrava fins ara el primer diumenge d'octubre a Castellar del Riu, però a partir d'aquest any tindrà lloc l'últim diumenge d'aquell mateix mes. El 2018 s'escaurà en 28 d'octubre. L'assemblea de socis ha pres la decisió a causa del canvi climàtic que fa que darrerament els bolets treguin el cap més tard als boscos berguedans. El president de la Penya Boletaire, Ramon Minoves, explica que els membres de l'entitat creuen que en aquesta data hi haurà més bolets i això permetrà omplir les cistelles amb més facilitat. 

Segons Ramon Minoves, la Penya Boletaire ha analitzat diverses seqüències d'anteriors anys respecte com havia anat el tema del bolet, però també ha tingut accés a diferents sèries des del punt de vista climàtic. L'entitat ha arribat a la conclusió que la falta de pluges de principis de la tardor fa que habitualment els preuats fongs no surtin fins més tard. Si bé, Minoves admet que la climatologia sempre està subjecta a sorpreses i que el 2017 no va haver-hi bolets "ni a principi ni a final de la tardor". Ramon Minoves recorda que l'any passat la meteoròloga berguedana de TV3 Gemma Puig va oferir una xerrada, en el marc del programa d'activitats que envolta la festa, en què va indicar precisament que "hi ha més possibilitats que hi hagi bolets a finals d'octubre". 

El 2017 el concurs boletaire no va celebrar-se tampoc el primer diumenge d'octubre, però en aquest cas va ser per un motiu ben diferent: la coincidència amb el referèndum de l'1-O. 

Una major difusió a les escoles i mostra del boletaire

El canvi de data ha d'aportar un segon avantatge a l'organització del certamen boletaire. "El trimestre escolar farà més dies que estarà en marxa; i això ha de permetre a les escoles plantejar més activitats vinculades al món del bolet", ha dit Minoves. El president de la Penya Boletaire ha indicat, en aquest sentit, que aquest fet els ajudarà a dinamitzar propostes que ja impulsen habitualment com el concurs de dibuix infantil. "Ens permetrà donar més difusió al certamen boletaire des d'un punt de vista educatiu i familiar", ha comentat Ramon Minoves. 

D'altra banda, el president de la Penya Boletaire diu que enguany impulsaran la mostra del boletaire que ja van plantejar l'any passat, i que vol ser una petita fira de productes relacionats amb el bolet, que es farà també al pla de Puigventós, com el concurs de bolets.

L'octubre, el mes del bolet a Berga

Mentre que el Concurs de Boletaires i la falla canviarà de data, el que no ho farà serà la Berga Bolet que organitzen els comerciants. L'esdeveniment, que ja fa quatre anys que permet tastos gastronòmics al voltant del món del bolet i que omple d'activitats el carrer Major amb voluntat dinamitzadora, es mantindrà el primer cap de setmana d'octubre.

"Ho hem parlat amb els botiguers i ho mantindran a principis d'octubre, la intenció és dinamitzar el tema del bolet a Berga i comarca amb diferents activitats que es facin a l'octubre", ha subratllat Minoves. "D'alguna manera, començarem l'octubre amb la Berga Bolet, i intentarem que vagin passant coses entremig: mirarem d'organitzar una xerrada sobre bolets al voltant del divendres 19, i també hem plantejat de fer coses plegats amb l'Exploratori de Recursos de la Natura", ha avançat Minoves.
 
Arxivat a