Berga no té els diners per afrontar les pagues extres endarrerides de l'hospital

L'alcaldessa Montse Venturós reitera que l'equip de govern manté el compromís "ferm" de pagar els 200.000 euros durant la segona part de 2018

Pilar Màrquez Ambròs
04 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:16h
L'alcaldessa Montse Venturós durant el ple de dijous.
L'alcaldessa Montse Venturós durant el ple de dijous. | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcaldessa Montse Venturós va explicar anit al plenari ordinari de maig que ara mateix l'Ajuntament de Berga no té els diners per pagar els 200.000 euros en pagues extres endarrerides al personal de l'hospital, si bé Venturós va especificar que l'ajuntament està pendent d'ingressar diners provinents d'unes meses de concertació i que el compromís pres en el ple de març per fer efectius aquests diners es manté "ferm". "A dia d'avui no disposem d'aquests diners, estem a l'espera de poder-ne disposar per intentar fer un conveni interadministratiu entre l'hospital i l'ajuntament", va exposar Venturós. El conveni ha de permetre el traspàs de diners d'un ens a un altre, però abans cal que el consistori disposi d'aquesta quantitat. "De seguida que tinguem els ingressos suficients per poder fer front a la paga, sí que estem interessats en fer aquest conveni, però fins a dia d'avui ni l'hospital ni l'ajuntament no disposen d'aquests diners", va reiterar Venturós al ple. 
 
Venturós es va reunir justament dimecres amb el comitè d'empresa per comunicar-los la situació actual. L'alcaldessa, que havia estat qüestionada sobre el tema pel regidor d'ERC Jordi Pujals, va argumentar que s'està a l'espera de "cobrar algunes qüestions relacionades amb el mateix ajuntament" i del tancament de l'exercici de 2017 "per saber si realment podem tenir els 200.000 euros que acaba pujant aquesta paga". Segons Venturós, "en el plenari de març es demanava que aquesta paga fos retornada en el decurs del primer trimestre, fet que l'equip de govern ja va fer palès que era impossible perquè estàvem al ple de març, no teníem el pressupost de 2018 i a la vegada no disposàvem dels diners", de manera que "finalment es va acabar acordant que el pagament fos durant el segon trimestre de l'any i així ho intentarem, i així reunirem al patronat de l'Hospital per valorar-ho". Montse Venturós va explicar al ple que "serà entre tots els membres del Patronat de l'Hospital, del qual tots i totes en som corresponsables que  haurem de valorar què fer, si no tenim aquests diners; o no els podem disposar fins el mes d'octubre tal i com havia aprovat per la seva banda el patronat del centre hospitalari".  
 
L'alcaldessa va recordar que enguany han augmentat els costos de l'hospital, entre d'altres perquè s'ha de fer efectiu de manera retroactiva l'1% de quota de retributiva dels treballadors corresponent a 2017, així talment com l'1% corresponent al 2018, "i perquè hi ha hagut unes sentències que s'han hagut de pagar per part de tots els hospitals de Catalunya de 700.000 euros", segons Venturós.

"El que sí que demano és que decidim de manera col·lectiva de quin altre projecte hem de treure aquests 200.000 euros", va demanar l'alcaldessa a la resta de grups. 

La moció de març
 
PDECat, ERC, PSC i ICV van entrar al març una moció a proposta del Comitè d’Empresa de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, en què es reclamava que es fessin efectius els pagaments pendents als treballadors del centre hospitalari, si bé va acordar-se convocar el Patronat de la Fundació de l’Hospital Sant Bernabé per tractar aquesta qüestió i per establir que el pagament es produeixi durant el segon trimestre de 2018.

Les pagues que es reclamen sorgeixen de les mesures adoptades pel Govern de l’Estat fa 8 anys, per a la correcció del dèficit públic que afectava els treballadors i treballadores del sector públic. En aquest cas, el Govern estatal va establir la reducció d’un 5% del sou durant 6 mesos (a partir de juny de 2010) i el no pagament de la paga extra de desembre de 2012.
Arxivat a