La Fira de Maig de Berga s'endinsa al passat industrial per debatre el model econòmic de futur

Una exposició sobre la importància històrica a la zona del carbó, el tèxtil i el ciment centra temàticament una mostra que creix en expositors

Pilar Màrquez Ambròs
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:09h
Francesc Ribera i Ivan Sànchez presentant la Fira de Maig, a Cal Rosal.
Francesc Ribera i Ivan Sànchez presentant la Fira de Maig, a Cal Rosal. | Pilar Màrquez Ambròs
La Fira de Maig de Berga dona enguany una mirada al passat industrial del Berguedà per tal de definir el què va ser la comarca, situar-la en el present i mirar al futur, segons han explicat el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, i el regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, en roda de premsa. La temàtica sobre la que girarà la mostra multisectorial és una de les novetats principals d'enguany, si bé el canvi més destacat és que per primera vegada no es fa el dia u de maig, sinó el cap de setmana del 5 i el 6 de maig. La fira per excel·lència de Berga, que s'emporta una part important dels recursos municipals per a les fires, amb prop de 27.500 euros de pressupost, també creix en expositors amb una nova zona d'exposició lateral. 
 
Una mirada als tres eixos econòmics del passat de la comarca: el tèxtil, el carbó i el ciment, centrarà l'activitat a la carpa principal, la que se situa a la plaça Viladomat i fins a les fonts del Vall. Tal com han explicat Ribera i Sànchez, fa dos anys la mostra va dedicar-se a l'economia de la fusta i l'any passat a l'economia circular, mentre que el 2018 el tema central seran els últims 150 anys d'economia berguedana. "Al Berguedà no estem en un lloc neutre, estem en un lloc on el què es pugui fer en el futur depèn tant de la tradició i del coneixement, com de les infraestructures que hi ha deixat el passat", ha afirmat Ribera. Per tal de posar en valor aquesta aposta, Francesc Ribera i Ivan Sànchez han ofert avui la roda de premsa de presentació de la fira en un espai peculiar: a l'antic complex industrial de Cal Rosal. No perquè la mostra es faci en aquest punt, però sí perquè posa en valor la intenció de la Fira de Maig: "Definir on érem, on som i debatre on hem de ser", segons Ribera. 
 
L'exposició museística a la fira partirà de l'obertura de les mines de carbó el 1850 i farà una retrospectiva pel passat del Berguedà amb punts històrics destacats com l'arribada del tren entre 1903 i 1904, i la revolta social de 1932 que va sufocar la segona república, una iniciativa en col·laboració amb el Museu de les Mines de Cercs, el Museu del Ciment del Clot del Moro i el Museu de la Colònia Vidal. "Sense oblidar les històries humanes que hi ha al darrere", ha apuntat Ivan Sànchez. 
 
Aquesta primera carpa ha d'acollir també una xerrada sobre el futur de la comarca sota el títol "El que hem de ser. Itineraris de desenvolupament econòmic", que es farà diumenge 6 a la 1 de la tarda. Els expositors d'empreses, comerços, institucions, entitats i centres d'ensenyament, entre d'altres, continuaran sent, això sí, una part fonamental de la cita multisectorial. Fins a 44 se situaran així en la carpa situada entre les fonts del Vall i el carrer Lluís Millet, amb una carpa que a nivell estètic repeteix el format de les dues anteriors edicions a partir de palets i amb un disseny de Salvador Vinyes. No en seran els únics. Perquè l'Ajuntament de Berga ha ideat enguany una renglera de petites carpes de 3x3 metres al lateral del passeig de la Indústria, on hi haurà 36 expositors més. 
 

El lloc escollit per presentar la Fira de Maig de Berga ha estat l'antic complex industrial de Cal Rosal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Entre un 8 i un 10% més d'expositors
 
"Hem habilitat aquesta nova zona lateral amb la voluntat d'esperonar empreses i comerços que fins ara mai havien exposat a la fira, és un espai que potser no és tan lluït com el central, però que s'ha ofert a un preu reduït", ha subratllat Francesc Ribera. Les empreses i comerços que se situïn en aquest punt pagaran 20 euros per estand els dos dies, mentre que a la carpa gran el preu és de 60 euros l'estand.

A tota la zona es prohibirà la circulació i l'estacionament de cotxes, perquè les persones puguin passejar pel passeig, apropar-se a les botigues i a les terrasses dels bars i restaurants sense interferències. “En aquesta ocasió, hem detectat un augmentat d'entre un 8 i un 10% d'expositors”, ha detallat Ribera, que ho ha atribuït també al fet que la fira s'hagi traslladat al cap de setmana i s'allargui dos dies. "A molts no els surt a compte fer una aposta potent per la mostra, si només és per una jornada de fira, a més del perill que plogui i els esforços invertits no puguin recuperar-se al dia següent", ha comentat Ribera. L'escenari central se situarà en la zona del passeig de la Indústria més propera al carrer Lluís Millet, allà s'hi faran espectacles infantils i concerts, a mes de situar-s'hi una zona de food trucks amb menjar i beure. Durant el cap de setmana, per l'escenari centre hi passaran artistes com The Chainsmokers, Jaume Arnella i Carles Belda, els Smokings Stones, Lindy Hopers i el grup Bon Ho de Swing i Biel Comas. 
 
Les exhibicions esportives dels gimnasos de la ciutat s'ubicaran com sempre a la plaça Viladomat, intentant que la música interfereixi el mínim possible amb la sonoritat ambiental. I la resta d'estructura per blocs de la fira es mantindrà també com en passades edicions, amb zones dedicades als concessionaris de cotxes, jardineria, productors berguedans i un tram final de parades amb artesania, roba i alimentació. 

Activitats paral·leles
 
A més, al programa s'hi han inclòs activitats paral·leles que es faran a la ciutat durant el cap de setmana, com l'espectacle "España ingobernable" d'Alberto San Juan i Fernando Egozcue, dissabte a les 10 del vespre al Teatre Municipal de Berga, la 28a Trobada de Cotxes d'Època, diumenge al migdia a la plaça de Sant Pere, l'obra de teatre infantil "Mans enlaire" a càrrrec de l'Agrupació Teatral La Farsa, al local dels castellers i amb taquilla inversa, diumenge a dos quarts de 6 de la tarda; o la xerrada "Parlem de construcció ecològica, biohabitabilitat i eficiència energètica", a càrrec de Clau 21 Bioconstrucció, a l'Hostel Ciutat de Berga, diumenge a les 6 de la tarda. 
Arxivat a