Berga omple els carrers de llibres i roses en el seu Sant Jordi més reivindicatiu

Al migdia les publicacions més buscades eren les de temàtica independentista i les flors vermelles compartien un marcat protagonisme amb les grogues

Pilar Màrquez Ambròs
23 d'abril del 2018
Actualitzat a les 20:48h
Diada de Sant Jordi, aquest matí a Berga.
Diada de Sant Jordi, aquest matí a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El roig brillant i característic de les roses no ha perdut protagonisme aquest Sant Jordi a Berga, però sí que en part ha hagut de competir amb el groc de les altres roses de la jornada, les grogues, més reivindicatives i que s'han venut força en les parades que les venien. Ha estat en els llibres, però, on sobretot s'ha notat que la diada es presentava amb un reclam de país molt més marcat que en anteriors edicions. A migdia, en les diferents llibreries de la ciutat, els llibres més venuts eren sobretot els que s'han escrit al voltant de l'u d'octubre amb títols com "Operació Urnes" o "Per la llibertat", cartes obertes dels presos polítics sobiranistes i consellers tant des de la presó com des de l'exili, així com les que els han dirigit escriptors i periodistes catalans. Competien amb d'altres publicacions de temàtica local com "La vida en gris", una obra dedicada a les fotografies de Josep Deseuras, o títols mediàtics com el "Bon dia, són les vuit!" d'Antoni Bassas.

Ester Huch de la Llibreria Huch ha subratllat a NacióBerguedà l'anar i venir de públic durant tot el matí, mentre que Antonio Galisteo de la Impremta Casals ha destacat sobretot que enguany el Sant Jordi ha fet sortir al carrer "molta gent" des de primera hora. 
 

El carrer Major s'ha omplert a vessar de persones que hi passejaven rosa i llibre en mà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els carrers i places de Berga s'han omplert des de prop de les 10 del matí, sobretot gràcies als centenars d'escolars que com gairebé cada any n'han recorregut el centre històric. Les corredisses dels més menuts era quelcom que la ciutat havia trobat a faltar les dues passades edicions de Sant Jordi, que van caure en cap de setmana. I això també s'ha notat amb un augment de les vendes i de l'estrés d'alguns dels llibreters i venedors, que atenien el públic més jove amb un somriure, però pendents que tot es mantingués sota control. La plaça de Sant Joan ha esdevingut durant tot el matí, el punt neuràlgic de la ciutat amb una enorme pancarta a favor de l'alliberament dels presos polítics i desenes de persones que curiosejaven entre parades. 

Durant tot el dia, en aquesta plaça s'hi celebra justament la cinquena Marató per la Llengua d'Òmnium Berguedà, i després que ahir ja hi participessin les entitats, n'era el torn de les escoles. Així, la presidenta d'Òmnium a la comarca, Montserrat Soler, ha posat en valor "la importància de reivindicar la llengua en un moment com l'actual", mentre que a l'escenari nens i nenes continuaven recitant poemes, a l'hora que els companys de classe els escoltaven i aplaudien al voltant. Aquesta marató continuarà a la tarda amb membres del Consorci per a la Normalització Lingüística o l'Escola d'Adults de Berga, entre d'altres. 
 

Marató per la Llengua d'Òmnium Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs



Els escriptors també signen a Berga

Fins fa uns anys aquesta era una característica del Sant Jordi a la capital del país que no es veia gaire als carrers de Berga, però el cert és que ja és impensable sortir a passejar per la ciutat durant la diada del llibre i la rosa sense topar-se amb algun dels escriptors locals signant les seves obres. Jordi Cussà n'és un dels que porta més temps fent-ho amb una parada pròpia al costat de Cal Negre. Enguany la novetat de Sant Jordi del reconegut autor berguedà és "El Ciclop" una història que parteix d'un incendi a Badalona durant el segle IV, i en què els seus protagonistes recorren el mar Mediterrani al llarg de diverses generacions. A més, aquest matí en la parada de l'Assembla Nacional Catalana (ANC) també s'hi podia trobar l'escriptor i editor, Jaume Huch, signant algunes de les seves obres, així com el filòsof Quim Sala amb els seus llibres d'assaig i especialment amb "Els Mil Colors de la Vida", la seva última obra.
 

Jordi Cussà, signant llibres a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Rosa en mà i llibre triat, també ha estat una jornada fantàstica per sortir a fer la compra al carrer Major o per asseure's en una terrassa a contemplar com d'altres berguedans i berguedanes anaven amunt i avall. Les fleques i pastisseries eren a migdia plenes a vessar de persones comprant els típics pastissos de Sant Jordi, mentre que als bars els ciutadans es paraven a descansar un instant i fer el vermut. De moment el clima ha acompanyat i ha fet que els berguedans poguessin sortir al carrer amb màniga curta i vestimenta d'estiu, malgrat que molts han mantingut un ull posat al cel, sobretot a l'hora de dinar, quan ha semblat que els núvols començaven a amenaçar pluja de cara a la tarda. Per bé, que ha estat una falsa alarma i la meteorologia ha acompanyat durant tota la jornada. 
 
Arxivat a