La Diputació farà arribar la fibra òptica a cinc pobles del baix Berguedà

La banda ampla s'implantarà el 2019 a Viver i Serrateix, l'Espunyola, Santa Maria de Merlès, Casserres i a una nova part del municipi de Puig-reig

Pilar Màrquez Ambròs
25 d'abril del 2018
Actualitzat a les 18:38h
Reunió amb la Diputació pel desplegament de fibra òptica a Casserres, Viver i Serrateix, Santa Maria de Merlès, l'Espunyola i una part de Puig-reig.
Reunió amb la Diputació pel desplegament de fibra òptica a Casserres, Viver i Serrateix, Santa Maria de Merlès, l'Espunyola i una part de Puig-reig. | Pilar Màrquez Ambròs
El diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, ha presentat aquest dimecres el projecte que permetrà el desplegament de la fibra òptica a Casserres, Viver i Serrateix, l'Espunyola, Santa Maria de Merlès, i a una part del terme municipal de Puig-reig que fins ara no en disposava. L'ens provincial portarà la infraestructura fins aquests municipis a través de la xarxa local de carreteres amb una inversió de més de 2.219.708 milions d'euros.

Es tracta d'una actuació en 29 quilòmetres de carretera que portarà la fibra òptica fins a 6.485 habitants de la comarca. Fàbrega ha apuntat que "començarem les obres a principis del mes de maig i les haurem acabat a final d'any amb la col·locació dels tritubs". No obstant, serà durant els primers mesos de 2019 quan els tècnics del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat hi facin passar el cablejat. El diputat d'Infraestructures Viàries ha subratllat també que "l’objectiu de l’obra és també optimitzar recursos públics", de manera que s'aprofitarà el desplegament de fibra òptica per construir noves vorades d'un metre d'ample que n'asseguraran millor la seguretat viària. "El 90% del cost és la construcció de la vorada i el 10% correspon a fer-hi passar el tritub de fibra òptica, que són 12 tubs que permeten passar la fibra òptica", ha dit Fàbrega.  
 
La Diputació facilitarà l'arribada de la infraestructura de fibra òptica fins als nuclis urbans, i seran els ajuntaments els que hauran de fer-la arriba a les cases disseminades, si bé el mateix provincial oferirà ja ha ofert assessorament als alcaldes de l'Espunyola o Viver i Serrateix, amb una població molt dispersa. El cablejat es distribuirà per quatre trams de carreteres que són competència de l'ens provincial: des de la sortida de la C-16 a Navàs fins a Viver i Serrateix, des de Puig-reig fins a Santa Maria de Merlès, des de Cal Blau de Gironella fins a Casserres, i des de Casserres fins a l'Espunyola. 
 
"En un any hauríem de tenir-ho tot enllestit", ha subratllat Fàbrega, que ha atès els mitjans aquest dimecres a Berga al costat del president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font. Pel que fa les possibles incidències viàries de l'actuació, Jordi Fàbrega ha assenyalat que “hi haurà sempre pas alternatiu de vehicles allà on s'actuï, de manera que en cap cas ens plantegem tallar cap via". 
 
Una de les grans demandes de la comarca
 
David Font ha assegurat que el desplegament de fibra òptica, que de moment arriba a Berga, Gironella i Puig-reig, és una demanda dels alcaldes de la resta de municipis de la comarca. Fàbrega i Font han explicat així que després d’aquesta actuació que afectarà el baix Berguedà, s’estudia desenvolupar una segona fase que se centrarà en les carreteres de titularitat del Govern català i que possibilitar portar la banda ampla a l’alt Berguedà.

Jordi Fàbrega ha posat sobre la taula que la Unió Europa reclama a tots els països que en formen part que acostin la fibra òptica a tots els seus ciutadans abans del 31 de desembre de 2020. "Les operadores privades de telefonia tenen en compte el mercat, i això impossibilita el desplegament a municipis amb menys habitants", ha dit Fàbrega. El diputat també ha ressaltat que "una persona de Sant Jaume de Frontanyà ha de poder tenir el mateix accés a Internet i a les noves tecnologies que un barceloní". La Diputació, de fet, serà el gestor d'aquesta xarxa de fibra òptica, que és publica. És a dir que els operadors privats poden utilitzar la infraestructura per fer-hi passar els cablejats, però en última instància la seva arribada no depèn d'ells.
 
Vies intel·ligents
 
Jordi Fàbrega també ha explicat que fer passar la fibra òptica a través de la xarxa local de carreteres suposa molt més que portar la banda ampla al territori. "Es poden crear SmartRoads, on sàpigues els punts amb trànsit més dens, el nombre de cotxes que hi passen, si hi ha algun accident a prop, o fins i tot “si a 50 metres està creuant la via un porc senglar", ha exemplificat Fàbrega. "La possibilitat de futur és reduir la sinistralitat al màxim, aconseguir la sinistralitat zero", ha dit. 
 
A tota la demarcació la Diputació de Barcelona farà aquesta actuació en 252 quilòmetres de carreteres, 56 municipis amb una inversió de 18,8 milions d’euros.