La recuperació de la Torre de la Petita serà realitat el 2019

Els 160.256 euros que hi posa la Diputació cobreixen bona part de l'actuació i permetran intervenir-hi per evitar-ne el deteriorament, així com destacar-ne el valor patrimonial

Pilar Màrquez Ambròs
27 d'abril del 2018
Actualitzat a les 21:05h
La Torre de la Petita, en una imatge de fa pocs anys.
La Torre de la Petita, en una imatge de fa pocs anys. | Conèixer Catalunya
La Torre de la Petita és una torre de guaita carlina construïda el 1838 per protegir la ciutat de Berga. Per les seves característiques, és l'única torre militar que queda a Catalunya de les fortificacions de l'època dels carlins. La seva intervenció és una de les assignatures pendents de Berga quant a patrimoni cultural, però fins aquest 2018 la falta de finançament ha estat un impediment per materialitzar-hi qualsevol projecte. Aquest abril la Diputació de Barcelona ha concedit un important ajut al projecte de recuperació del fortí, dins d'un nou programa per a la millora d'equipaments municipals, tal i com va avançar NacióBerguedà la setmana passada. Es tracta de 160.256,40 euros, una xifra que cobreix prop d'un 73% del cost previst per l'Ajuntament de Berga, ja que el total de l'actuació s'enfila als 217.800 euros. La voluntat és que les obres - que podrien estar en condicions de licitar-se a la tardor - puguin executar-se "al llarg de l'any 2019 o potser abans", segons ha explicat el regidor d'Urbanisme Oriol Camps a aquest mitjà. La intenció del consistori és intervenir-hi per aturar-ne el deteriorament i recuperar la torre tant patrimonialment com turísticament.
 
El consistori ha treballat en la redacció del projecte executiu gairebé un any i mig; i fa uns mesos que la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural, amb seu a Vic, hi va donar ja el seu vistiplau. Per adaptar l’actuació que vol fer-se a la subvenció rebuda, l’Ajuntament de Berga redistribuirà ara el pla inicial en tres fases, mentre que fins ara se'n contemplaven només dues.

El tràmit de redistribució per fases obliga a tornar a passar per la comissió territorial, el que pot suposar d'entre 3 i 4 mesos d'espera. A partir d'aquí sí que es podria licitar, si bé Oriol Camps explica que des del consistori buscaran els 60.000 que falten per completar l'actuació, el que pot condicionar com es calendaritzen les fases, si bé ara mateix amb la seguretat que una part molt important del projecte es podrà desenvolupar amb els diners dels que es disposa gràcies a la Diputació. "Ara mateix està claríssim que la consolidació de la Torre de la Petita es farà segur, està claríssim que s'hi faran millores i està per veure si es pot arribar a fer la totalitat del projecte o si ens quedarem més enrere, quelcom que depèn de si trobem els diners que hi falten, ja sigui amb una subvenció externa o amb fons propis", ha expressat Camps.

"A grans trets el que hem de fer a la Torre de la Petita són tasques de consolidació, reparar el que està fet malbé, fer-li un petit coronament nou, actuar en la neteja i buidat de terres de l'interior del cos de guàrdia i el polvorí, estabilitzar el baluard, i adequar-ne la pista d'accés", ha comentat Camps. El més urgent són les actuacions que n'han d'evitar un major deteriorament. 

El termini d'execució es calcula que és d'uns quatre mesos la primera fase i d'uns tres mesos la segona, tal i com està distribuït en el projecte executiu actualment, si bé aquestes es podrien superposar en el temps, segons indica el regidor d'Urbanisme. 
 

Aspecte actual de la façana sud-oest d'accés a la torre, segons el projecte executiu. Foto: Ajuntament de Berga

 

El petit coronament que s'hi vol fer no serà una reproducció fidedigna del que hi havia – d'un material diferent al de la torre – perquè per bé que n'existeixen fotografies no hi ha cap document antic que en reveli les mesures exactes, i a més perquè el cost d'intentar-ho encaria el projecte 100.000 euros. Un dels elements que presenta pitjor conservació és el baluard d'artilleria, una àrea d'aquest complex arquitectònic que durant anys havia estat utilitzada com a camp de patates i que té un cos de guàrdia i un polvorí en els quals s'haurà de fer un buidat de terres considerable. 

Una construcció carlina única
  
La Torre de la Petita és un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), i si bé aquest és un dels motius que fa que actuar-hi sigui imprescindible, Oriol Camps en destaca també la importància històrica. "És l'única construcció feta pels carlins al principat de Catalunya, i només en queda alguna altra cosa feta als Ports de Tortosa-Beseit", ha dit. Tot recordant que Berga va ser capital carlina. "La torre té un component únic, és un edifici molt singular de valor històric", ha matisat el regidor. 

Un projecte que estava al calaix des de 2012

L'equip de govern de Berga va ajornar la restauració de la Torre de la Petita a principi de mandat per falta de finançament. Aquest és però un projecte que ja havia volgut tirar endavant l'anterior equip de govern, que encapçalava Juli Gendrau (CiU). En aquest cas, se'n va fer una memòria valorada que situava el cost de tot el projecte sobre els 400.000 euros. CiU va aconseguir comprometre un fons FEDER que assumia el 50% de l'obra, però que no feia efectius els diners fins al cap de dos d'anys de la seva execució, el que dificultava que pogués tirar-se endavant per l'elevat endeutament del consistori. 
Arxivat a