El tèxtil, un sector que té la mirada posada en les noves tecnologies

Els alumnes que visiten la Fira del Coneixement poden conèixer les últimes aplicacions que es donen als teixits en medicina o construcció, entre d'altres

Pilar Màrquez Ambròs
18 d'abril del 2018
Actualitzat a les 20:27h
L'estudiant Laura González i el professor d'Enginyeria Tèxtil de la UPC, Enric Carrera, a Berga.
L'estudiant Laura González i el professor d'Enginyeria Tèxtil de la UPC, Enric Carrera, a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La indústria tèxtil catalana, com bé saben els berguedans, ha tingut un passat important. Però en ple segle XXI encara el futur amb cert optimisme i amb la mirada posada a l'era digital. Aquesta és la premissa que defensa Enric Carrera, professor d'Enginyeria Tèxtil de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i d'aquesta manera ho explicava aquest matí als estudiants que s'acostaven a l'estand dedicat als teixits de la Fira del Coneixement de Berga. "El tèxtil té una imatge que està només associada a la indumentària, quan en realitat el treball amb tecnologia i teixits de les empreses del país té una gran demanda, perquè de llençols, tovalloles o texans en poden fer arreu, però aquí els tecnòlegs estan aplicant-hi tecnologia per a usos que posen la mirada en el futur del sector", detallava Enric Carrera a NacióBerguedà a mig matí.

A l'estand d'Enginyeria Tèxtil de la UPC s'hi podien observar diferents projectes lligats al món de la indumentària, "des de fils de plata brodats sobre un teixit que són conductors d'electricitat i que poden connectar el mòbil via bluetooth a la roba, a l'aplicació de teixits en el món de la construcció", comentava l'estudiant de doctorat Laura González.  Per exemple, també s'hi mostrava el cas d'un teixit de nanofibres que serveix per al tractament local del càncer, un teixit que es pot impregnar amb fàrmacs antitumorals i amb la qual els cirurgians poden recobrir, durant la intervenció dirigida a extirpar el tumor, la zona operada per eliminar les restes tumorals que hi puguin quedar. Aquest és un projecte que la universitat ha desenvolupat conjuntament amb l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

"La nostra és una carrera amb pocs estudiants i molta demanda", afirmava Carrera. El professor és partidari "d'ajustar la imatge esbiaixada del sector a la realitat". 

Un sastre virtual

L'Institut d'Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la UPC coordina el projecte europeu Morpheos, en el marc del qual s'ha desenvolupat l'aplicació ISizeYou que, com si fos un sastre virtual, et pren les mides per encertar amb la talla més escaient en les compres de roba per Internet. Aquesta és una aplicació que aquest dimecres i dijous també pot conèixer-se més en detall a la Fira del Coneixement de Berga. 

Una de les finalitats del projecte és contribuir a l'augment significatiu de les vendes de roba per Internet alhora que reduir les despeses, en devolucions, que es calculen en milions d'euros. I és que, mentre que en sectors com el de les tecnologies el 50% de les vendes ja es produeix a través d'Internet, al sector de la moda aquest percentatge no arriba al 15%. Una de les raons principals d'aquesta diferència és la dificultat que tenen les grans marques i les botigues per garantir als seus clients que el pantaló, la samarreta o el vestit que han comprat virtualment és la talla més adient del model escollit del catàleg.
 
Actualment, el percentatge de devolucions al sector de la moda europeu és del 40%. Les conseqüències d'aquest alt volum es tradueix en despeses afegides, pèrdues milionàries en vendes i, de retruc, en l'emissió de tones de CO2 generades pel transport de les mateixes devolucions.
Arxivat a