Civitas proposa omplir de cultura i «donar la volta» a les visites guiades al patrimoni

Puig anuncia que una de les propostes per 2019 és fer una biennal "de romànic contemporani" amb la col·laboració dels principals agents del Berguedà

Pilar Màrquez Ambròs
24 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:56h
El president comarcal, David Font, amb Toni Puig i l'alcalde de Guardiola, Josep Lara.
El president comarcal, David Font, amb Toni Puig i l'alcalde de Guardiola, Josep Lara. | Pilar Màrquez Ambròs
CivitasCultura ha presentat aquest dimarts la seva proposta de dinamització cultural per a diferents monuments del Berguedà, a partir de la gestió de visites guiades i la implantació de programació cultural a diversos indrets com la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou (Gironella), o les diferents esglésies romàniques del territori. Civitas ha estat recentment l'empresa guanyadora en el concurs públic per a la gestió i dinamització de fins a set recursos turístics i culturals, entre els quals la Torre de l'Amo de Viladomiu, el Monestir de Sant Llorenç, Sant Quirze de Pedret, la Mina de Petroli de Riutort, Sant Vicenç d'Obiols, Sant Vicenç de Rus i Sant Sadurní de Rotgers. "En tots aquells espais, ens donem de temps fins a Sant Joan per repensar del tot les visites", ha assenyalat el president de CivitasCultura Toni Puig. Puig ha explicat que, per plantejar noves maneres de visitar al patrimoni, comptaran amb assessors com la historiadora medievalista Dolors Santandreu.

Puig ha donat a conèixer que a partir d'ara Sant Quirze de Pedret, el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou de Gironella obriran cada cap de setmana de 10 del matí a 1 de la tarda, mentre que Sant Vicenç de Rus (Castellar de n'Hug), Sant Vicenç d'Obiols (Avià) i Sant Sadurní de Rotgers (Borredà) s'obriran un diumenge al mes. CivitasCultura, a més, hi oferirà la possibilitat de visites concertades. També potenciaran activitats culturals amb propostes d'exposicions i concerts a mesura que disposin de recursos econòmics. "Demanarem subvencions a administracions com la Diputació de Barcelona o la Generalitat per activa i per passiva", ha assenyalat Puig.

Exposicions programades a partir del 26 de maig

D'entre les activitats que s'han anunciat, a partir del 26 de maig, es planteja exposar en totes les esglésies mencionades una mostra sobre la pintura romànica, i desenvolupar-hi una reflexió al voltant de l'actual situació política i dels presos polítics i els exiliats. Al juny, la Torre de l'Amo de Viladomiu, que es vol "obrir a les arts" estrenarà programació cultural i plantejarà un esdeveniment de cara a l'estiu que podria anomenar-se "Festival Colònia Oberta", segons Puig. A l'estiu es faran espectacles als diferents elements patrimonials, tant al juliol com a l'agost. Per exemple, fent-hi concerts d'acordionistes del Pirineu. També es fomentarà la presència de programació cultural extraordinària en dates concretes, coincidint també amb festes populars de cada població, segons Puig.  
 

Toni Puig i Imma Espel de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Volem apostar per les visites teatralitzades, entre d'altres. Donar la volta a les visites. Per exemple, a Sant Llorenç hi podem destacar figures com Abat Oliba o Guillem de Berguedà", ha afirmat Puig. També s'estudia personalitzar les visites a partir d'un prototip per mòbil que s'ha desenvolupat per Sant Vicenç de Rus. Toni Puig ha destacat que es buscaran "revitalitzar el patrimoni romànic, fent-lo molt més accessible i visible" per a què arribi "a un públic més ampli i plural" i que el que es farà serà "donar-lo a conèixer en el seu conjunt, no església per església".

Obrir les propostes als programadors culturals 

"Es pot estar d'acord o no en la manera com s'han repensat, però aquestes esglésies són genials", ha dit Puig. Toni Puig ha considerat que "això de què en una església es pugui explicar l'arquitectura romànica del segle X, però a la vegada hi tinguis arquitectura contemporània dialogant-hi, és absolutament meravellós". Toni Puig s'ha mostrat partidari d'obrir les propostes als programadors culturals de la comarca, i ha explicat que s'ha estat en converses amb alguns noms del territori, per exemple amb Pep Espelt del Konvent de Cal Rosal. 

La gestió d'aquestes instal·lacions per part de CivitasCultura, fruit de l'adjudicació per un període de dos anys, es prolongarà fins el 31 de desembre de 2019. 

"Aquest any és l'any europeu del patrimoni, i és una bona ocasió per donar a conèixer aquest patrimoni cultural i industrial que està infravalorat", ha destacat Puig, que ha posat com a exemple el treball que ha fet la Vall de Boí per dinamitzar el seu patrimoni romànic. Puig ha considerat que "el millor ambaixador cultural del Berguedà és el seu excepcional patrimoni romànic i industrial".

Una biennal de romànic contemporani

Malgrat que faltarà lligar-ne finançament i accions, Toni Puig ha posat sobre la taula la intenció de proposar per 2019 la primera biennal de romànic contemporani de la mà dels principals agents culturals i institucions de la comarca. "En tots aquells espais romànics del Berguedà que s'hi vulguin afegir", ha dit Puig. "Buscarem fotògrafs, buscarem pintors, i tan debò hi puguèssim tenir un concert de Xavier Sabata, un dels millors contratenors del món", ha conclòs Puig.