​Berga ingressarà 250.000 euros més amb l'augment de l'IBI

El ple del consistori aprova una al·legació a les ordenances fiscals proposada per la CUP

Pere Gendrau
19 de desembre del 2014
Actualitzat el 20 de desembre a la 1:05h
Ple extraordinari a l'Ajuntament de Berga per aprovar un augment de l'IBI
Ple extraordinari a l'Ajuntament de Berga per aprovar un augment de l'IBI | Pere Gendrau

El regidor de la CUP Francesc Ribera 'Titot' Foto: Pere Gendrau
 

El ple de l'Ajuntament de Berga ha aprovat per unanimitat una al·legació presentada per la CUP a les ordenances fiscals per tal d'augmentar l'IBI a pràcticament totes les categories de béns immobles, un fet que comportarà uns ingressos addicionals al consistori al voltant dels 250.000 euros. El regidor de la candidatura Francesc Ribera 'Titot' ha assenyalat que l'objectiu de la mesura plantejada és el de "solucionar el principal problema d'aquest ajuntament, que és el deute de 18 milions d'euros". 

Ribera també ha assenyalat que, des del moment en què la CUP va entrar al consistori berguedà, han intentat "reduir el deute fent esforços d'estalvi en les despeses ordinàries i incrementant de manera justa els ingressos ordinaris". En aquest sentit, ha afegit que la intenció és "que pagui qui més té" i que la liquidació del deute ha de ser "el més justa possible". I és que, tal com ja va informar NacióBerguedà, l'augment de l'impost afectarà el 10% dels béns immobles amb més valor cadastral de cada categoria. 

 
L'al·legació presentada per la CUP s'ha estimat parcialment, ja que no és possible incrementar l'impost en una de les categories que es plantejaven. Concretament, a la de solars. L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha indicat que, arran dels informes de secretaria, s'ha decidit excloure aquest augment concret "perquè hi ha unes sentències i un seguit de condicionants que no s'acorden amb la legalitat". Diverses sentències adoptades per tribunals de justícia autonòmics han creat jurisprudència i impedeixen aplicar l'increment als solars. D'aquesta manera, els ingressos extres que preveia la CUP amb l'augment de l'IBI, que eren d'uns 330.000 euros, es redueixen de 80.000 euros.

La revisió de l'Impost de Béns Immobles proposada per la CUP i aprovada pel ple consistorial augmenta fins a l'1,1%, el topall que posa la Llei d'Hisendes Locals, el tipus de l'impost que han de pagar el 10% de béns immobles amb més valor cadastral de les categories següents: pàrquings, locals comercials, oci i hosteleria, industrial, oficines i sanitat. A la resta de béns de cada categoria, és a dir el 90% restant, se'ls aplica una rebaixa, passant del 0,662% al 0'65%. Els immobles que tampoc no estaran afectats per l'augment són els de caire residencial.

El ple de l'Ajuntament de Berga ha aprovat la proposta per unanimitat, però s'ha de tenir en compte que no hi era present el regidor del PPC, Joan Antoni López Noguera, ni diversos representants de CiU. Per part dels regidors no adscrits, hi han assistit Ermínia Altarriba i Ramon Camps, els quals han donat suport a la mesura. L'alcalde, Juli Gendrau, ha assenyalat que diversos regidors no han pogut ser-hi per motius laborals i ho ha desvinculat del fet que, excepcionalment, el ple s'hagués convocat a les vuit del matí.  
 

Ple extraordinari a l'Ajuntament de Berga per aprovar un augment de l'IBI Foto: Pere Gendrau