Puig-reig treu un piano al carrer de la mà de l'associació Maria Canals

La iniciativa es portarà a terme el proper divendres 11 i comptarà amb la participació dels centres de primària i secundària i de l'Escola Municipal de Música

Pilar Màrquez Ambròs
03 de maig del 2018
Actualitzat el 08 de maig a les 23:04h
Roda de premsa de presentació de la iniciativa 'El Maria Canals porta cua' a Puig-reig.
Roda de premsa de presentació de la iniciativa 'El Maria Canals porta cua' a Puig-reig. | Pilar Màrquez Ambròs
Puig-reig treurà un piano al carrer de la mà de l'Associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona. La iniciativa busca trencar les barreres socials, culturals i mentals que encara existeixen entre la majoria de la població i la música en general i el piano en particular. El regidor de Cultura, Jesús Subirats, ha explicat que "l'acció tindrà lloc divendres 11 de maig i consistirà en posar un piano de cua a la plaça de la Creu, també coneguda com a plaça de l'Olivera, i fer-lo accessible a totes les persones de Puig-reig", tinguin o no coneixements musicals. 

Subirats ha destacat, en aquest sentit, que aquesta és una idea que l'associació Maria Canals ha portat a terme ja abans en espais públics de diverses ciutats grans del món com Barcelona, sota el títol "El Maria Canals porta cua". Els propers mesos, l'entitat treurà pianos al carrer a poblacions com Màlaga o València. 

A Puig-reig, el piano de cua serà al centre urbà de les 9 del matí fins a les 8 del vespre del proper dia 11. Més tard, i també en relació a l'activitat, al cinema de la Colònia Vidal s'oferirà un concert del pianista Marc Heredia, un dels guanyadors del concurs internacional Maria Canals. La proposta ha sorgit de l'Associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals i del Museu de la Colònia Vidal i la Fundació Vidal. 

Una seixantena de nens i nenes de les dues escoles de primària de Puig-reig i de nois i noies de 1r d'ESO de l'institut s'acostaran fins al punt on hi haurà el piano, per franges horàries, per tal de tocar-lo i ho faran acompanyats d'un dinamitzador. "Es tracta de conèixer i fer arribar d'una manera molt didàctica aquest tipus de música", ha exposat Subirats. De manera que serà en la franja del migdia, quan el piano romandrà disponible per a què tota la població pugui tocar-lo. A la tarda serà el torn d'una cinquantena d'alumnes de l'Escola Municipal de Música. A més a més, també es farà una masterclass, que anirà a càrrec de Marc Heredia, la mateixa persona que farà el concert al vespre. "És un pianista que va ser premiat al concurs Maria Canals i que ha tocat a l'Auditori de Catalunya amb la Banda de Barcelona, un músic de primeríssim nivell", segons Jordi Vivancos i Farràs, director del concurs Maria Canals.

Vivancos ha explicat que la idea de treure al carrer un piano "té un valor simbòlic important" perquè és un instrument que representa "aquesta inaccessibilitat i sacralització que hi ha de vegades respecte la música". 

El director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal, ha recordat que "el museu dona un dels premis del concurs Maria Canals", i ha afegit que "per això vam pensar que fora bo de poder portar aquest moviment musical a Puig-reig". Vidal ha relatat que, al Museu de la Colònia Vidal, hi ha un piano de mitja cua que és un piano antic, i que és a partir d'aquí que se'ls va ocórrer que aquesta seria "una gran idea". Tant fer l'acció al carrer com oferir al museu el concert d'un dels participants d'aquest concurs, que "és de gran qualitat", segons Jordi Vidal. Vidal ha destacat que la intenció de la fundació és justament combinar aspectes culturals més enllà de l'activitat pròpiament dita de museu. 

Una iniciativa que es repetirà

"Per nosaltres és un orgull portar la iniciativa a Puig-reig; si es pot, hem de repetir-la d'altres anys, perquè des de l'ajuntament sempre hem entès que, si podíem, havíem d'obrir la música a la població", ha destacat també Jesús Subirats en la roda de premsa de presentació de la iniciativa aquest dijous. En aquest sentit, Subirats ha exemplificat que durant l'any el consistori aposta perquè les diferents formacions de l'Escola de Música participin en tot tipus d'actes i posa esforços en les activitats de corda i batucada a les escoles de primària. Subirats considera que aquesta jornada serà "un caramel" per l'Escola Municipal de Música, ja que a diferència d'activitats més pautades, els seus alumnes tindran més llibertat a l'hora d'interactuar amb el piano i tocar-hi peces de cara a la gent que passi pel carrer. 

Per tal de trencar totes les barreres i reticències, el piano es col·locarà directament sobre el paviment, sense catifes ni tarimes. Tots els pianos que es treuen al carrer en el marc d'aquesta iniciativa estan vinilats amb textos que conviden als vianants a tocar: "Toca’m, sóc teu", "Seu. Estic a les teves mans", i s'incorpora sempre la figura d'un dinamitzador, un voluntari que toca el piano i la funció del qual és convidar als vianants a tocar el piano, encara que no l’hagin tocat mai. "Els pianos volen ser tocats, és un instrument que pots tocar sense cap coneixement musical i, per tant, darrere d'aquesta acció que és transversal, hi ha la idea de que tothom pugui gaudir no només escoltant música sinó fent-la", ha assenyalat Vivancos.