Berga sorteja enguany 48 salts de Plens

Les places aniran destinades exclusivament a persones que no hagin saltat mai

Pilar Màrquez Ambròs
30 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:49h
Un dels Plens, vestint-se pel primer salt.
Un dels Plens, vestint-se pel primer salt. | Carles Palacio
Berga traurà a sorteig aquest 2018 fins a 48 salts de Plens. La comparsa dels Plens sortejarà enguany 40 salts després d'haver recuperat el mes de desembre l'autonomia que havia perdut en la Patum passada, i s'hi sumaran a més els 6 salts que sorteja cada any la CUP, un per cadascun dels seus regidors, i dos que en posa en sorteig Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). L'any 2017 l'ajuntament va assumir la gestió de la comparsa dels Plens per la polèmica sobre els tres membres expulsats i acusats de "traïció i sedició" i va rifar 152 salts. Enguany seran menys els salts que entren a sorteig, un 12% del total.

Es destinaran a persones que no hagin saltat mai de Ple i que hauran d'acreditar un acompanyant en el mateix moment d'inscriure's. La regidora de Patum, Cultura i Festes, Mònica Garcia ha valorat positivament aquest dilluns la iniciativa de la comparsa, que s'inclou dins de les mesures adoptades al nou reglament de règim intern, que cada comparsa ha redactat amb diverses propostes, per tal d'aconseguir la democratització de la festa.
 
La proposta també inclou una sessió de formació per a les persones que hagin guanyat el sorteig, a través d'un curset accelerat sobre seguretat i organització del salt de Plens. En aquest sentit, la regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que "cada comparsa ha escollit els mecanismes de participació que ha considerat oportú per facilitar l'acostament de totes les persones a les seves activitats durant la Patum i que aquests han quedat reflectits en els reglaments de règim intern que es publicaran properament al web oficial". 

La comparsa gestionarà 320 salts de forma directa
 
Dels 400 salts disponibles, la comparsa en gestionarà 320 de forma directa i en cedirà 40 pel sorteig. Als 40 salts esmentats s'hi sumen 8 que corresponen als membres de l’equip de govern de la CUP (6) i  a dos dels tres regidors d'ERC. Els 32 salts restants quedaran exclosos del sorteig, ja que, corresponen als regidors de l'oposició que no els sortegen, dels grups del PDeCAT (6), ERC (1), PSC (1) i ICV (1), al personal del consistori (19) i a les parelles d'administradors d'enguany (4). Segons Garcia, amb aquesta mesura, la comparsa vol garantir "una major accessibilitat" als saltadors novells que vulguin participar d'un dels moments més rellevants de la festa. Per fer-ho, els saltadors i els seus acompanyants hauran de ser majors de 18 anys i hauran d'assistir a una sessió de formació impartida pels membres de la comparsa per realitzar el salt de Plens amb seguretat.

L'organització de la festa disposa del llistat de saltadors de Ple dels últims 10 anys, per la qual cosa es podrà assegurar que les persones que accedeixin al sorteig siguin ciutadans que no hagin saltat mai de Ple, o com a mínim que no ho hagin fet en l'última dècada. 
 
Com participar al sorteig de salts de Plens? 
 
Les persones interessades en obtenir un salt de Plens per a la Patum de 2018 hauran de formalitzar la inscripció mitjançant una instància genèrica, tal i com va s'havia de fer l'any passat. La tramitació es podrà fer presencialment a través de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), ubicada a la planta baixa de l'Ajuntament de Berga, o també per Internet completant el formulari disponible al web municipal. Caldrà especificar la motivació de la sol·licitud, així com el nom, cognoms i DNI de la persona que actuarà d'acompanyant del saltador. La incorporació del nom del saltador en el procés d'inscripció per al sorteig s'ha incorporat enguany, després de l'experiència de l'any passat, per evitar que a algú a qui li toqui fer de Ple, es presenti sense acompanyant i perquè ambdós, saltador i acompanyant, hauran de participar en la formació que s'ha previst al respecte. 
 
El termini de presentació de les sol·licituds estarà obert del 7 al 10 de maig fins a les 2 del migdia. L'horari d'atenció al públic de l'OAC per a les persones que tramitin la instància presencialment serà de dilluns a divendres, de 9 del matí a 2 del migdia i el dilluns, de 5 a 7 de la tarda. 
 
Assignació dels salts de Plens 
 
El sorteig es farà el divendres, 11 de maig, a les 6 de la tarda, a la sala de sessions de l'Ajuntament de Berga, talment com el sorteig de places per al balcó consistorial, que també s'ha explicat aquest dilluns.
 
Formació i obtenció del salt
 
Les persones guanyadores del sorteig i els seus acompanyats hauran d'assistir obligatòriament a la formació que es portarà a terme durant el cap de setmana del 19 i el 20 de maig, de 5 a 6 de la tarda a la plaça de la Ribera, tot i que el punt de trobada establert serà a la plaça de Sant Pere. La no assistència a la sessió informativa suposarà la renuncia al salt. La formació es realitzarà en dos torns en funció del dia del salt atorgat.

El dissabte, 19 de maig, es farà pels saltadors i acompanyants del dijous, mentre que el diumenge, 20 de maig, serà pels guanyadors i acompanyants de diumenge. 
 
El mateix dia del salt de Plens hauran de personar-se juntament amb el seu acompanyant a la zona de vestidors de Plens, situada a la plaça de la Ribera. En funció del salt assignat, caldrà presentar-s'hi el dijous o el diumenge, a dos quarts de 9 del vespre. Allà, hauran de mostrar el DNI per confirmar les dades de les persones que hagin obtingut el salt. Posteriorment, se'ls hi entregarà el tiquet del salt que serà nominal i intransferible i després hauran de lliurar-lo en el moment de la recollida del material per fer el salt. Serà imprescindible aportar el DNI per l'entrega del material, així com per vestir-se.

No es permetrà l'intercanvi de salts entre les persones que hagin obtingut un salt per sorteig, ni tampoc es podrà cedir a terceres persones que no hagin fet la sol·licitud corresponent. 
 
Arxivat a