El ple de Berga aprova la reprovació al regidor Ribera gràcies a l'abstenció de la CUP

Tots els grups municipals han estat d'acord en què cal "un canvi de model" a la Policia Local, però l'equip de Govern ha recordat que el cos presenta un problema d'efectius

Pilar Màrquez Ambròs
03 de maig del 2018
Actualitzat el 04 de maig a les 0:25h
Ramon Minoves (PDECat) en llegir la moció de reprovació a Ribera.
Ramon Minoves (PDECat) en llegir la moció de reprovació a Ribera. | Pilar Màrquez Ambròs
El plenari de Berga ha aprovat aquest dijous la reprovació al regidor de Governació, Francesc Ribera Titot, amb els vots a favor del PDECat i el PSC i l'abstenció de la CUP, ERC i ICV. Es tracta d'una moció que havia presentat el mateix PDECat i en què es qualifica de "deficient" la política local de seguretat i la coordinació de Ribera amb la policia local arran de la gestió posterior als fets del 9 d'abril, quan un grup espanyolista va despenjar l'estelada del balcó de la casa consistorial. El portaveu del PDECat, Ramon Minoves, ha assegurat que la moció es presentava amb l'ànim que fos "una targeta vermella" a la gestió de Ribera i ha assegurat que "el regidor ha perdut tota autoritat sobre el cos de policia i aquest fet ja ha passat en altres ocasions al llarg dels darrers mesos, com en les tres onades consecutives de robatoris al cementiri l'any 2016". Durant el debat, tots els grups municipals, també la CUP, han estat d'acord en què cal "un canvi model" a la Policia Local de Berga. 

El regidor de Governació, Francesc Ribera, ha assenyalat que "podíem estar d'acord en part" i ha afirmat que "no sortirem en defensa del model i de la gestió de la policia". Segons Ribera "caldria un canvi de model i de gestió" al cos policial. Si bé, "tenim un cos de policia clarament infradotat, en poc temps hem passat de 27 efectius a 17, i a mesura que avança l'any fins i tot hi ha moments en què hi ha dificultat per cobrir els tres torns amb garanties". Ribera ha puntualitzat que la moció no implicava una targeta vermella, sinó "groga", perquè la moció no en demanava en cap cas la dimissió.

A més, Ribera ha detallat que ara mateix la meitat dels agents té més de 50 anys i l'altra meitat més de 41 anys. "Hi ha pocs efectius i en el moment en què hi ha més baixes del compte al servei, aquest queda en entredit", ha explicat Ribera. Amb aquest panorama, Ribera ha admès que no s'hi han pogut plantejar les millores que serien necessàries. "No ens semblava un escenari idoni per fer gaires invents", ha dit. "No hem fet res per canviar el model perquè creiem que no és el moment idoni per fer-ho". Ribera s'ha mostrat partidari de mantenir el sistema i els mateixos protocols, "fins que no tinguem un cos amb prou capacitat d'assumir rutines". El regidor també ha destacat que "hi ha un cos relativament envellit" i "aconseguir noves places és un procés llarg i feixuc". 
 

El regidor Francesc Ribera, aquest dijous al ple. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Minoves ha insistit en què es podien cobrir els torns amb els actuals efectius, si bé tant l'equip de Govern com ERC han coincidit en apuntar que això no era possible. En aquest punt, l'alcaldessa Montse Venturós ha recordat que el PDECat ja havia dit feia mesos que n'havia fet els quadrants i ha demanat que els fessin arribar. "Ens poden facilitar la solució del problema i ajudar-nos a arribar als punts on no hem pogut arribar o no", ha etzibat Venturós. 

El PDECat necessitava més suports que els vots del propi partit per aconseguir aprovar la moció, ja que el seu grup i el de l'equip de govern de la CUP tenen el mateix nombre de representants al plenari, sis. Finalment, l'abstenció de la CUP, conjuntament amb la d'ERC, que té tres regidors, i la d'ICV, ha estat decisiva per donar llum verda a la moció; de la que estaven a favor els cinc regidors del PDECat (en el plenari d'avui el partit afrontava també l'absència d'un dels seus representants) i la regidora socialista. 

ERC s'absté tot i mostrar-se molt crítica i Monroy li ho retreu

El regidor d'ERC, Jordi Pujals, ha estat molt crític amb la gestió policial, donat que ha recordat que és una qüestió que el partit republicà ha posat de rellevància en moltes ocasions al plenari i també als propis membres de l'equip de govern. Pujals ha recordat el cas d'un conductor que va ser absolt d'un atropellament mortal a Berga, en un judici durant el qual la jutgessa va detectar mancances en l'atestat, el passat desembre. Segons Pujals, "ERC ha portat al ple el tema de la policia fins a 10 vegades i se'ns ha dit que s'estava creant alarma social". No obstant, Jordi Pujals també s'ha mostrat partidari de mantenir la qüestió en el terreny del diàleg i "del consens", motiu pel qual ha explicat que Esquerra s'abstenia i no votava a favor de la reprovació. De la mateixa manera que ho ha fet el regidor d'ICV, Joan Torres. 

Per la seva banda, la regidora del PSC, Rosalia Monroy, tot i discrepar amb l'aspecte de la moció que fa referència a l'arrencada de símbols independentistes, hi ha votat a favor perquè ha considerat que valia la pena fer un toc d'alerta sobre la gestió de la policia local al regidor. Monroy també ha retret a ERC que s'abstingués i, en aquest sentit, els ha acusat de col·laborar amb la mala gestió del servei i ho ha titllat de "greu". Pujals ha respost a Monroy que "el que és greu és que vosté no hagi tret el tema de la policia en cap ple i tampoc hagi vingut a les reunions que s'han fet". 
 

Rosalia Monroy, regidora del PSC, i Joan Torres d'ICV, al ple. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En el plenari de Berga d'aquest dijous que ha començat, com és habitual els darrers mesos, amb un minut de silenci a favor de l'alliberament dels presos polítics catalans, també s'ha presentat un informe sobre l’estat d’execució del pressupost i un altre sobre el període mitjà de pagament als proveïdors, el qual, s’ha situat en 27 dies durant el primer trimestre de 2018. S'ha aprovat, a més, una moció d'ERC per reconèixer els represaliats del franquisme amb una placa.

Llarga tanda de precs i preguntes

D'entre la llarga tanda de precs i preguntes, també s'han posat en rellevància d'altres qüestions com que les preinscripcions a les escoles de primària s'han tancat ja amb 43 alumnes a Santa Eulàlia, 21 a Sant Joan, 5 a la Valldan, 41 a Vedruna i 28 a la Xarxa. Segons el regidor Eloi Escútia, això significa que "probablement" l'Escola de Sant Joan perdrà una de les dues línies actuals que té de P3. El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha explicat també que s'està intentant trobar una solució provisional pels problemes crònics de funcionament que presenten els lavabos públics del Vall, després de la queixa que li ha fet al respecte la republicana Ermínia Altarriba. 
Arxivat a