Fires

La mostra sobre el passat industrial berguedà convenç els visitants de la Fira de Maig

La teatralització de la proposta ha donat color a la carpa que acull l'exposició

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 5 de maig de 2018 a les 20:43 |
Tres actrius interpreten un paper en una exposició que ha volgut donar una mirada al passat. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ha estat una de les iniciatives més ben valorades d'enguany per als visitants que s'han acostat a la fira. La primera de les carpes del Vall amagava petits tastos d'un passat econòmic que el Berguedà va viure entre telers i mines de carbó. Maquinària i fotògrafies de l'època acompanyades de panells explicatius han protagonitzat una exposició que posava de relleu el procés d'industrialització que va viure el Berguedà entre el segle XIX i XX.

Grans i petits han pogut recordar o bé conèixer detalls històrics, i entretenir-se davant d'objectes de fa un grapat de dècades, d'una aula escolar de meitat del segle XX o d'imatges d'un passat recent en què els berguedans entraven cada dia a les mines o a les fàbriques per guanyar-se el sou. Tot plegat amb la teatralització de Tràfec Teatre. "Pst! L'encarregat m'està vigilant", irrompia una de les actrius en constant interacció amb el públic, en un moment determinat. Una altra desenredava un cabdell de fil gruixut. Els assistents consultats en feien una molt bona valoració. "És una manera de recordar com ens guanyàvem la vida a la comarca no fa pas tant", valorava una veïna de la ciutat, mentre que el seu marit s'escoltava atent l'explicació d'un documental en un petit monitor. Una veu en off hi explicava la intervenció de la força pública contra "els excessos revolucionaris" de 1932. 

 

Un dels visitants a la mostra amb un cabdell de fils. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'exposició ha posat de rellevància, sobretot, quatre esdeveniments concrets dels últims 150 anys a la comarca: L'inici de les mines de carbó el 1850, l'aparició de les primeres colònies industrials el 1880, l'arribada del tren el 1904 i la revolta de Fígols de 1932 que va sufocar la segona república. "Sense oblidar les històries humanes que hi hagué al darrere", va apuntar ja el regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, fa uns dies en la presentació de la Fira de Maig. L'Ajuntament de Berga ha tirat endavant la iniciativa en col·laboració amb el Museu de les Mines de Cercs, el Museu del Ciment del Clot del Moro i el Museu de la Colònia Vidal. 


La carpa de mirada retrospectiva a la industrialització de la comarca acull també en la part final tot un seguit de cartells que plantegen al visitant diverses qüestions sobre el present econòmic del Berguedà i exposen reflexions sobre el futur.
 

Visitants observant un documental sobre la revolució de 1932. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Exposició sobre els 150 anys d'indústria al Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació