Berga busca encara dues parelles d'administradors per a la propera Patum

El període d'inscripció per optar a ser-ho finalitza el proper 30 d'abril

Pilar Màrquez Ambròs
24 d'abril del 2018
Actualitzat a les 9:16h
Administradores de la Patum, l'any 2016.
Administradores de la Patum, l'any 2016. | Martí Albesa
L'Ajuntament de Berga busca encara dues de les quatre parelles d'administradors de la Patum. Quan tan sols falten uns dies perquè el 30 d'abril finalitzi el termini d'inscripció per aspirar a ser-ho, només s'han presentat dues parelles per ocupar aquest lloc honorari de la festa. El Patronat de la Patum té previst aprovar el recorregut de les passades aquest divendres, segons l'ordre ordinari del ple, si bé cal tenir en compte que els salts de la passada de dissabte de Corpus es fan a les places de la població i, dins d'uns paràmetres, en el lloc escollit pels administradors al centre històric; per la qual cosa fa falta conèixer-ne les quatre parelles per acabar de detallar-ne l'itinerari. Tradicionalment el nom dels administradors es dona a conèixer coincidint amb la sortida del Tabal, que enguany serà diumenge 13 de maig.
 
La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat a NacióBerguedà que en cas que no s'inscriguin dues parelles més d'administradors en els propers dies, serà el Patronat qui marcarà què cal fer. 
 
Tradicionalment, els administradors s'encarregaven de recaptar els diners per pagar les despeses de les festes de l'Octava de Corpus, però avui en dia la seva participació ha esdevingut simbòlica i protocol·lària. Les parelles escollides, que a diferencia d'anys enrere no han d'estar casades, exerceixen d'administradors durant les festes de La Patum i Els Elois. Entre d'altres, tenen l'obligació d'assistir al ple de l'Ascensió, a les misses majors, a la Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i del concurs de dibuix infantil, a l'entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i als salts de Patum que es realitzaran davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit.

Un dels motius que els últims anys s'ha al·legat davant la dificultat de trobar candidats és el cost econòmic del vestuari, la perruqueria o el piscolabis que s'ofereix durant la passada de dissabte. La Patum de 2018 es farà del 30 de maig al 3 de juny. 
 
Més flexibilitat que en el passat
 
Si bé abans els administradors eren persones que s'havien casat l'últim any, avui dia poden ser parella de fet, o bé haver-se casat temps enrere. Hi ha això sí un barem de puntuació – en cas que hi hagi més candidats que parelles necessàries - que  atorga punts a les parelles que estan casades, o bé que tenen relació amb entitats de la ciutat i comarca i/o amb la Patum.  

Els administradors eren originàriament els antics representants dels Quatre Barris en què es dividia la ciutat: Feixines o Capdamunt de la vila (Fonolls), Sant Pere (Esclafidors rebentats), Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits) i Raval (Ravenisses). 
Arxivat a