L'Albí aposta aquest Sant Jordi per «La Terra Sagna», l'1-O vist pels poetes del país

El segell berguedà encara la diada del llibre amb d'altres novetats potents com «El Ciclop» de Jordi Cussà i «Vull Tornar a Ballar!», un conte per explicar el drama dels refugiats als més menuts

Pilar Màrquez Ambròs
22 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:11h
Jaume Huch d'Edicions de l'Albí amb algunes de les novetats per aquest Sant Jordi.
Jaume Huch d'Edicions de l'Albí amb algunes de les novetats per aquest Sant Jordi. | Pilar Màrquez Ambròs
Hi ha dies que queden marcats per sempre al calendari i sens dubte l'1 d'octubre ha estat un d'aquells dies en la història recent de Catalunya. Per això, entre les apostes literàries per aquest Sant Jordi no hi podia faltar "La Terra Sagna" d'Edicions de l'Albí, una obra que va néixer quan, després de la sacsejada que va suposar aquella data històrica, l'editor Jaume Huch va decidir contactar amb el major nombre possible de poetes d'arreu dels Països Catalans, per reunir en un llibre tot un seguit de poemes inèdits sobre el gran ventall de sentiments que va despertar aquella jornada. "És una obra que va néixer de l'impuls natural de preguntar-nos què podíem fer com a editorial més enllà de la crònica política o periodística", explica Jaume Huch a NacióBerguedà

Huch va començar a enviar cartes per demanar la participació a tots els poetes que se li van acudir i el resultat va ser sorprenent; amb poques setmanes s'hi van sumar fins a 106 poetes i poetesses dels diversos racons de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.

Hi prenen part autors tan reconeguts en aquest gènere com Olga Xirinacs, Marta Pessarrodona, Enric Casasses, Climent Forner, Màrius Sampere, Carles Duarte, Dolors Miquel, Jordi Pàmias, Martí Sales, Àngels Gregori, Josep Maria Folquet, Jordi Cussà, Hilari de Cara o Laia Martínez López. L'editor berguedà es mostra satisfet pel gran nombre de poetes i poetesses que finalment componen l'obra. "Hi ha noms de trajectòria consolidades i de generacions molt diverses", diu Huch. Jaume Huch assenyala que "entre els poetes més grans i el més jove hi ha fins a 70 anys de diferència". "Això és impressionant, perquè vol dir que els fets de l'1-O no han deixat ningú indiferent; en Climent Forner i en Màrius Sampere tenen 90 anys i, en canvi, el poeta més jove del llibre és en Guillem Gavaldà, que en té 20 i va ser una incorporació molt interessant", afegeix Huch.

"També és veritat que hi va haver uns quants poetes que d'entrada i amb tota la sinceritat ens van dir que no s'hi veien amb cor, perquè els fets els havien colpit moltíssim", comenta Huch que posa en valor el que va significar aquella data pel país. Per ara el llibre s'ha presentat a l'Espai Òmnium de Manresa amb la participació de 30 poetes i a la Biblioteca de Gironella.

Una obra dedicada a Roger Español

A Manresa, Edicions de l'Albí va comptar amb un convidat d'excepció: Roger Español, l'home que va perdre un ull l'1-O i a qui s'ha dedicat el llibre. "Dedicar-li el llibre també va ser una cosa que em va sortir de dins, volia dedicar-li a ell en representació de totes les víctimes de l'1 d'octubre", afirma Jaume Huch."A més, en Roger Español que és saxofonista va expressar a Manresa el que nosaltres defensem: que és des de la cultura, la literatura i la música que també hem de poder expressar el que sentim i el que pensem, perquè s'entengui que més enllà de la política aquí hi ha un batec cultural", exposa Huch.

El 15 de maig el llibre es presentarà a Barcelona en el marc de la setmana de la poesia a la capital catalana, a l'espai l'Horiginal. 

La prosa de Jordi Cussà, un valor segur

L'Albí encara la diada de Sant Jordi també amb d'altres novetats potents. Una d'elles és un llibre que va sortir a finals de l'any passat i que viurà aquest dilluns el seu primer Sant Jordi: "El Ciclop" de l'incombustible Jordi Cussà. "És un llibre que està ambientat en un context històric determinat a partir del segle quart i que segueix una família i els seus descendents pel mar Mediterrani i a través del temps", diu Jaume Huch. Huch destaca que l'obra entronca amb "La Serp", una de les altres novel·les de Jordi Cussà. L'editor defineix Cussà com "un narrador d'històries tot terreny, que ha excel·lit com a novel·lista" amb novel·les de diverses temàtiques. Des de "Cavalls Salvatges" a "la Serp" o "El Trobador Cua de Ferro" basada en el personatge de Guillem de Berguedà.

Partint d'un incendi històric a la Badalona romana de principis del segle IV, "El Ciclop" segueix les aventures i odissees d'una família, i a través de diverses generacions presenta visions múltiples sobre el concepte de civilització i la humanitat fins a tornar a Badalona al segle XIII.
 

Jaume Huch, a Berga. El nom d'Edicions de l'Albí és justament un homenatge a Ramon Vinyes i un dels seus contes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs



Entre les apostes de temàtica berguedana que porta l'Albí aquest Sant Jordi, hi ha una història de l'autor Ramon Cabra de l'Ametlla de Merola. Es tracta de "Cartes a la meva Dolors. Vint anys de postguerra en una colònia tèxtil del Llobregat". Un relat autobiogràfic sobre l'experiència d'un jove al nucli tèxtil. En el llibre, Cabra s'endinsa en un univers que està envoltat de les penúries de la guerra, però que també atresora molts moments feliços. "És molt interessat perquè està escrit en forma de cartes a la seva dona, i cada capítol emmarca una història que Ramon Cabra il·lustra amb fotografies de l'època", comenta Jaume Huch.

"Tot i les penúries que explica Cabra, l'obra també té un cert sentit de l'humor que fa de fil conductor", destaca l'editor. "És un llibre que està molt bé i és un dels llibres de temàtica berguedana que m'agrada més reivindicar aquest any", exposa Huch. "És una obra que reconstrueix la memòria de tot aquell període", afegeix. 

Pel que fa les altres novetats destacades d'Edicions de l'Albí hi ha "Postals presents per a una mare absent" del manresà Pep Garcia, que al·ludeix a les experiències viscudes a través de la malaltia de la seva mare, que va patir Alzheimer; "Del Castellot de Viver a Queralt", un recull d'articles de mossèn Climent Forner; i "Els mil colors de la vida", un assaig del filòsof berguedà Joaquim Sala. 

El drama humà dels refugiats, una història per explicar als més menuts

Quant a literatura infantil, l'Albí presenta una aposta amb molta significança humana: "Vull Tornar a Ballar!" de Montserrat Vilella i amb il·lustracions de Montserrat Bugatell. El conte ens trasllada a la vida de la Hala, una nena a qui la guerra de Síria obliga a emprendre el camí cap a Europa amb la seva família i que s'enfronta sovint a un entorn que no els entén. "És una història plena de matisos que pretén explicar als primers lectors la història dels refugiats", diu Jaume Huch, que en destaca també la qualitat de les il·lustracions, algunes d'elles extraordinàries i fetes amb molta sensibilitat. 

En literatura infantil enguany l'Albí també afegeix "Hem vist l'Estel" de Mitus Stampa, que és un pseudònim del propi Jaume Huch. Aquesta és una publicació que recupera una obra estrenada com a espectacle per a nois i noies l'any 1990. I que inclou el text original i un ampli recull de fotografies.