Societat

El Camí dels Bons Homes fa 20 anys amb el repte d'incrementar el nombre d'excursionistes

La ruta transpirinenca que uneix Berga i l'Arièja millorarà l'itinerari i preveu noves eines per facilitar la seva execució

per ACN, Berga | 26 d'abril de 2018 a les 19:08 |
Dues persones caminant per la ruta a pocs metres de l'inici de la primera etapa del Camí dels Bons Homes. | ACN/Gemma Aleman
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Camí dels Bons Homes celebra aquest 2018 els seu 20è aniversari posant en marxa un nou pla d'acció que persegueix incrementar el nombre d'excursionistes que realitzen la ruta transpirinenca que uneix el Santuari de Queralt, a Berga, i el Castell de Montsegur, a l'Arièja (França). Entre les mesures hi ha la millora del sender, la creació d'un paquet per facilitar la seva execució, l'edició d'un mapa o la inclusió de nous establiments en la ruta. A més, és previst que s'hi col·loquin comptadors per quantificar la xifra exacta de senderistes. Segons ha explicat a l'ACN Borja Segura, tècnic responsable del camí, ha estat la subvenció de 376.187 euros que ha rebut la ruta, a través de l'ajut europeu POCTEFA, el que "permetrà fer-ho possible".
 
Borja Segura assegura que aquest 2018 es donarà el tret de sortida a una "nova etapa" de canvis en la ruta transpirinenca. Fins ara, la travessa s'abastia exclusivament de les aportacions econòmiques dels consells comarcals per on passa -Berguedà, Cerdanya, Solsonès i Alt Urgell- i de privats, però gràcies a la subvenció europea, de tres anys, "gaudirem d'autonomia" i es podran emprendre accions "a mig i curt termini".
 
El primer que s'ha fet ha estat reformular la guia amb un nou format que inclou un conjunt de mapes per etapes. Tot seguit, al mes de maig, es farà un inventari de l'estat del camí que, malgrat que Segura assegura que "és bo", permetrà veure "quines mesures cal realitzar". En aquest sentit, Karina Bejar, tècnica responsable de la ruta fins al 2017, reconeix que és un àmbit en el qual fa anys que s'està treballant però que "no és gens fàcil tenint en compte que són prop de 400 quilòmetres d'itinerari" entre el Camí dels Bons Homes i el Camí de l'Últim Càtar, branca paral·lela de l'itinerari.

 

Pla mig de tres persones mirant el mapa del Camí dels Bons Homes Foto: ACN/Gemma Aleman

 
Usuaris reals
 
L'inventari també servirà per veure en quins punts es col·locaran comptadors de persones. I és que, segons el responsable del camí, el fet de desconèixer l'afluència "real d'usuaris", és també una barrera. En aquests moments només n'hi ha un, col·locat a 4 quilòmetres de l'inici, molt a prop del Santuari de Queralt que, en tractar-se d'un pol d'atracció turística, impedeix treballar amb les seves dades. Segons Segura, a partir de les dades dels establiments d'allotjament, les agències de viatges, i les persones que sol·liciten el passaport per fer la ruta, calculen que unes mil persones el realitzen anualment. La previsió és que els nous comptadors estiguin col·locats a principis d'estiu.
 
Forfets específics
 
Des del camí s'ha començat a treballar amb teleoperadors per posar a l'abast dels excursionistes paquets per a les persones que vulguin fer la ruta, que incloguin les reserves d'allotjament, els àpats i obsequis exclusius de la ruta. Segons el tècnic responsable, amb la seva venda, a banda d'ajudar a l'excursionista a tenir la ruta "més ben planificada" i evitar-los-hi "haver de fer les gestions", el que es busca és conèixer més "el perfil d'usuari". "Si sabem qui ens visita sabem a qui ens hem d'adreçar", afegeix Segura. També amb la voluntat d'enfortir aquesta comunicació amb el senderista, la ruta estrenarà una nova web que anirà en aquesta línia.
 
Ruta tècnica
 
Malgrat la voluntat d'incrementar la seva popularitat, Segura recorda que es tracta d'una "ruta tècnica" per la qual cal estar " preparat". Dividida en deu etapes, la vessant dels Bons Homes recorre entre 189 i 205,2 km, depenent de les variants que s'agafin, amb un desnivell acumulat de 5.530 metres. En cas de la variant de l'últim Càtar, també de deu dies, són 190 quilòmetres amb un desnivell de 7.420 m. No obstant això, el tècnic del camí assegura que no hi ha necessitat de fer-l'ho seguit i que sempre es pot anar fent "per trams".
 
Una ruta diferent
 
Segura recorda que el camí compta amb el distintiu de ser una travessa que fusiona "natura" i "història". "El que ens dona un gran valor afegit", diu el responsable. Per aquesta raó, entre les novetats que preveu incorporar la travessa en els propers mesos, hi ha la inclusió dels continguts històrics "segurament a través de codis QR que s'aniran trobant al llarg del camí”, afegeix. L'itinerari rememora l'exili dels càtars occitans, anomenats altrament Bons Homes i Bones Dones, que promovien el cristianisme pur i senzill, basat en l'espiritualitat i en contra de l'autoritària, corrupta i ostentosa Església catòlica del S.XIII.
 
Prova esportiva
 
A banda de les noves accions per millorar la ruta i amb l'objectiu de promocionar el camí, enguany també se celebrarà una prova esportiva a la ruta, el proper mes d’octubre, que pretén servir per commemorar les dues dècades de vida.

 

Participació