Els premis Liven celebren 25 anys de foment de la literatura i el dibuix

L'edició d'enguany guardona les millors sis obres d'entre totes les que s'han presentat al certamen des de 1993 i promet un canvi de format el 2019

Pilar Màrquez Ambròs
04 de maig del 2018
Actualitzat a les 23:32h
Tots els guardonats de la història dels premis Liven, aquest divendres al pavelló de Suècia.
Tots els guardonats de la història dels premis Liven, aquest divendres al pavelló de Suècia. | Pilar Màrquez Ambròs
Els premis Liven han arribat enguany al seu 25è aniversari i ho han volgut fer d'una forma especial. El Concurs Literari Zanuy 2018 i els premis també de contingut pictòric que atorga el grup d'alimentació Liven des de principis dels anys noranta, han tornat a omplir aquest divendres el Pavelló de Suècia de Berga de narrativa, dibuix i poesia. Però amb un marcat esperit de tancament d'etapa i amb el compromís d'un canvi de format el 2019. El director d'Operacions de Liven, Ignasi Montagut, ha recordat que la gala d'atorgament de premis és sempre "la nostra festa grossa" perquè "el certamen forma part de l'aposta de responsabilitat civil de Liven i n'estem molt orgullosos". L'edició d'enguany ha estat diferent de totes les altres, donat que aquest any no s'ha convocat a participar als alumnes de la comarca, sinó que només s'han avaluat i reconegut els treballs que havien obtingut el primer premi en edicions anteriors. "És també un homenatge a totes aquelles persones que ho han fet possible i que durant vint-i-cinc anys hi han col·laborat desinteressadament", ha apuntat Montagut. 

La tasca del jurat ha consistit aquest 2018 en destacar un únic treball guanyador per categoria i modalitat, d'entre tots els que ja havien obtingut un reconeixement durant aquests anys. En total n'han resultat sis guanyadors absoluts: Maria Àngels Cortina Cunill, Aleix Perea Rosell, Aida Zumajo Flores, Marc Pujals Lladó, Marta Nasarre Rosell i Guillem Albets Montblanc. 

La gala de premis d'enguany ha estat així un acte de reconeixement als centenars de persones que han participat en el certamen de 1993 a 2017 i ha contingut una promesa: l'any vinent s'encetarà una nova etapa amb un altre tipus de concurs fidel a l'ànim de promoció de la cultura, la llengua i el territori. Una proposta encara "per definir", tal i com ha explicat Ignasi Montagut.

En començar l'acte i per obrir boca, han pujat a l'escenari dos dels joves que van participar i guanyar el concurs literari en el passat: la periodista Meritxell Prat i en Marc Pujals, estudiant d'Història i col·laborador de NacióBerguedà. El periodista Pere Gendrau, que ha presentat l'acte, els ha convidat a recordar la seva participació en els premis Liven i els ha animat a reflexionar sobre què els havia aportat com a persones i professionals. Prat ha assegurat que recordava els premis Liven "com un incentiu" que esperava cada any a l'escola o institut. "A mi era una cosa que em feia especial il·lusió, poder escriure alguna cosa, el que fos. Tenir l'oportunitat de saber que a algu li agradava i algú valorava allò que havies fet, per mi era una cosa important", ha assenyalat Meritxell Prat, que ha afegit que també havia estat una àvida lectora dels llibrets que Liven publica cada any amb les obres guardonades. 
 

Meritxell Prat i Marc Pujals, dos dels premiats de la història de Liven. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Marc Pujals ha assegurat que "a qui li agrada escriure ho fa des de ben petit" i que "concursos com el Liven el que fan és potenciar-ho". Pujals ha dit que "la seguretat que et dona quan ets petit, és molt gran". El jove ha recordat que ell particularment va guanyar en la modalitat de poesia a partir dels 15 anys: "Que és en aquell punt en què vaig començar a experimentar amb la poesia, aquell punt en què la revolució hormonal també porta a la revolució emocional i sentimental, i els poemes d'aquella època acaben sent d'una força que potser amb el temps es va perdent". 

Mossèn Climent Forner: "M'he complagut llegint-los i rellegint-los"

Mossèn Climent Forner també ha pujat a l'escenari per reflexionar sobre la importància dels premis: "Quan l'any 1997 vaig començar a acompanyar-vos com a mantenidor del certamen que se'n diu, no em pensava pas que us faria costat fins a batre el rècord dels 25 anys que celebrem avui", ha encetat el seu discurs Forner. "El rècord d'avui és doble, començant pel de l'emèrita empresa industrial i comercial Liven que també ha commemorat no deu fer gaire les 25 anyades de la seva implantació al Berguedà", ha subratllat mossèn Forner. "Quin goig i quin heroisme!", ha elogiat. "Semblants, i perdoneu, als mèrits del Barça que acaba de guanyar la seva 25a lliga de futbol amb doblet inclòs, imbatut com mai", s'ha permès també l'exemple Climent Forner.

"Els treballs premiats en aquesta ocasió, seleccionats d'entre els 24 primers guardonats de les edicions anteriors, segons categories i modalitats, em semblen bé molt bé, m'hi he complagut llegint-los i rellegint-los", ha dit Forner, que ha assenyalat que "són una bona mostra de la qualitat literària aconseguida en aquest concurs".
 

Mossèn Climent Forner, durant la seva intervenció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Mossèn Climent Forner ha posat en valor l'aposta de Liven per la cultura i ha fet referència a l'actual situació política, tant pel que fa l'estat espanyol i el 155 com per les disputes entre partits catalans. "Salvador Espriu, el nostre gran poeta modern, l'any 1965 va escriure el famòs poema "Inici de càntic en el temple" que per desgràcia no ha perdut gens d'actualitat, al contrari", ha comentat, per recitar-lo tot després. Posant un punt més d'emoció literària al vespre de celebració. 

En la part central de l'acte, han pujat a l'escenari també tots els premiats d'aquests vint-i-cinc anys i els sis guanyadors absoluts, als quals se'ls ha entregat un obsequi. Així mateix, davant d'un gran número 25 projectat en pantalla, també ho han fet totes aquelles persones que han estat part del jurat o de l'organització.