Un microconte de Joan Pinyol llueix per Sant Jordi a la façana de l'Ajuntament de Berga

Es tracta d’una iniciativa que consisteix en l’exposició de contes breus en llocs emblemàtics de diverses poblacions de la regió central

Pilar Màrquez Ambròs
23 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:03h

Un microconte de Joan Pinyol llueix a la façana de l'Ajuntament de Berga per Sant Jordi Foto: Ajuntament de Berga


Un microconte de Joan Pinyol amb una versió alternativa de la llegenda de Sant Jordi llueix a la façana de l'Ajuntament de Berga, coincidint amb la diada del patró de Catalunya. 

Des de fa alguns anys, els Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central aposten per la promoció de noves iniciatives literàries i per això, es va posar en marxa el projecte dels microcontes itinerants a les comarques centrals. Es tracta d’una iniciativa que consisteix en l’exposició de contes breus i de manera alternativa en llocs emblemàtics de diverses poblacions de la regió central. L'objectiu és contribuir a la creació literària d'aquest gènere i aprofitar per retre un homenatge a les figures de Pere Calders, gènere en el qual va excel·lir, i a la poesia urbana de Joan Brossa.

Enguany, es tanca el primer cicle de microcontes elaborats per Jaume Huch, Pasqual Farràs, Ramon Erra, Joan Pinyol, Antoni Pladevall i Jordi Estrada que avui es poden llegir als municipis de Manresa, Berga, Solsona, Moià, Igualada i Taradell. En aquest sentit, un microconte del berguedà Jaume Huch llueix fins el 5 de maig a la façana de la Biblioteca del Casino de Manresa, al passeig Pere III. 

També s'han editat punts de llibre amb els mateixos microcontes de tots els escriptors que es trobaran, respectivament, a les biblioteques de les ciutats escollides.

La diada de Sant Jordi és una de les festes més assenyalades de Catalunya. Els protagonistes són els llibres, les roses i les senyeres que ocupen els carrers i les places d'arreu del país. És una festa molt esperada i participativa que es gaudeix i es viu al carrer. En definitiva, una diada festiva símbol de la cultura catalana.

Text íntegre del microconte de Joan Pinyol

El drac confessa a Sant Jordi que no suporta més la cremor d'estómac i el cavaller li suggereix que, en lloc de guspires roents, llenci paraules d'amor a través dels queixals. Quan el sent, la princesa se n'enamora i li regala una rosa. Gelós i abatut, el sant patró galopa fins que es fon a l'horitzó. Per Sant Drac, bèstia i princesa festegen l'amor al Llac Ness, amb la il·lusió d'una retrobada familiar. 
 
 
Arxivat a