Un metge berguedà lidera un important descobriment sobre la vitamina B12

Josep Vidal Alaball, amb un equip d'investigadors xinesos, demostra que la via oral és equiparable a la intramuscular

Redacció
19 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:11h
Josep Vidal Alaball, metge i investigador.
Josep Vidal Alaball, metge i investigador. | Cedida
Un investigador berguedà de la Unitat de Suport a la Recerca de l'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, Josep Vidal Alaball, que també és metge de família a Navarcles, ha treballat en un projecte juntament amb investigadors xinesos que obre la via a implantar el tractament de la vitamina B12 per via oral en lloc de l'actual tractament amb injeccions, una solució que podria ser igualment eficaç, més barata i còmoda per als pacients.

La vitamina B12 (cobalamina) és necessària per a funcions bàsiques de l’organisme, com ara el creixement i el desenvolupament dels glòbuls vermells i del sistema nerviós. La deficiència de vitamina B12 és molt freqüent i és causada per diversos factors: l'edat avançada, algunes malalties de la sang, la dieta vegetariana, determinats medicaments, una mala nutrició, entre d'altres. 

Josep Vidal Alaball va néixer a Berga l'any 1971 i va fer l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària a la ciutat anglesa de Plymouth. Després va viure i treballar quatre anys a Cardiff (Gal·les). A Catalunya, ha estat metge coordinador de les urgències del Bages i el Berguedà de l'Institut Català de la Salut (ICS) i ha exercit de metge a Artés i Navarcles. 

Efectes similars a les injeccions, però menys cost
 
Després de buscar els articles, en què es compara l’ús de la vitamina B12 per via oral amb l'ús per via intramuscular, que és el tractament utilitzat actualment en persones amb dèficit d’aquesta vitamina, i de revisar-los; els investigadors, entre els quals Josep Vidal Alaball, conclouen que els dos tractaments poden tenir efectes similars quant a la normalització dels nivells de vitamina B12 en sèrum, però el tractament oral costa menys. 

El projecte en què està implicat el berguedà continuarà avançant ara en l'estudi per ampliar-lo, aportar més evidències sobre aquest àmbit, amb resultats com ara signes clínics i símptomes de deficiència de vitamina B12, qualitat de vida i efectes socioeconòmics, i informar dels esdeveniments adversos de forma adequada, preferentment, en un entorn d'atenció primària.