«Pura Mercromina», una novel·la que defuig definicions i s'endinsa al món de Josep Grifoll

L'artista casserrenc publica nou llibre de la mà del Konvent de Cal Rosal; i ho fa amb una història que «és poesia, és prosa, és biografia i és moltes coses més»

Pilar Màrquez Ambròs
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 21:29h
Presentació del llibre de Josep Grifoll, al Konvent de Cal Rosal.
Presentació del llibre de Josep Grifoll, al Konvent de Cal Rosal. | Pilar Màrquez Ambròs
"Pura Mercromina" és la primera novel·la de ficció poètica de Josep Grifoll i també és la primera novel·la que edita Konvent. Encara que el mateix Grifoll reivindica que "no és una novel·la" perquè "no es pot definir: és poesia, és prosa, és biografia i és moltes coses més". A través de les aventures i desventures d'un grup de joves poetes que viuen junts a Ca La Pinya, Josep Grifoll submergeix el lector en un camí ple de vivències en les que ell mateix es reconeix: "Totes les persones que surten al llibre, encara que surtin amb noms falsos i les seves històries vagin canviant, totes existeixen i han passat per la meva vida", diu. "És a dir, tant hi ha la mort del meu pare com hi pot haver un altre instant, ni tan sols acabo d'entendre-ho però hi he bolcat aquestes experiències que tenia dins". 

El llibre es pot trobar a diferents llibreries de Berga, Manresa i Barcelona i se n'han editat d'entrada 250 exemplars, si bé en el futur també es pensa en fer-lo arribar a Berlín i Nova York. Perquè una de les particularitats de la publicació és que en el mateix llibre hi ha la història en dues llengües: en català i en anglès. El motiu? En Josep Grifoll n'ha dedicat la història a la cantant i poetessa Patti Smith i un dels objectius és poder-li enviar un exemplar a Smith i que pugui llegir-lo. Matthew Tree ha fet la traducció en anglès, mentre el periodista de NacióDigital Roger Font s'ha encarregat de la correcció en català. "Jo no sé si crec en Déu, però en la Patti Smith sí, m'ha salvat la vida moltes vegades. Tot ella, la música i la manera de viure, tan forta com arriba a ser; crec que és una persona que ha patit moltíssim i ha patit tant que ha fet servir el patiment per dir-li a l'altra gent que s'estimi", afegeix Grifoll. 

I continua: "Es diu que la Patti Smith és la musa del punk i per mi el més important que va fer el punk és transmetre a la gent que no cal saber música per tocar, ni escriure per escriure, ni tan sols cal saber pintar per pintar". Josep Grifoll és un artista nascut a Manresa i casserrenc d'adopció que és pintor i poeta, però que també ha estat fotògraf, historiador i un llarg etcètera. Entre els seus referents hi ha, és clar, Patti Smith. Però també Roberto Bolaño. A "Pura Mercromina" personatges amb noms ficticis com el Jordi del Foc, l'Urbici Canal, l'Elionor, el Cèsar Pla, el Marc Pelacanyes, l'Anna Pou, la Berta Llum i el Nil Miris conviden al lector a ser partícip de les seves "bacanals poètiques" fonent constantment realitat i ficció. "Quan vaig començar a escriure era també  amb la intenció de criticar tots aquests poetes i artistes i m'he acabat enamorat de tots ells", confessa Grifoll. 

Elsa Guerra, que és una de les persones que n'ha dirigit l'edició i que pertany a l'equip del Konvent de Cal Rosal, explica que en Josep Grifoll va enviar-li la història al setembre. "Quan el vaig llegir, em va flipar i en Josep em va demanar que li enviéssim a d'altres persones, que a partir d'aquí fos el que la vida volgués; que fos com un missatge que llences al mar dins d'una ampolla", defineix Guerra. Una de les persones que el va rebre a causa d'això va ser en Pep Espelt, impulsor de Konvent. Va agradar molt i no va haver-hi dubte que s'havia d'editar. En l'edició van implicar-s'hi moltes persones: Elsa Guerra, Pep Espelt i Berni Puig, però també Marc González que va buscar la millor manera de fer-ne un disseny i de treballar-ne la maquetació amb missatge propi i que és cap de disseny del Diari Montañés. La impremta ha estat  Winihard Gràfics de Moià. 
 

Berni Puig, Josep Grifoll i Elsa Guerra, al Konvent de Cal Rosal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Pep Espelt afirma que el fet d'haver editat el llibre en anglès els dona "molta més amplada de distribució" i "dona veu a un artista del Berguedà sense que el llenguatge sigui una barrera". Però per donar la primera idea al lector de què és el que conté la novel·la s'ha anat molt més enllà, estudiant també fins l'últim detall de la coberta. Berni Puig comenta que en l'estructura s'ha volgut reflectir el caràcter artístic de Grifoll: "La seva pintura és una pintura que va a tot, és com si Josep Grifoll deixés veure tot el seu interior a les seves obres". A partir d'aquí va decidir-se que l'estructura en si fos una metàfora, amb un llom que hi deixa veure les pàgines interiors, l'ànima del llibre. 

Una peça d'autor

Elsa Guerra, Pep Espelt i Berni Puig coincideixen en indicar que durant la posada a punt del llibre s'han pogut cuidar tots els detalls. "Hem pogut anar revisant tots els punts, hem escollit el paper, com serien les tapes, la tipografia, hem pogut controlar tots els petits detalls, investigar com ho volíem i fer un llibre que parla de l'autor i transmet l'essència de la novel·la", defensa Puig. "Amb la portada, en Marc González tenia clar que volia fer alguna cosa senzilla, però molt potent com la novel·la", subratlla Elsa Guerra. Per a Pep Espelt, "el llibre és una peça d'autor", el que li dona un valor afegit. "Coneixem a en Josep Grifoll de fa molt temps, per això hem estat l'equip més adequat per fer aquesta petita joia", finalitza.

Konvent ha editat ja quatre llibres, "però aquesta és la primera novel·la i potser el llibre que s'assimila més a una peça d'autor, que és un format que ens agrada molt i que dona molta més força a l'escriptor". 

El llibre costa 24 euros i es pot trobar a les llibreries Quatre Cantons i Huch de Berga, a la llibreria Papasseit de Manresa, i a la Calders i la Caníbal de Barcelona. A més, també es vendrà al Konvent.

L'obra es presentarà justament dissabte al Konvent de Cal Rosal amb música de The Marlo Piga Project (Maria Llorens i Legner Ligugsni) + Seward.