Avià és l'escenari d'un rodatge sobre el Comte d'Espanya i la primera guerra carlina

Els actors protagonistes són Jordi Gràcia ('Hospital Central', 'Hermanos y detectives') i Carles Garcia Llidó ('Serrallonga', 'El Cor de la Ciutat')

Pilar Màrquez Ambròs
02 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:44h
Jordi Gràcia i Carles Garcia Llidó en un moment del rodatge.
Jordi Gràcia i Carles Garcia Llidó en un moment del rodatge. | Cedida
Avià i Sant Boi de Lluçanès són l'escenari de "La destitució del Comte d'Espanya", un curtmetratge que vol explicar la història d'aquest personatge cabdal de la història carlina a la zona i alguns dels fets ocorreguts a la comarca durant la primera guerra carlina (1833-1840). Es tracta d'un treball cinematogràfic que dirigeix el berguedà Josep Maria Rossinyol i que en l'actualitat s'està rodant en diverses localitzacions d'aquests municipis. Josep Maria Rossinyol explica que la gravació va començar la setmana passada i que aquests dies s'està treballant a Sant Boi de Lluçanès "perquè és l'únic lloc on hem trobat una casa de l'època"; i perquè aquesta és també una població on va viure el Comte d'Espanya, de nom Charles d'Espagnac (1775-1839).

Els actors protagonistes són els catalans Jordi Gràcia ('Hospital Central', 'Hermanos y detectives') i Carles Garcia Llidó ('Serrallonga', 'El Cor de la Ciutat'), amb recorregut en cinema i en sèries de televisió, tant a Televisió de Catalunya com a cadenes estatals. 

Una activitat més dels simposis d'història del carlisme

Aquest és el segon curtmetratge de Rossinyol, que pel centenari de la mare de Déu berguedana ja va fer "Les Orenetes de Queralt", una obra que, a través del seu guió, tractava sobre els problemes de la vida quotidiana, el Camí els Bons Homes i l'esperança de trobar respostes als dubtes interiors. En el cas de "La destitució del Comte d'Espanya", la pel·lícula s'ha volgut gravar, per tal d'apropar aquesta part de la història de Catalunya a la població del Berguedà, com una activitat més del Simposi d'Història del Carlisme, que organitza cada any el Centre d'Estudis d'Avià. "Jo sóc del centre d'estudis i des de l'entitat ja fa cinc anys que fem el simposi d'història del carlisme, on venen erudits de tota Espanya, sobretot del País Basc", exposa Rossinyol, que afegeix que "aprofitant el cinquè aniversari de l'activitat, vam dir de fer alguna més per apropar la història al poble de manera no tan espesa".

Enguany, la jornada d'Història del Carlisme es fa el proper 19 de maig, però s'ha reservat a presentacions de llibres, de manera que "aprofitant el petit descans d'enguany" els membres del Centre d'Estudis d'Avià van acordar que tirar endavant el curtmetratge era una bona opció per divulgar una història que molta gent de la comarca desconeix. "Ens vam adonar que molts no sabien que havien detingut el Comte d'Espanya a Avià", especifica Rossinyol. "La gent no sap qui era el Comte d'Espanya, que era el capità general de Catalunya en aquella època", i molts encara desconeixen que "Berga va ser capital dels Països Catalans durant dos anys", és a dir que "compartíem capitalitat amb Barcelona, on hi havia els liberals", afirma Rossinyol. "El Comte d'Espanya i la Junta Superior Governativa eren el Parlament, d'entre Berga i Avià sortia el butlletí oficial i sortia tot", comenta.

Josep Maria Rossinyol també considera que és "una etapa de la que s'han fet molt poques pel·lícules". Segons Josep Maria Rossinyol, la filmografia de l'estat espanyol ha oblidat el segle XIX, centrant les seves pel·lícules en períodes anteriors i posteriors. Per tot plegat, assenyala fins i tot que aconseguir el vestuari de l'època no ha estat una tasca fàcil.

Malgrat que l'objectiu inicial era poder mostrar el curmetratge acabat el proper 19 de maig, la recerca d'actors i vestuari va retardar-ne la producció. Ara es gravarà durant el mes de maig, amb previsió de rodar el proper dia 28 a les escoles d'Avià, i més tard s'organitzaran actes oberts al públic a Avià, Berga i previsiblement també a Sant Boi de Lluçanès per mostrar-la. Josep Maria Rossinyol també indica que té la intenció de donar el film al Museu Comarcal de Berga, per si els seus responsables puguin projectar-la com un element més.

6.000 euros de pressupost

El curtmetratge compta amb un pressupost de 6.000 euros, pel qual han rebut l'ajuda econòmica de l'Ajuntament d'Avià, que també participa en els simposis d'història del carlisme. No obstant, Rossinyol avisa que probablement hauran de buscar finançament, perquè, malgrat que la majoria de persones i tècnics hi participen desinteressadament, els costos d'una producció d'aquestes característes són elevats.