El nou llibre Patum! descobreix el cap original de la Guita Xica

Albert Rumbo explica que el nou cap data d'entre 1868 i 1872 | L'historiador recorda que el doctor Antoni Gendrau ja ho defensava

Redacció
20 de desembre del 2014
Actualitzat a les 22:35h
El cap original de la Guita Xica
El cap original de la Guita Xica | Aida Morales

El cap original de la Guita Xica Foto: Aida Morales


La presentació de la reedició del llibre Patum! que va ser editat per primera vegada el 2001 ha estat plena de sorpreses. Tant és així, que aquest dissabte al vespre, 13 anys després, s'ha pogut observar una troballa històrica sobre la Patum. Per primera vegada després de gairebé 125 anys, s'ha presentat públicament el cap original de la Guita Xica, un element fins ara desconegut i que esdevé una de les millors notícies recents en el camp de l'estudi i el coneixement de la festa. 

Un cap que, fins el moment, es guardava a la casa de Cal Sarraïs, el mateix lloc on es preveu que es va construir, i que data d'entre 1868 i 1872. Segons ha explicat a NacióBerguedà l'historiador, escriptor del llibre i gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo, és una peça d'un “valor extraordinari” amb una gran importància “simbólica, emocional i històrica” per a la Patum i perquè “era el cap de la Guita amb què els nostres avantpassats sortien a la plaça”. En aquest sentit, Rumbo ha volgut reconèixer l'insistència que va tenir en aquest assumpte el doctor Antoni Gendrau que, fins l'últim moment, va mantenir que la Guita Xica era més antiga del que tothom es pensava: “Ara em sap greu que l'Antoni Gendrau no ho pugui veure perquè n'havíem parlat mil vegades i ara li dono la raó”. Amb aquesta troballa, doncs, l'historiador ha pogut lligar dates i fer coincidir algunes de les declaracions de Mossèn Armengou sobre el tema i l'autoria. 

 
El seu futur, però, encara s'ha de plantejar, ja que primer s'ha d'aconseguir una cessió a la ciutat. A més, i segons el gerent del Patornat, seria important realitzar-hi tasques de restauració, ja que hi ha corcs i la pintura està malmesa: “Estaria bé que s'hi pogués treure la pintura de sota, que té uns colors molt bonics”.

El llibre, que també compta amb les fotografies del fotògraf Manel Escobet i el disseny i il·lustracions de Salvador Vinyes inclou d'altres troballes inèdites com, per exemple, uns documents on es demostra que cinc o sis anys abans de 1853 ja hi havia hagut uns nans a Berga. En aquest sentit, Rumbo ha explicat que “hi havia una tradició anterior de nans a la ciutat” que, segurament, eren de propietat privada i que en el seu moment van desaparèixer.

D'altra banda, el llibre també demostra com a principis del segle XX ja hi havia tradició de fer silenci com a mostra de solemnitat al ball de l'Àliga, així com que el Ple de l'Ascensió es feia “quan els hi sortia dels nassos”.

Un total de 2.000 exemplars

En total, s'han imprès 2.000 exemplars de la reedició el llibre Patum!, que ha estat possible gràcies a diversos ajuts del Departament de Cultura de la Generalitat, de la Fundació Agbar i del Centre d'Estudis i Investigacions del Medi Ambient. En aquest llibre, ha remarcat Escobet, hi ha un gran nombre d'imatges noves i antigues triades específicament d'entre 120.000 fotografies. A més, s'hi pot trobar un gran nombre d'imatges inèdites i “de cul de calaixera”, ha bromejat. Pel que fa al disseny, Vinyes ha posat de manifest la complexa tasca de fer casar text i fotografies, així com aconseguir que, només fullejant-lo, “doni una bona sensació”. 

L'acte també ha comptat amb la presència del regidor de la Patum, Àngel Guiu, que ha felicitat tohom “per la investigació i la feina ben feta”; l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, que s'ha mostrat satisfet per la reedició i ha reivindicat la tasca del Patronat de la Patum, i el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, Lluís Puig, que ha considerat que el llibre plasma “l'exquisita bellesa” de la festa. 
 

Moment de presentació al públic el cap autèntic de la Guita Xica Foto: Aida Morales

 

La reedició del llibre Patum! Foto: Aida Morales

 

El cap original de la Guita Xica Foto: Aida Morales

 

Detall de la boca de la Guita Xita Foto: Aida Morales

 

Detall dels ulls de la Guita Xica Foto: Aida Morales

 

El cap original i una reproducció de com seria amb els colors originals Foto: Aida Morales

Arxivat a