Taxes

Gironella incrementa la taxa de les llars d'infants per reforçar-hi i ampliar el personal

El preu pels gironellencs serà de 118,50 euros, el que suposa 8,5 euros més respecte l'any anterior

per Redacció, Berga | 8 de maig de 2018 a les 12:03 |
El ple va aprovar també la taxa per a la retirada de vehicles abandonats. | Ajuntament de Gironella
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l’Ajuntament de Gironella va aprovar ahir les noves taxes de les llars d’infants municipals pel curs 2018/2019, pactades amb l’Associació de Pares i Mares d’Alumnes (AMPA) amb els vots a favor de l'equip de govern, i els vots en contra de l'oposició. 
 
L'alcalde i regidor d’Ensenyament, David Font, va explicar que s'ha establert una mensualitat de 189,60 euros, amb una bonificació del 37,5% pels alumnes empadronats a Gironella. Així, el preu serà de 118,50 euros pels gironellencs, 8,5 euros més que l’any anterior. Aquest increment ve motivat per la incorporació de nou personal a la llar d’infants i el reforç d'horaris de l'actual, per "seguir garantint la qualitat que s'ofereix des dels centres", segons fonts de l'equip de govern. Com a novetat, tot els alumnes de fora el municipi que els pares acreditin el seu lloc de treball a la vila també rebran aquesta bonificació, fet que no es donava fins ara.
 
En aquest sentit, el portaveu d'ERC, Albert Xoy, va demanar la retirada d'aquest punt de l’ordre del dia i la gratuïtat de tots els serveis que ofereix l'ajuntament. Segons Font, aquesta opció és inviable econòmicament ja que implicaria "un augment d'impostos municipals" a la resta de contribuents "o bé una reducció de despeses d'altres àmbits per a poder cobrir només els més de 187.000 euros anuals de personal".

Xoy també va plantejar la vinculació de les taxes en funció de la renda i la unitat familiar, i Font va explicar que actualment ja s'apliquen ajudes de caràcter social a les famílies amb llindars de rendes baixos, que cobreixen entre el 30% i el 95% de la taxa de la llar d’infants. Font va emplaçar a Xoy a presentar la proposta i que s'estudiaria, malgrat que va afirmar que l’equip de govern prefereix esperar que la comissió mixta del departament d’ensenyament valori i defineixi un model de tarifes socials a nivell de país, al qual va afirmar "ens adherirem un cop estigui en marxa". 
 
La nova ordenança també contempla una reducció de la quota del mes de juliol, ja que tenint en compte els quadrants dels cursos escolars, hi ha una setmana lectiva menys. Per tant, el mes de juliol es pagarà el 75% de la quota mensual.
 
Un altre dels punts de l’ordre del dia va ser la modificació de la taxa per la retirada de vehicles abandonats o estacionats defectuosament o abusivament a la via pública. El regidor de Seguerat Ciutadana, Josep Maria Castellà, va explicar que la nova ordenança contempla una taxa de 7,5 euros al dia de pupil·latge a partir del segon dia. La proposta, aprovada per unanimitat, vol reduir l’estada dels cotxes al dipòsit municipal, ja que actualment el pupil·latge era gratuït fet que dificultava la ràpida retirada dels vehicles.
 
Projecte a l'escorxador
 
Al torn de precs i preguntes Marc Rojas, del grup d’ERC, va demanar informació sobre l’actuació prevista a la zona de l’escorxador, ja que el seu grup va presentar una modificació dels pressupostos per a incloure la col·locació d'una barana a la zona. David Font, va explicar que la petició es va desestimar ja que el grup de govern té prevista una actuació de gran envergadura a la zona, que contempla una zona d'aparcaments i un parc lúdic, però es necessita l'aprovació de l'Agència Catalana de l’Aigua per a poder tirar endavant el projecte. 
 
D'altra banda, Rojas, també va preguntar sobre la nova zona d'aparcament preferent per a residents del nucli històric. El regidor d’ERC va qüestionar l'efectivitat d'aquest model pel que fa als no residents, i la poca disponibilitat de places d'aparcament per a tots els ciutadans que necessiten desplaçar-se al nucli històric per fer gestions. Tant Font, com Castellà, van explicar que des de l'activació de la zona de residents sembla que tant a la plaça de la vila, com a la zona de l’església, hi ha places d’aparcament disponibles al llarg de tot el matí. 
 
 

 

Participació