Més de 20 cases de pagès, allotjaments i restaurants del Berguedà se sumen al «Benvinguts a Pagès»

El món rural català torna a fer un cap de setmana de portes obertes gratuïtes, el 9 i 10 de juny, perquè els visitants puguin conèixer, tastar i comprar els productes en origen

Redacció
09 de maig del 2018
Actualitzat a les 22:41h
La proposta «Benvinguts a Pagès» arriba enguany a la tercera edició.
La proposta «Benvinguts a Pagès» arriba enguany a la tercera edició. | Catpress
Arriba la tercera edició del "Benvinguts a Pagès" i la pagesia catalana es prepara per a viure de nou un gran cap de setmana de portes obertes. L'edició d'enguany se celebrarà el 9 i 10 de juny, tal com els organitzadors van anunciar al març. Unes 900 explotacions, restaurants, allotjaments i activitats participen en aquesta tercera edició. A la comarca del  Berguedà són una vintena.
 
Els pagesos, ramaders i pescadors obriran les portes de casa seva i oferiran una jornada de portes obertes, totalment gratuïta, amb tastos de productes i amb la possibilitat de comprar el producte directament en origen; una oferta a la qual s’han apuntat gairebé 250 cases d’arreu de Catalunya. Els allotjaments proposen ofertes especials de cap de setmana. Els restaurants faran el menú "Benvinguts a Pagès", amb producte de temporada i de proximitat. I diverses entitats i col·lectius organitzen activitats relacionades amb la descoberta del territori i els seus productes.
 
El Berguedà
 
Al Berguedà ja s’hi han apuntat 7 explotacions agràries (Cal Pauet, Cal Serrador, Cooperativa De Ramaders de Muntanya del Berguedà, Federació Vaca Bruna dels Pirineus, Formatges Cuirols, Salt del Colom. Vedella ecològica i Xocolata Artesana i Xai de Ferreres),  3 restaurants (Hostal Restaurant Cal Fuster, Restaurant Cal Blasi, Restaurant Niu Nou), 9 allotjaments (Baluard de Ferreres, Berga Resort, Ca L’Amagat Rústic Gastrohotel, Cal Cisteller, Càmping Gironella, El Forner, Masia la Serra, Molí del Casó i Volta de Ferrerres) i 5 activitats complementàries (Exposició de productes singulars del Berguedà, Vinyes entre núvols, les vinyes més altes als Pirineus de Barcelona, Visita els nostres comerços on trobaràs carn de la raça Bruna del Pirineu).
 
El nucli fort del "Benvinguts" són les visites guiades i gratuïtes que es podran fer a les explotacions agràries i ramaderes.  No cal reservar amb antelació (tot i que es recomana fer-ho si es tracta de grups molt nombrosos). La majoria d’explotacions començaran una visita cada hora i, després del recorregut, oferiran un petit tast amb els productes que cultivin o elaborin i, a més, algunes tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.
 

Un dels punts forts de l'iniciativa són les visites a les explotacions agràries i ramaderes. Foto: Catpress

 
 
Hi ha explotacions arreu del territori català i s’hi podran veure sectors tan diferents com granges, horta, pesca, plantes aromàtiques, làctics, cervesa artesanal, pastura, etcètera.
 
Allotjaments , menú i activitats complementàries
 
El mateix web reuneix tots els establiments turístics  i restaurants que s'han afegit a la iniciativa. En el cas dels allotjaments, en aquests moments ja se n'hi ha apuntat uns 280 establiments arreu de Catalunya: hotels gastronòmics, allotjaments de turisme familiar, allotjaments rurals categoritzats amb espigues, etc., des d'on els turistes podran arribar fàcilment a diverses explotacions que participen al "Benvinguts". Cada un dels allotjaments tindrà una oferta especial "Benvinguts a Pagès" (que inclou alguna activitat, tast de productes, obsequi, etc.)
 
En el cas dels restaurants, que en aquests moments ja són uns 230, oferiran el menú "Benvinguts a Pagès" que cada establiment adaptarà segons la seva ubicació i estil de cuina, però que tindrà com a denominador comú una gastronomia amb productes de qualitat, de proximitat i de temporada.
 
I a més de visitar les cases de pagès, d'allotjar-se en un entorn idíl·lic i de menjar els millors productes, els visitants podran completar el cap de setmana amb les 120 activitats complementàries que ofereixen diverses entitats i agrupacions, que s'han volgut sumar al Benvinguts a Pagès, organitzant activitats.
 

Els visitants podran completar el cap de setmana amb les 120 activitats complementàries. Foto: Catpress

Un projecte de país
 
"Benvinguts a Pagès" és el resultat de l'esforç, la confiança i l'aposta decidida de l'Administració, però també del territori, que s'ha abocat de nou en la participació i preparació de la iniciativa. Prop de 900 ofertes diferents, entre explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries dibuixen un treball conjunt i transversal dels departaments d'Agricultura, Pesca i Alimentació i d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Alícia,, amb la col·laboració dels Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i nombroses entitats i associacions del sector.
 
L'activitat és una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d'interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on es produeix, es cria o es cultiva allò que mengem.