Noves oportunitats per a 400 joves de tornar als estudis o trobar feina

En la primera edició del programa Ampans va acompanyar 377 joves, dels quals 75 van tornar al sistema educatiu i es van tancar 140 contractes laborals

Redacció
25 d'abril del 2018
Actualitzat el 26 d'abril a les 10:27h
Joves que van participar a la primera edició de Noves Oportunitats
Joves que van participar a la primera edició de Noves Oportunitats | Ampans
Ampans torna a posar en marxa el Programa de Noves Oportunitats a la Catalunya Central per als propers 2 anys, amb punts d'actuació al Bages, Solsona, Osona, Berguedà i l'Anoia mitjançant aliances amb entitats privades i administracions públiques dels diferents territoris.

El programa s'adreça a joves d'entre 16 i 24 anys que no treballen i han abandonat els estudis amb l'objectiu que recuperin les ganes d'aprendre i retornin al sistema educatiu o bé es formin i trobin una feina. El programa ofereix actuacions integrades d'orientació, formació, acompanyament i intermediació i es caracteritza per oferir als joves itineraris més llargs, de fins a 2 anys, per desenvolupar el seu projecte professional i personal.

En l'anterior edició del programa de Noves Oportunitats, 2015-2017, Ampans va acompanyar amb continuïtat 377 joves de la Catalunya central; 75 dels quals van retornar al sistema educatiu o van aconseguir una inserció laboral superior als 6 mesos de durada. Al llarg del programa es van realitzar un total de 140 contractes temporals i 191 acreditacions formals (graduat en ESO, Certificat de Professionalitat i formació a mida amb empreses). 

El programa té una àmplia vessant innovadora en l'aspecte metodològic i un gran valor afegit perquè reforça les seves competències socials, cíviques i emprenedores, així com un treball d'apoderament del jove a partir d'interessos motivacionals com l'esport, la cultura i les noves tecnologies.

En destaca la implicació de l'entorn comunitari i empresarial del territori. Més de 160 empreses de la Catalunya Central van col·laborar en l'anterior edició per tal de facilitar als joves l'apropament a la realitat social i laboral, mitjançant accions de voluntariat o processos de mentoring. És el cas d'AKI, Masats, Tous, Diesa, Mc Donalds, Consum cooperativa o Oliva Torras, entre d'altres. 

Segons el director general d'Ampans, Toni Espinal "l'èxit de les noves oportunitats no només és la inserció al món laboral o el seu retorn al sistema educatiu sinó també que els joves tinguin l'oportunitat de millorar les seves competències transversals i siguin capaços de fer servir les eines que se'ls hi proporcionen per superar els obstacles que es puguin trobar durant el seu desenvolupament personal i professional".

Ampans impulsa el programa en col·laboració amb la fundació Intermèdia mitjançant una UTE, dins del programa d'ocupació juvenil a Catalunya, Garantia Juvenil 2014-2020 (iniciativa finançada per Europa amb l'objectiu de disminuir l'atur juvenil d'aquells països que tenen una taxa per sobre la mitjana europea) i el pla d'actuació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).