Protecció Civil simula una nevada de grans dimensions a Berga

La situació quedaria normalitzada en quatre hores

Redacció
19 de desembre del 2014
Actualitzat a les 17:31h
Simulacre de nevada a Berga
Simulacre de nevada a Berga | Protecció Civil

Simulacre de nevada a Berga Foto: Ajuntament de Berga


Protecció Civil de la Generalitat ha realitzat aquest divendres a Berga un simulacre de despatx per tenir clara quina hauria de ser la resposta de la ciutat davant d'una gran nevada amb afectacions directes sobre el municipi. Aquesta prova pilot, que ha activat el Pla d'Actuació Municipal (PAM), ha anat dirigida bàsicament als responsables dels operatius, així com a les diferents autoritats que s'encarregarien de gestionar i dirigir els plans d'emergència. 

La situació que s'ha simulat ha estat la d'una nevada de com a mínim 20 o 30 centímetres, que ha deixat amb un gruix de neu considerable tots els carrers de la ciutat i que ha provocat que deu camioners quedessin atrapats. A més, també s'ha hagut de gestionar la sortida dels nens i nenes de les escoles i l'acollida de 72 joves que habitualment realitzen la ruta de l'Alt Berguedà amb transport escolar i que no han pogut tornar al seu municipi. Per acabar d'arrodonir l'actuació, també s'ha simulat l'acollida obligatòria de 52 persones grans que estaven en un autocar. En tots aquests casos, han explicat, s'ha hagut de buscar allotjament i gestionar els àpats.

La majoria de les incidències s'han pogut resoldre des del municipi a través del Comitè d'Emergències Municipal definit al PAM, però també s'ha posat a prova la coordinació amb Protecció Civil, la constitució del Centre de Coordinació Municipal (Cecopal), la presa de decisions respecte de la direcció de les emergències i, finalment, els protocols d'actuació i la coordinació entre els grups. 

En aquest simulacre hi han participat un total de sis persones de l'Ajuntament que estarien implicades en la resolució d'una emergència real. Entre aquestes, l'alcalde de la ciutat, Juli Gendrau, així com la cap de la policia local, regidors i tècnics i membres del consistori. Pel que fa a Protecció Civil, la cap del Servei d'Implantació, Maria José Pérez, ha conduït el simulacre amb el suport dels Serveis Territorials de la Catalunya Central. 

Berga s'estabilitza en unes quatre hores

Segons ha explicat Pérez, el simulacre ha tingut molt bon resultat a la ciutat amb una gestió “ràpida” i una molt bona utilització de tots els recursos. En aquest sentit, ha remarcat que la situació s'hauria organitzat en, aproximadament, una hora i normalitzat en unes quatre: “En una hora en realitat el municipi tenia organitzades totes les accions que s'havien de fer. L'altra tema és el temps que les màquines tarden a passar pels carrers, que són prop de quatre”. 

Gendrau també ha valorat “molt positivament” aquest simulacre de despatx, ja que “tots els responsables, regidors i tècnics han respòs”. Davant d'això, ha assegurat que, a partir d'ara, la ciutat de Berga està “totalment preparada en cas de neu”, tot i que també ha indicat que la realitat sempre és més complicada.
Arxivat a