El Consell aprova la línia d'ajuts de caixa de 2018 per als ajuntaments berguedans

L'ens comarcal destinarà enguany un total d'1 milió d'euros a concedir crèdits als consistoris amb un topall màxim de 50.000 euros per operació

Pilar Màrquez Ambròs
25 d'abril del 2018
Actualitzat a les 23:09h
El president comarcal David Font i el conseller Abel Garcia durant el ple.
El president comarcal David Font i el conseller Abel Garcia durant el ple. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dimecres la convocatòria per a 2018 d'una línia d'ajuts als ajuntaments de la comarca per un import d'1 milió d'euros. El ple ordinari d'abril de l'ens hi ha donat llum verd amb els vots a favor del PDECat, PSC i ERC i l'abstenció dels dos consellers de la CUP. Els diners seran per finançar amb més rapidesa actuacions per les quals s'està esperant ingressar una subvenció ja concedida. És a dir, es cedeixen els diners "en condició de bestreta" i aquests s'han de reintegrar al Consell tan bon punt es cobri la subvenció o com a màxim el 31 de desembre de l'any corresponent, segons el president comarcal David Font. Ara bé, els consistoris podran demanar "una renovació de l'ajut del Consell per un període màxim d'un any", si a 31 de desembre no han cobrat la subvenció que esperaven, ha apuntat també Font. El topall mínim d'ajut de caixa per operació - que podrà sol·licitar qualsevol consistori del Berguedà - és de 15.000 euros, i el topall màxim de 50.000 euros. 

Per configurar-ne les condicions de la convocatòria s'ha tingut en compte l'assessorament rebut per part de la vicepresidència d'Economia i Hisenda de la Generalitat. Aquest 2018 el Consell obrirà als ajuntaments dues finestres de petició, de l'1 al 15 de juliol i de l'1 al 14 d'octubre, i de cara al 2019 serà ja de caràcter trimestral. "En cas que hi hagués sobredemanda de diners i algú s'hagués de quedar de fora, el que es faria seria tenir en compte un criteri inversament proporcional al nombre d'habitants, per tant el municipi més petit sempre tindrà prioritat en cas d'haver-hi més demanda", ha afegit David Font. 

Al febrer David Font ja va apuntar que actualment existeixen les ajudes de caixa que atorga la Diputació de Barcelona als municipis que ho necessiten, però que el que es busca amb aquesta línia d'ajudes de caixa comarcal és guanyar en "rapidesa i fluïdesa" a l'hora que els consistoris puguin disposar abans dels diners que més tard rebran d'ens superiors en forma de subvenció. La CUP s'ha abstingut en aquest punt després que la consellera Mònica Garcia expressés, per exemple, que no veien clar que "el crèdit no estigui lligat al pressupost anual de l'ajuntament, ni al nivell d'endeutament de cada consistori; hem de pensar que a un ajuntament li suposarà el 5% del pressupost anual i a l'altre molt menys".  

David Font ha clarificat que la concessió del crèdit no va lligada "amb els recursos municipals ni amb l'endeutament" perquè es tracta d'una operació a curt termini i que és un crèdit que a 31 de desembre ha d'estar retornat. 
 

Plenari del Consell Comarcal del Berguedà, aquest dimecres al vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La brigada comarcal es cedirà als ajuntaments
 
David Font també ha explicat en el transcurs del plenari que a través d'una subvenció relativa a plans d'ocupació van contractar-se setze persones per crear una brigada comarcal que es dediqués al manteniment de la xarxa de senders, entre d'altres. "Però a la vegada n'hem parlat amb els alcaldes i alcaldesses, per què puguin treballar en l'arranjament de camins de caràcter més municipal", ha dit. "En aquest cas, s'ha fet un estudi econòmic que proposa oferir la brigada als ajuntaments en model de conveni", ha afegit Font. Es tractaria d'un servei concret i puntual del qual el consistori que ho demanés assumiria un cost de 2,37 euros l'hora. Una proposta que s'ha aprovat per unanimitat. 

Fins a 966.506 euros per un projecte de competitivitat del món de la fusta

El plenari ha acordat també l'acceptació d'una subvenció relativa a un pla d'especialització i competitivitat territorial, per un valor de 966.506 euros. Es tracta d'una iniciativa vinculada a qüestions d'energia i del món de la fusta. "Ha estat el segon millor projecte de tot el país", segons Font. El president comarcal ha dit que la iniciativa ha estat treballada, entre d'altres, per entitats de la comarca relacionades amb el sector, el Consorci Tecnològic i Forestal de Catalunya i la Mancomunitat de Municipis per la Biomassa. En aquest cas, el consell comarcal només en fa tasques de coordinació.