Veïns i consistori de Vilada s'oposen a la construcció de la depuradora al barri de la Ribera

Una moció aprovada per unanimitat al plenari de la població exigeix a l'ACA que estudiï ubicacions alternatives

Pilar Màrquez Ambròs
07 de maig del 2018
Actualitzat el 08 de maig a les 23:18h
La riera de Vilada, prop de l'emplaçament escollit per la depuradora.
La riera de Vilada, prop de l'emplaçament escollit per la depuradora. | Cedida
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ultima els tràmits d'expropiació per construir la depuradora de Vilada. Però la intenció de situar l'equipament al barri de la Ribera compta amb l'oposició veïnal i el malestar i preocupació de l'ajuntament. El consistori alerta, de fet, que la ubicació escollida es troba "a pocs metres" de les finques de Cal Marquès i Cal Boixader. El primer tinent d'alcalde, Quim Espelt, ha explicat a NacióBerguedà que el que demanen a l'ACA és "que s'estudiïn alternatives quant a la ubicació de la depuradora". Segons Espelt, a l'hora de planificar el lloc on situar la depuradora l'ACA no ha tingut en compte "les característiques" del municipi. "No trobem lògic que es tiri pel dret, tenint en compte que es tracta d'un projecte que va redactar-se l'any 2006 i va aprovar-se el març de l'any 2010, sense tenir en cap moment el suport dels veïns ni de cap dels equips de govern que hi ha hagut des de llavors", ha exposat Espelt.
 
En aquests moments, els veïns i veïnes de Vilada han recollit ja més de 200 signatures demanant que la depuradora es faci en una antiga fàbrica desocupada de Vilada. Els veïns i veïnes, i també l’Ajuntament de Vilada, consideren que el projecte previst comportarà un gran impacte mediambiental ja que preveu la construcció de mig quilòmetre de nova línia elèctrica amb torres de 18 metres d’alçada que malmeten el paisatge de Vilada, i també la nova construcció de carretera d'accés a l’indret, ja que actualment només hi ha un camí. També existeix una gran preocupació per les males olors i soroll que pot portar la depuradora, degut a la proximitat d'habitatges i al nucli urbà de la població.  
 
El plenari de l'Ajuntament de Vilada va aprovar per unanimitat el passat 2 de maig una moció en què es manifesta que "l'ACA ha actuat unilateralment i s'escuda en els arguments del procés administratiu i del que aquest determina, sense tenir en compte les característiques de Vilada: el seu volum de població, la seva activitat econòmica, el seu model de poble i l'opinió de les persones que hi viuen". La moció també qualifica "d'injustificable" l'impacte paisatgístic de l'avantprojecte de la línia elèctrica cap a l'EDAR.  Es reclama que l'ACA iniciï "un estudi de recerca d'alternatives que sigui participatiu, real i creïble". A més, la moció contempla la creació d'una comissió de seguiment del projecte amb la representació de 7 regidors, la secretària de la corporació i tres representants dels veïns.
 
Aquest dimarts dia 8 de maig es preveu una xerrada sobre el projecte de la depuradora de Vilada amb representants de l'empresa constructora i de l'Agència Catalana de l'Aigua, a les 5 de la tarda al Casal Pirinenc. 

Una reivindicació de fa 12 anys

L'ACA finalitzarà en breu els tràmits d'expropiació del Projecte Constructiu de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) i dels col·lectors en alta. El projecte que, com tants d'altres, va quedar paralitzat per la crisi econòmica i la falta de finançament a principi d'aquesta dècada, va recuperar-se tot just el febrer de 2017. L'Ajuntament de Vilada critica, d'aquesta manera, que no sigui possible dialogar sobre un projecte redactat fa 12 anys i aprovat el 2010. "Amb els agreujants que actualment s'estan fent expropiacions pel traçat de la línia elèctrica en base d’un avantprojecte, sense que en aquest moment s'hagi redactat ja el projecte definitiu de la línia elèctrica", segons han comunicat els regidors.
 
Quim Espelt ha ressaltat que l'únic que han rebut fins ara de l'ACA "són negatives, ens responen que ja està aprovat i que el plantejament per situar la depuradora en un altre indret s'hauria d'haver fet fa 7 anys". Espelt considera, però, que abans d'haver tirat endavant amb el projecte fins aquest punt "s'haurien d'haver estudiat diversos aspectes que els veïns no tenen gens clars: no sabem si les olors arribaran a quatre o cinc cases que hi queden bastant a prop, així com si poden arribar o no a la zona esportiva del poble". Segons Quim Espelt, es tracta també "d'una zona que és inundable". 

El 2007 l'ACA va portar a terme un estudi d'alternatives a petició de l'Ajuntament de Vilada. Però tant el consistori de llavors com l'actual consideren que aquest estudi va quedar "totalment desvirtuat" i va servir "únicament" per "salvar el tràmit per part de l'ACA i evitar la redacció d'un nou projecte, sense avaluar tot acuradament" d'altres opcions. 
 

El Molí de Boixader, una de les cases properes a l'emplaçament de la depuradora. Foto: Cedida