La Patum es queda fora de l'Smithsonian Festival de Washington

La Generalitat va advertir les dificultats logístiques a l'ajuntament, així com del fet que un dels objectius de ser al festival era poder mostrar en viu les expressions que hi viatgessin

Pilar Màrquez Ambròs
19 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:02h
Un dels gegants de la Patum de Berga.
Un dels gegants de la Patum de Berga. | Carles Palacio
La Patum no serà enguany a l'Smithsonian Folklife Festival de Washington, malgrat que un acord de ple del patronat de la festa, a proposta d'ERC, va aprovar defensar-ne la presència i que van arribar-se a establir contactes amb la conselleria de Cultura per plantejar-ne la participació i estudiar-ne la fórmula. La regidora de Patum, Mònica Garcia, explica que l'ajuntament va plantejar-ho "amb qui era conseller de Cultura en aquell moment, que era Santi Vila, i també amb el conseller Lluís Puig, que en aquell moment era director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural”.  Segons Garcia, la resposta d'ambdós va ser que "funcionava més aviat al contrari del que nosaltres estàvem plantejant, perquè era la Generalitat qui havia de proposar una expressió cultural per anar-hi i no al revés".

Garcia explica que es va deixar constància que la Patum aspirava a ser-hi "com a expressió cultural popular", però que la Generalitat els va advertir de les dificultats logístiques de traslladar qualsevol element patrimonial de les característiques dels que formen part de la Patum, així com del fet que un dels objectius de ser al festival era poder mostrar en viu les expressions que hi viatgessin. 
 
Mònica Garcia admet que la presència de figures i elements patumaires no es contemplava, malgrat que “encara que el patronat hi hagués estat d'acord, traslladar les figures de la Patum fins els Estats Units és pràcticament impossible, perquè necessites un mitjà de transport segur”. En aquest sentit, la regidora de Patum explica que "nosaltres no podíem moure fitxa perquè ens van deixar clar que era una qüestió que decidien des del Govern català" i assenyala que "probablement la Generalitat ha acabat portant-hi expressions culturals molt més factibles de transportar i molt més factibles d'ensenyar: ballar les gitanes de Rubí a Washington és molt més fàcil que fer-hi un salt de plens".
 
La regidora d'ERC, Ermínia Altarriba, partit que va defensar-ne la proposta al ple del Patronat de la Patum, creu "que era una oportunitat" per a la divulgació de la festa i la ciutat, si bé també apunta que des del partit republicà no van insistir en la qüestió perquè "com tot allò relacionat amb la Patum és complicat de gestionar". Altarriba apunta que "potser es podien haver fet coses per forçar una mica més la màquina, i no es va fer", i recorda que "al ple del patronat es va aprovar que sí, però no va semblar excessivament bé". 

Castells, gegants, diables, bestiari popular i la cobla centraran la participació catalana als Estats Units
 
Catalunya desembarcarà al Mall de Washington del 27 de juny a 8 de juliol com a convidada a Smithsonian Folkie Festival, el certamen més important del mon dedicat a patrimoni cultural i immaterial. Sota el lema 'Amazing Catalonia', les institucions catalanes han organitzat un programa per donar a conèixer la cultura, les tradicions i la gastronomia, així com Catalunya com a destí de turisme cultural. 
 
Amb la col·laboració de la Generalitat, les quatre diputacions, l'ajuntament de Valls i l'Institut Ramon Llull, s'oferirà un tast de la cultura catalana a través dels castells, els gegants, els diables, el bestiari popular, la cobla, els esbarts, la música i l'artesania amb actuacions i tallers en una reproducció d'una plaça Major, un Ateneu i una Rambla.

També es dedicarà un espai als Pirineus, la vida rural, la ciutat i la Mediterrània. El llistat dels artistes, artesans i entitats que participaran a l'Smithsonian Folkie Festival inclou l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (Gegants En Treball i Na Cultura), l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular (Drac i Fura), l'Associació de Festes de la Plaça Nova (Arpella del Barri Gòtic), l'Associació de Geganters i Grallers d'Oliana i els Diables d'Igualada. La Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, "bressol de la cultura castellera" segons la directora general de Cultura Popular, Maria Àngels Blasco, representaran una de les principals manifestacions de cultura popular catalana. En aquest sentit, s'hi desplaçaran un mínim d'un centenar de participants de cada colla. 

Quant a la música i la dansa, Alidé Sans, Carles Belda, la Cobla de Sons Essencials, l'Esbart Ciutat Comtal de Barcelona, Iva Caro, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis i Les Anxovetes seran els protagonistes. Entre els artesans, hi ha representants de forners, ferrers, herbolaris, vidrers, ceramistes, trencadís i vestuari tradicional, entre d’altres.
Arxivat a