Un Nadal de peix i marisc, sí o sí

Els majoristes encaren la campanya nadalenca amb il·lusió: esperen que la baixada de preus afavoreixi les vendes | S'espera que la setmana vinent els preus finals encara siguin millors

Bernat Ferrer
18 de desembre del 2014
Actualitzat a les 23:00h
Mostra de peix i marisc fresc a Mercabarna, per presentar les previsions de la campanya de Nadal.
Mostra de peix i marisc fresc a Mercabarna, per presentar les previsions de la campanya de Nadal. | B.F.

Nadal, la nit de Nadal i el conjunt de dies festius d'aquestes dates són sinònims de grans àpats familiars, en què el peix i el marisc no hi acostumen a faltar. I, enguany, tampoc. Malgrat la crisi econòmica que afecta les butxaques de la major part de ciutadans, els majoristes del ram de Mercabarna encaren la campanya "amb il·lusió i optimisme". Bàsicament, perquè molts productes han baixat de preu i, per tant, confien que totes les butxaques puguin fer-hi front.

 
"Portem anys anunciat baixades de preu del peix i marisc, fins que arribarà un moment en què no poden baixar més. Però encara no s'ha arribat a aquest punt, i enguany torna a baixar el llobarro, el salmó fresc i fumat, el besuc, l'ostra, l'angula fresca baixa gairebé un 50%!, el llenguado congelat... I el lluç, l'escamarlà de palangre i el fresc, el bou de mar, la cloïssa, el musclo i la gamba llagostinera congelada mantenen preus respecte l'any passat." Així ho ha explicat el president dels majoristes del peix i marisc de Mercabarna, Leandre Serra, en què, a més, ha anunciat: "I la setmana que ve, la de Nadal, és possible que encara hi hagi millors preus que ara. La mar està en calma, s'està pescant bé i s'espera que arribin forces vaixells. Per tant, hi ha una possible nova baixada de preus a la vista."

I és que, segons ha ressaltat, "el preu del peix el marca l'oferta i la demanda, sempre es ven per subhasta a la baixa". Per tant, en tant que es preveu que hi hagi més oferta, augura que els preus s'ajustaran encara més, tot i l'augment de la demanda que sempre té lloc per Nadal -i que, per això mateix, ja fa temps que està previst. 

En canvi, d'altres productes sí que pujaran: el llenguado fresc, l'orada, les cues de rap, la gamba fresca i congelada -"no ha estat bon any"-, el llamàntol del país i l'escamarlà congelat. 

"La peixatera t'aconsella"

 
Més enllà d'aquests grans números, Serra també ha fet una crida a comprar aquest peix en peixateries de proximitat. Per dos motius. El primer, perquè "el peix que ve d'altres llocs sí que és bo, però el peix de proximitat s'ha de valoritzar més. Perquè el d'aquí dóna de menjar a qui després consumirà aquí, i tot plegat és una roda. Hem de fer la cadena més curta". I, el segon, perquè "la peixatera és prescriptora, t'aconsella, et diu què està bé de preu, t'explica com cuinar cada peix en concret...", fet que no pots preguntar a qualsevol dependent d'un gran supermercat.

"Vivim en un món tan globalitzat que crec que el detallista és important", ha reblat.
 

Les ostres baixaran de preu. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.