«No volem la depuradora a la Ribera, ni que la línia elèctrica ens destrossi el bosc»

Els veïns de Vilada mostren un profund malestar amb l'ACA en la xerrada de presentació del projecte d'EDAR al Casal Pirinenc

Pilar Màrquez Ambròs
09 de maig del 2018
Actualitzat el 10 de maig a les 3:21h
Els veïns van expressar les seves queixes al representant de l'ACA.
Els veïns van expressar les seves queixes al representant de l'ACA. | Pilar Màrquez Ambròs
El malestar dels veïns amb la ubicació escollida per la depuradora era ahir ben palpable a Vilada. El director de l'Àrea d'Execució d'Actuacions de l'ACA, Guillem Peñuelas, va visitar el poble per presentar el projecte de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) a la zona de la Ribera. La setantena de viladins i viladines que van assistir al Casal Pirinenc per escoltar-lo, però, van oposar-se frontalment a l'emplaçament previst i l'exposició del projecte ni tan sols va poder-se acabar. Els veïns van rebutjar explicacions tècniques i van demanar insistentment que l'administració escoltés el seu neguit. "El lloc on voleu fer la depuradora és una aberració", va queixar-se un dels primers veïns que va intervenir. "Per fer-hi passar la llum, hi construireu 5 torres metàl·liques de 18 metres i 3 pilones de formigó d'11 metres", se'n queixava un altre en referència a l'impacte ambiental que asseguren que comportarà la connexió elèctrica que s'hi farà. "No volem la depuradora al barri de la Ribera, ni que la línia elèctrica ens destrossi el bosc", advertien la majoria. 

Peñuelas va intentar continuar amb la informació més tècnica del projecte, però un cop que s'havien començat a succeir les intervencions dels veïns, ja no es va poder aparcar la qüestió. La majoria dels assistents van insistir que no volen la depuradora al lloc que especifica el projecte constructiu, aprovat el març de 2010. L'actuació, que paga l'ACA i per la qual s'estan ultimant els tràmits d'expropiació, puja a 740.194,47 euros i inclou la construcció de 380 metres de col·lectors, el camí d'accés i mig quilòmetre de nova línia elèctrica. L'alcaldessa Montserrat Badia, present a l'acte, va mostrar-se en tot moment al costat dels veïns. Tal com va recollir NacióBerguedà dilluns, l'Ajuntament de Vilada exigeix a l'ACA, a través d'una moció aprovada per unanimitat al plenari, que estudiï ubicacions alternatives, i per tant suspengui l'execució de les obres a la zona de la Ribera, prop de les finques de Cal Marquès i Cal Boixader. 


 

Els veïns van demanar a l'ACA que escolti les seves demandes per un canvi d'ubicació de la depuradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Montserrat Badia va dir ahir que des del consistori esperaran "resposta de la moció" que s'ha fet arribar a l'ACA i "treballarem per crear una comissió de seguiment de la qüestió". L'alcaldessa va advertir "de la necessitat i urgència" de la construcció d'una depuradora a Vilada, però va argumentar que volen sobretot que es faci bé. "Lluitarem el que hàgim de lluitar", va dir Badia. L'alcaldessa també va recordar que el febrer 2017, quan va sortir de nou a informació pública el procés d'afectació de les expropiacions, ja es va plantejar que la depuradora "fos tapada" i que se soterrés la línia elèctrica, unes millores que es tornaran a reclamar si no s'aconsegueix un canvi d'ubicació. 
 
D'entrada, l'inici d'obres per a la depuradora està previst a la tardor i l'equipament es posaria en servei l'estiu de 2019, donat que el termini d'execució és d'uns 10 mesos. "Hi ha molt poc marge", va recordar a veïns i consistori el representant de l'ACA, que va advertir-los que el procediment administratiu està tancat, malgrat que va oferir-se a posar-se de nou en contacte amb Montserrat Badia per parlar-ne quan l'ACA rebi oficialment la moció de l'ajuntament. 
 

L'alcaldessa de Vilada, Montserrat Badia, en la reunió. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'antiga fàbrica Alditex, la ubicació que volen els veïns
 
Els veïns proposen que la depuradora s'ubiqui a la zona de l'antiga fàbrica Alditex, un lloc que consideren que resultaria més econòmic a l'ACA perquè, entre d'altres, no s'hi hauria de fer arribar de nou l'electricitat. "El 2008 vam fer un estudi d'alternatives i un dels emplaçaments que llavors ja va estudiar-se va ser precisament aquest que diuen els veïns, però va descartar-se, perquè va sortir que el més favorable era el que ja s'havia dissenyat inicialment", va detallar Peñuelas a NacióBerguedà en acabar l'acte. 
 
En aquest sentit, Peñuelas va recordar que la redacció del projecte de la depuradora es va fer el febrer de 2006 i es va sotmetre a informació pública el juny de 2007. El juliol de 2008 l'ACA va desestimar les al·legacions de veïns i consistori, però va accedir a estudiar-ne llocs alternatius. De les tres propostes, la més favorable, segons Peñuelas, era la Ribera, la ubicació prevista d'inici. El projecte constructiu de l'obra, adjudicada a Oms Sacede, va aprovar-se el 2010; però llavors la crisi econòmica i la falta de finançament dels organismes públics van aturar-ho. Ara les expropiacions estan llestes.

"Si hi ha un posicionament formal de l'Ajuntament de Vilada, que a més és qui té les competències en matèria de sanejament, l'haurem d'escoltar, però l'ACA és difícil que pugui canviar l'emplaçament perquè ho hem fet tot i ho hem fet tot bé tècnicament, ens hem acomodat correctament a la legislació vigent", va reiterar Peñuelas. 
 
Els veïns no es rendiran perquè, a més, van recordar que en el cas de Borredà la depuradora de Borredà serà coberta gràcies a la pressió veïnal. 
 

El director de l'Àrea d'Execució d'Actuacions de l'ACA, Guillem Peñuelas. Foto: Pilar Màrquez Ambròs