Òmnium destaca la llengua com a eina de cohesió en la 5a Marató de Sant Jordi

Els recitals escolars es podran escoltar dilluns 23, però diumenge la plaça de Sant Joan de Berga ja acollirà poesia

Pilar Màrquez Ambròs
19 d'abril del 2018
Actualitzat a la 13:12h
Escenari habitual d'Òmnium per fer el recital.
Escenari habitual d'Òmnium per fer el recital. | Òmnium
Òmnium Cultural del Berguedà celebrarà Sant Jordi amb la cinquena Marató de Lectura per la Llengua, que tindrà lloc diumenge 22 i dilluns 23 d'abril a Berga. L'activitat es porta a terme per posar en valor la llengua catalana i hi participen una majoria d'escoles i entitats socials i culturals de la ciutat.  La Marató de Lectura per la Llengua està conformada per tot un seguit de recitals, sobretot de poesia, que s'impulsen per fomentar la llengua i la cultura catalanes com a eina de cohesió social.
 
La seva vessant més escolar es farà el mateix dia de Sant Jordi, i comptarà amb la participació del Consorci per a la Normalització Lingüística i diverses escoles i instituts de Berga a la plaça de Sant Joan. També hi col·laborarà la Farsa, l'Escola d'Adults, el grup de teatre del Casal Cívic, Anònim Teatre i Tràfec Teatre i la Berguedana de Folklore Total. L'activitat començarà a les 10 del matí, i s'allargarà fins a les 2 de la tarda. Però també es farà de tarda, de dos quarts de 5 a dos quarts de 9 del vespre. 
 
De totes maneres, per anar fent boca de cara a la concorreguda festivitat de Sant Jordi, la cinquena Marató de Lectura per la Llengua haurà començat ja diumenge 22 d'abril, omplint de poesia la plaça de Sant Joan de Berga de tres quarts de 5 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre.

En aquest cas, entre els col·laboradors hi ha Munt d'Arts, Casal Panxo, la Farsa, Punt i Seguit, Cantaires del Berguedà i TocdeFlok.

Acte cultural a Gironella

Òmnium Cultural també organitza un acte cultural a Gironella aquest divendres, amb la participació de l'escriptor berguedà Ramon Soler Riba i l'entrega dels premis escolars un Flaix de la Història de Catalunya, un certamen audiovisual d'alumnes d'ESO. L'acte és a les 7 de la tarda a l'Església Vella de la vila. 

Jornada reivindicativa 
 
Fonts d'Òmnium han indicat, a més, que enguany serà una celebració sobre la que planarà l'empresonament del president de l'entitat, Jordi Cuixart, i de Jordi Sánchez, ambdós representants d'associacions cíviques; així com de tots els polítics també empresonats i exiliats. "Aquest fet farà que la jornada de Sant Jordi sigui, a part de festiva, reivindicativa", han assenyalat. De fet, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) organitzen una cantada de Cantaires del Berguedà per la Llibertat per a la vigília de Sant Jordi, diumenge 22 d'abril a les 7 de la tarda. Ambdues entitats han fet una crida les darreres setmanes per a què les corals de la comarca se sumessin a l'activitat. 
Arxivat a