Els Castellers de Berga reclamen suport i un permís especial per fer activitats al seu local

L'entitat fa una crida a representants polítics i d'entitats per tal de continuar endavant amb prou finançament

Pilar Màrquez Ambròs
02 de maig del 2018
Acte dels Castellers de Berga per explicar l'actual situació a les entitats i als mitjans, aquest dimarts a l'antic Cinema Catalunya de Berga.
Acte dels Castellers de Berga per explicar l'actual situació a les entitats i als mitjans, aquest dimarts a l'antic Cinema Catalunya de Berga. | Castellers de Berga
Els Castellers de Berga demanen obtenir una llicència d'activitat extraordinària per al seu local social, l'antic Cine Catalunya. El president dels castellers berguedans, Ignasi Ballús, recorda que la llicència actual del local és "de cinema", i exposa que una de les problemàtiques amb què es troben actualment és que "no existeix una llicència que sigui pròpiament de castells", amb la qual cosa mentre que "l'activitat castellera reclama disposar d'un lloc on poder fer activitats" que "aportin uns determinats ingressos" per finançar-se, això no queda contemplat en la llicència actual del local i no es pot canviar fàcilment. "No es tracta de fer-ho cada divendres o cada dissabte, però sí que en certs moments de l'any, s'hi ha de poder fer un sopar, un concert o una fira", exemplifica Ballús.

Ignasi Ballús demana "voluntat política" per resoldre-ho. Alhora, els Castellers de Berga fan una crida per augmentar el nombre de socis, i expliquen que s'estan fent càrrec del cost del lloguer del local, de titularitat privada, mentre que també van assumir una inversió en millores de 40.000 euros quan s'hi van traslladar fa dos anys, unes despeses que se sumen al cost de la pròpia activitat castellera. 
 
Ballús exposa que "lamentablement el nostre ajuntament no pot ajudar-nos en el finançament, tal i com passa en d'altres municipis", de manera que ressalta que la colla necessita finançar-se a partir d'activitats extraordinàries amb les quals "l’objectiu és fer diners per poder pagar la nostra activitat". Ignasi Ballús afirma que "si això es vol fer ben fet, necessitem una llicència d'activitat definitiva que ha de ser diferent de la de cinema, o bé demanar permisos concrets a mesura que els anem necessitant, el que poden ser sis o set activitats l'any", diu.

L'antic Cine Catalunya va omplir-se aquest dimarts de representants polítics i d'entitats per conèixer de prop quina és l'actual situació de la colla castellera. En aquest sentit, Ballús ha valorat que "el tema és complex" i assegura que "no ens consta que cap colla es trobi ara mateix en una situació similar, si bé el que la gent ens diu és que és amb voluntat política que aquestes coses se solucionen". Els Moixiganguers d'Igualada van aconseguir al 2017 una llicència municipal d'activitat per al seu local. 
 
Segons Ballús, els castellers compten "de paraula" amb la voluntat de l'ajuntament per mirar de trobar-hi una solució, malgrat que a nivell tècnic el seu objectiu d'obtenir una llicència extraordinària "és més dificultós". Més enllà del suport polític, els de la camisa blava van centrar l'acte de dimarts a fer una crida a d'altres entitats de la ciutat. "Tenim la necessitat de resoldre-ho i comença a ser una qüestió urgent, de manera que ens ha tocat demanar auxili”, comenta. "La nostra feina es basa en fer castells i tot el que els envolta, i ara mateix ens trobem centrant esforços en advocats, reunions amb tècnics i entitats", lamenta també Ignasi Ballús.  
 
El cinema acull setmanalment activitats d'entitats, i només l'any passat, se'n van fer 240. "Mai diem que no a ningú", subratlla Ignasi Ballús. 
 
Una campanya sota el lema "Amb el cine, hi guanyem tots"

Els Castellers de Berga exposen que la llicència extraordinària per realitzar activitats que en possibilitin el finançament els és imprescindible. La Patum de 2017 se'ls va obrir un procés sancionador per oferir servei de bar, malgrat que hores d'ara no n'han hagut de pagar cap multa. "Ha arribat un punt en què la situació actual per nosaltres és molt greu, perquè estem més pendents d'intentar solucionar tot aquest aspecte del local que de la nostra activitat, demanem ajuda perquè ara mateix no podem seguir sols",  ressalta Ballús. Per conscienciar-ne tothom, els castellers han engegat també una campanya de vídeos amb el lema "Amb el Cine, hi guanyem tots". 
  
Els Castellers de Berga estan en procés de redactar també un conveni amb l’Ajuntament de Berga per organitzar activitats de manera conjunta.
Arxivat a