Conductàlia recorda als joves berguedans que la seguretat viària depèn de tots

La directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, ha alertat que "hem de moure’ns tenint en compte que hi ha un risc"

Redacció
08 de maig del 2018
Actualitzat a les 16:14h
Ponència de Joaquín Herrera en la quarta edició del Conductàlia.
Ponència de Joaquín Herrera en la quarta edició del Conductàlia. | Conductàlia Berga
El Teatre Municipal de Berga s'ha omplert aquest matí amb fins a 400 joves de set instituts de la comarca per assistir a la quarta edició del Conductàlia, que organitza Montepio de Conductors, amb vuit ponents que els han exposat històries sobre seguretat viària. També s'hi ha fet simulacre d'accident amb la intervenció dels cossos d'emergències. El missatge que s'hi ha llençat ha estat clar: "la seguretat viària depèn de tots" i cal ser-ne conscients com a conductors, vianants o ocupants de vehicles.  La directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, que ha clos l'acte, s'ha dirigit als joves assistents recordant-los que sempre "hem de moure’ns tenint en compte que hi ha un risc i que el factor fonamental de seguretat sou cadascun de vosaltres".
 
Conductàlia ha tornat a ser a Berga un punt de trobada de cossos d'emergència, de seguretat i de víctimes amb la participació i col·laboració del Servei Català de Trànsit, Policia Local de Berga, Bombers, Mossos d'Esquadra, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, l'Institut Guttman, Stop Accidents, i l'Ajuntament de Berga, i un lema: "Visió zero, zero víctimes de trànsit".
 
L'acte ha començat amb una simulació d'un accident de trànsit i l'actuació dels diversos cossos mèdics i d'emergències per atendre la situació. Seguidament, han donat la benvinguda el president del Montepio, Llorenç Juanola, i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Juanola ha explicat que "no volem més accidents a la carretera, no volem més vides tallades, ni famílies destrossades, no volem ferits ni cap víctima mortal; i que això sigui possible depèn, en gran part, de cada un de nosaltres".
 
 Per la seva banda, Venturós ha assegurat que "d’aquí no sortirà ningú indiferent. Les víctimes no són xifres, són persones".
 

Simulacre d'accident al Teatre Municipal de Berga. Foto: Conductàlia Berga


Experiències personals colpidores
 
Després ha començat el torn dels ponents que han explicat les seves experiències: la d'un amic que van atropellar per no passar pel pas de vianants, la d'un infermer del SEM que en arribar a un accident va reconèixer la seva pròpia família entre les víctimes, la difícil situació d'un policia quan ha d'avisar els familiars dels accidentats, la situació personal d'un jove tetraplègic a causa d'un accident  o el testimoni d'una persona que va perdre marit, filla i sogres. Les dades i els missatges han estat clars: els cascos o els cinturons poden salvar vides, els mòbils o la velocitat poden matar, un 40% de les autòpsies en víctimes d'accident de trànsit revelen restes d'alcohol o altres substàncies tòxiques, i la responsabilitat de prendre la decisió més encertada en cada moment i de mantenir-nos alerta depèn de cada un de nosaltres.
 
Arxivat a