Centenars de berguedans renoven el vot de poble de Sant Marc sota un sol radiant

Els xocolaters d'honor d'enguany han repartit 208 litres de cacau i fins a 450 trossos de coca

Pilar Màrquez Ambròs
25 d'abril del 2018
Actualitzat a les 19:49h
La xocolata desfeta és cada any la principal protagonista de la tradició de Sant Marc, a Berga.
La xocolata desfeta és cada any la principal protagonista de la tradició de Sant Marc, a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Els camins que porten a Queralt acollien aquest dimecres un degoteig de berguedans des de bon matí. El propòsit com cada 25 d'abril era el de complir amb el vot de poble per agrair a la mare de Déu que els salvés d'una plaga de llagostes el 1687. El santuari s'ha omplert de grans i petits, i moltíssims grups d'escolars, malgrat ser dia laborable a la capital de comarca. A primera hora, just en acabar la missa, el capellà custodi de Queralt, Ramon Barniol, l'alcaldessa Montse Venturós i el regidor Ivan Sànchez han atorgat el tradicional davantal als xocolaters d'honor d'enguany, que han estat l'excap de les Brigades Municipals de l'Ajuntament de Berga, Quim Mas, l'extreballador de la brigada municipal i encarregat de preparar la xocolata desfeta durant molts anys, Francesc Martínez, i dos col·laboradors habituals en les tasques de manteniment, promoció i difusió de Queralt, Judit Vilaseca i Marc Artigas. Mentrestant a l'exterior del temple ja s'aplegaven desenes de persones que començaven a fer cua pel sempre esperat repartiment. Berga ha repartit enguany 208 litres de xocolata desfeta i 450 trossos de coca.
 
Finalment no ha faltat xocolata i coca per a ningú, però la cua de persones al voltant del temple ha estat almenys tan llarga com és habitual. La majoria ha fet bé d'escollir la màniga curta i la roba estival per una jornada com la d'avui, ja que la temperatura màxima a la capital del Berguedà prop de les 10 s'ha enfilat prop dels 22 graus. La calor ha estat més pròpia d'un dia d'estiu, el que segurament també ha animat a molts aquest matí ha emprendre la pujada a peu cap a Queralt. Com marca la tradició de la ciutat, molts hi han pujat caminant des de Berga, però d'altres ho han fet des de mig camí. Amb menys vehicles aparcats al voral que d'altres anys, potser també fruït del bon temps que animava a caminar, la policia local ha estat l'encarregada de regular la circulació a l'arribada al santuari. Hi ha qui també s'ha atrevit a pujar-hi en bicicleta i, a la plaça del santuari, algú aprofitava el bon temps i l'ambient festiu per posar-se els patins.
 

Els xocolaters d'honor amb mossèn Barniol i la resta de mossèns que han oficiat la missa, l'alcaldessa Montse Venturós i Ivan Sànchez. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Ha estat en definitiva un dia de Sant Marc radiant i molt participat, que un any més ha servit per renovar el vot del poble berguedà i que s'ha valorat molt positivament per part d'una majoria. Fa més de 300 anys que els ciutadans de Berga pugen al Santuari de Queralt durant la festivitat de Sant Marc. Els berguedans hi honoren la mare de Déu cada 25 d'abril per renovar el vot de poble que van fer els seus avantpassats, quan van haver de recórrer a la verge per demanar-li ajuda davant de la plaga de llagostes que patia la ciutat. Es tracta sobretot d'una tradició que s'ha mantingut fins a l'actualitat i que ha esdevingut un costum popular que fa que petits i grans es reuneixin a Queralt per compartir un esmorzar a l'entorn natural del santuari.
 

Gentada a la plaça del Santuari de Queralt. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a