L'Escola de Sant Joan de Berga perdrà una línia de P-3

El regidor Eloi Escútia demana fer una reflexió profunda sobre si s'ha d'incloure o no l'escola concertada en projectes que servirien per donar "un valor afegit" a l'educació pública

Pilar Màrquez Ambròs
04 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:45h
Un grup d'alumnes de primària del Berguedà.
Un grup d'alumnes de primària del Berguedà. | CC Berguedà
L'Escola de Sant Joan de Berga perdrà una línia de P-3 de cara al curs 2018-2019. El regidor d’Educació de l'Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, va assegurar ahir al ple de Berga que les preinscripcions de les escoles de primària s'han tancat amb 43 alumnes a Santa Eulàlia, 21 a Sant Joan, 5 a la Valldan, 41 a Vedruna i 28 a la Xarxa. Això suposarà gairebé amb tota seguretat la pèrdua d'una línia a Sant Joan, un fet que el director del centre, Ramon Gassó, dona per fet, malgrat no haver rebut encara la confirmació oficial del departament d'Ensenyament. "Si surts amb 50 places que són dues aules de 25 i n'omples una, entenc que és una realitat: perdrem una de les dues línies", ha assenyalat Gassó a NacióBerguedà aquest divendres. El regidor d'Educació, Eloi Escútia, ha detallat també a aquest mitjà que l'equip de govern es reunirà amb el departament d'Ensenyament la propera setmana, però diu que "amb el nombre de preinscrits de P-3 que hi ha a la ciutat" el departament ja els havia advertit que un any o altre podia perdre's una de les línies de les escoles públiques.

Escútia ha argumentat que "quan una escola concertada perd una línia, l'any següent pot tornar a sortir amb dues línies, si és el que tenia aprovat" mentre que en l'escola pública això no passa. És a dir, la pública perd aquesta línia de cara els propers cursos, sinó es recupera un volum determinat d'alumnes. "Aquesta és una de les qüestions que voldríem que el departament es replantegés", segons Escútia. 

El director de Sant Joan, Ramon Gassó, ha lamentat que això també significa que "les escoles públiques de la ciutat perdran recursos" si bé no creu que hi hagi "culpables", perquè "el problema principal és que no naixen nens". Segons Gassó, "en realitat si comptem el total de nens, a Berga en sobren dues de línies; perquè el número d'infants és bastant inferior a l'oferta de places". Gassó ha comentat també que si les preinscripcions haguessin quedat més equilibrades entre centres, "hagués estat difícil que ens traguessin una línia". En aquest cas, però, "molts dels nens i nenes de la llar d'infants tenien germans a Santa Eulàlia i ha quedat repartit així". Ramon Gassó s'ha mostrat convençut que "això ha passat en aquest sentit, com podria haver passat en l'invers". Per Eloi Escútia, però, cal fer una reflexió profunda sobre la política de defensa de l'escola pública que s'ha dut a terme al llarg dels últims anys, tant des del Govern català com des del plenari local.

"Hem volgut obrir les iniciatives i els projectes que tenia l'escola pública - i que li donaven un valor afegit - a l'escola concertada, amb la idea que la educació és per a tothom i que havíem d'equiparar centres i no discriminar els nens i nenes; però ara mateix no hi ha diferència entre els projectes d'unes i altres", ha posat de relleu el regidor. "Des de determinats grups polítics aquestes iniciatives les volen oferir a tothom, i aquesta és una qüestió de la que ja ens havíem queixat des de l'equip de govern", ha afegit Escútia, exemplificant-ho amb la subvenció d'alces a totes les escoles, que ja va ser motiu de polèmica en el seu moment. Eloi Escútia també hi ha posat com a exemple el projecte dels Superfilharmònics o l'esquí escolar. 

"A l'escola pública ara mateix no hi ha projectes diferencials, que són els que hi donaven un valor afegit i possibilitaven competir davant de la concertada, tenint en compte que els centres educatius de titularitat pública no poden competir en equipaments, perquè els últims anys hi ha hagut una clara falta d'inversió", ha dit també Escútia. El regidor ha advertit que podria passar que a Berga "l'escola pública hagués d'anar tancant línies i només quedessin les de la concertada". Segons Escútia, "la reflexió més gran és al voltant de quina necessitat tenim que l'escola concertada ens ofereixi unes places que l'escola pública pot cobrir perfectament". 

Gassó: "Ens ho prenem com una oportunitat per potenciar el que ja tenim"

El director de l'escola de Sant Joan ha dit, per la seva banda també, que des del centre aprofitaran l'avinentesa per "revisar quins aspectes volem considerar i quins aspectes volem canviar". Un procés d'anàlisi de la pròpia activitat, que assegura que l'escola fa sempre, però que ara encara serà més pertinent. "Si d'alguna manera volem avançar i intentar recuperar això, el camí és aquest", ha afirmat Gassó. "Evidentment no ens agrada que hagi passat això, però és una oportunitat per potenciar el que ja tenim i les activitats que fem", ha detallat. "La gent que tenim inscrita a Sant Joan sabem que està contenta, però potser hem de visibilitzar més el que fem, encara que és evident que el problema és que no hi ha nens", ha ressaltat Ramon Gassó. 
Arxivat a