Avià acollirà la proclamació del Pubillatge de la Catalunya central

Hereus i pubilles de 15 municipis competiran pel títol intercomarcal el dissabte dia 12 de maig al Parc del Tossal

Pilar Màrquez Ambròs
27 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:45h
Presentació de l'acte de proclamació del Pubillatge de la Catalunya central.
Presentació de l'acte de proclamació del Pubillatge de la Catalunya central. | Pilar Màrquez Ambròs
Avià es convertirà per un dia, el proper dissabte 12 de maig, en la seu del Pubillatge de la Catalunya central, en el que és un dels certamens més importants del país. L'Associació del Pubillatge d'Avià s'encarrega enguany de l'organització de l'acte, el punt del central del qual es farà al Parc dels Tossal. Aquesta celebració es porta a terme cada any en un municipi diferent de les comarques del Berguedà, Solsonès, Osona, Bages i Anoia. L'entitat i l'Ajuntament d'Avià han presentat el programa d'actes aquest divendres en roda de premsa. Avià acollirà hereus i pubilles de 15 pobles de la zona, en concret cinc del Berguedà, un del Solsonès, sis del Bages, dos de l'Anoia i un d'Osona. Al certament pròpiament dit hi concorreran un total de 28 candidats i candidates per triar els nous representants territorials, 15 candidates a pubilla o dama i 13 candidats a hereu o fadrí.

"L'acte de la proclamació del pubillatge de la Catalunya central es va fer per primera vegada el 2006 al Pont de Vilomara (Bages), i cada any l'esdeveniment viatja a diferents punts del territori, és un honor acollir-lo", ha explicat Laia Andreu membre de l'Associació del Pubillatge d'Avià i que n'havia estat pubilla. Durant el matí es realitzaran les proves dels diferents candidats i candidates al títol intercomarcal a l'escola Santa Maria d'Avià, entre les quals una prova escrita i d'expressió, i a partir de dos quarts de 6 de la tarda es farà una cercavila amb la participació de diferents entitats del poble, com Els Tres Matats i el grup de bastoners, que faran tres actuacions durant la tarda, a la plaça de l'Ateneu, a la plaça del Padró i a la plaça Abat Oliba. 

La cercavila culminarà amb l'acte de proclamació de l'hereu i la pubilla de la Catalunya central, a dos quarts de 7 de la tarda, al Parc del Tossal. "La dinàmica que envoltarà aquest acte serà sobre la pagesia, que creiem que és una característica important del municipi", ha dit Oriol Curriu, membre també de l'associació de pubillatge avianès. "Creiem que és un esdeveniment que portarà a Avià un benefici econòmic i social", ha valorat Andreu. De manera que ha explicat que "hi haurà persones vinculades amb la cultura de la zona en molts àmbits, i també comptarem amb la cantautora de Manresa Anaïs Vila". Després de l'acte, amb la col·laboració de la pubilla i hereu de la Catalunya central de l'any passat, Raquel Calsina i Marc Piqué, es farà un sopar en què hi participaran unes 150 persones, a l'Ateneu d'Avià. 
 

Actuals representants del pubillatge a la Catalunya central, amb forta presència berguedana. Foto: Cedida


La importància d'un títol intercomarcal

L'actual dama de la Catalunya central i que va ser també pubilla de la Valldan, Aina Pi, ha posat en valor que "Avià està preparant l'acte molt bé", i ha subratllat que "la continuïtat d'aquesta proclamació és important, perquè el que fa [de cara als guanyadors] és donar-los un altre any per gaudir del món del pubillatge, i això és una oportunitat per poder conèixer tota la cultura del nostre país, descobrint racons, paraules, dites i gent". Els representants de l'entitat del pubillatge d'Avià també han destacat la importància d'una proclamació intercomarcal "perquè dona l'oportunitat a comarques com Solsona i Osona, amb escassetat de pobles amb pubilla i hereu, de poder optar a un altre títol". I han admès igualment que ara mateix a les comarques amb més presència d'aquesta tradició, com el Berguedà o el Bages, també hi falta concurrència de municipis. 

Per la seva banda, la regidora de Joventut d'Avià, Sara Subirana, ha expressat que "és molt important que el jovent segueixi apostant pel foment de les tradicions i la cultura".

El cartell de la proclamació d'enguany és obra de Marta Martínez, dissenyadora gràfica de Berga, i l'activitat comptarà amb col·laboradors com Cal Pajares o Sherbet. Segons han explicat els membres de l'organització, el finançament de l'activitat s'aconsegueix a través d'una aportació de cada poble, que s'enfila a 230 euros per municipi, a més de la col·laboració de l'Ajuntament d'Avià pel que fa la preparació i l'emplaçament de l'activitat.