Berga apropa la ciència i la tecnologia a més de 800 adolescents del país

La Fira del Coneixement obre portes al pavelló de Suècia amb nou estands on es mostren recerques científiques vinculades a matèries com la medicina, la cooperació, la prevenció de riscos geològics o els teixits

Pilar Màrquez Ambròs
18 d'abril del 2018
Actualitzat a les 20:29h
Fira del Coneixement de Berga, aquest dimecres al matí.
Fira del Coneixement de Berga, aquest dimecres al matí. | Pilar Màrquez Ambròs
Corredisses a l'hora de formar petits grups de treball a l'entrada del pavelló de Suècia i mirades de curiositat davant dels estands que aquest dimecres i dijous mostren a Berga diferents projectes científics capdavanters: iniciatives dels estudiants de doctorat amb aplicació real fora de les parets de les facultats d'enginyeria i vincle directe amb matèries tan dispars com els riscos geològics, la cooperació humanitària, la rehabilitació d'edificis, el tèxtil, la comunicació o la medicina. Més de 800 alumnes d'instituts de Lleida, Barcelona, Montcada i Reixac, Pineda de Mar, Vacarisses i de diverses poblacions del Bages i el Berguedà han començat a passar aquest matí per la Fira del Coneixement que es celebra aquests dies a la capital de la comarca del Berguedà. 

La fira es realitza per vuitè any consecutiu i està organitzada per l'Exploratori dels Recursos de la Natura de la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Berga i el suport del departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. L'alumnat té l'oportunitat a Berga de visitar fins a nou estands en què es mostren iniciatives vinculades amb la cooperació i el desenvolupament de la tecnologies de la informació i la comunicació, l'arquitectura, l'enginyeria aplicada a la medicina, l'ús de drons en la caracterització del terreny i la prevenció de riscos geològics i els teixits que s'utilitzaran en el futur, entre d'altres.  L'esdeveniment reuneix entre dimecres i dijous desenes d'estudiants de secundària de quart d'ESO, Batxillerat i cicles formatius d'arreu del país. A banda dels projectes esmentats anteriorment, es poden visitar dues exposicions a càrrec del Centre de Cooperació i Desenvolupament (CCD) de la UPC titulades 'Tecnologies i Cooperació pel Desenvolupament' i 'Imatges del sud'.

La codirectora de l'Exploratori de Recursos de la Natura, la berguedana Dolors Grau, ha valorat a NacióBerguedà la nova edició de la Fira del Coneixement "molt positivament", perquè "mentre que pel que fa la participació d'estudiants de secundària, hem arribat al màxim de la nostra capacitat, amb més de 800 persones d'arreu del país, també hem quedat desbordats per l'interès dels grups de recerca que no s'ho han volgut perdre", ha dit. "Per aquests grups de recerca no només és molt important poder explicar el què fan i poder transmetre-ho a la societat sinó que ara mateix és una necessitat, perquè els mateixos projectes europeus obliguen a que hi hagi un retorn, que es difongui fora el que s'està portant a terme dins de les universitats", afirma Dolors Grau.
 

Més de 800 alumnes del país passaran per la Fira del Coneixement de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Com a novetat d'aquesta edició, la mostra també s'obre enguany al públic general.
L'objectiu és apropar l'àmbit científic als veïns i veïnes de la ciutat, que podran visitar la Fira del Coneixement el dijous 19 d'abril, de 4 a 6 de la tarda. "Es fa difícil escoltar les magnífiques explicacions dels doctorands quan hi ha aquesta quantitat tan impressionant d'alumnes, així que hem deixat dues hores per què vingui el públic en general i pugui conèixer més de prop la fira que es fa a la seva ciutat", exposa Dolors Grau. 

El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres, ha fet èmfasi en la inauguració d'aquest matí en què és important "treure la ciència de la universitat i acostar-la al carrer i a la natura i, en aquesta fira, als futurs estudiants". Torres ha destacat que "el futur del país depèn de la capacitat de crear gent preparada i amb talent que apliquin els coneixements al seu entorn, es necessiten moltes vocacions". El rector de la UPC ha assenyalat així que la ciència pot crear "un món més just, més sostenible, i amb més cooperació humanitària". Francesc Torres ha destacat l'escàs atur de les professions científiques i ha considerat que "és vital establir una certa capil·laritat amb empreses del territori perquè el jovent trobi una feina digna prop de casa i no hagi de marxar a Alemanya". 
 

Francesc Torres, Montse Venturós i Dolors Grau, en la inauguració de la mostra. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per la seva banda, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, també present a la inauguració de la mostra, ha recordat que Berga porta treballant dos anys i mig "colze a colze" amb l'Exploratori de Recursos de la Natura, "per poder tirar endavant tot un seguit d'activitats que s'han desenvolupat de manera excel·lent a la ciutat". Venturós ha posat d'exemple el projecte de Science Girls que va portar al febrer a Berga un centenar de noies de vuit països per debatre sobre ciència. 

Entre els projectes científics que es poden descobrir aquests dies a Berga hi ha el del Grup de Recerca de Rehabilitació i Restauració Arquitectònica de la UPC, sobre la rehabilitació i l'aprofitament de les construccions i el patrimoni existent a l'hora de plantejar un projecte arquitectònic nou. "Hi ha propostes que són més transformadores però la nostra filosofia és que l'edificació existent és un recurs que té moltíssimes coses que es poden aprofitar a diferents nivells", ha dit un dels membres de la recerca, la berguedana Sara Vima, que ha valorat molt positivament el contacte amb els joves. "És un luxe tenir aquest contacte amb els nanos, perquè nosaltres a la universitat sí que tenim contacte amb altres estudiants, però es tracta de persones més properes a la nostra edat i que ja estan immersos en el nostre mateix tema, aquí et trobes que pots resoldre dubtes de joves, que veus que en realitat tenen els mateixos dubtes que nosaltres teníem abans d'entrar a la carrera", ha comentat Vima. 
 

Sara Vima i Ana Bartero en l'estand del grup de recerca de rehabilitació d'edificis, a la Fira del Coneixement. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Només un 20% de noies a les enginyeries

Francesc Torres ha assegurat que ara mateix només hi ha prop d'un 20% de dones cursant enginyeries a la UPC. "És important que les nenes vegin exemples i siguin conscients que la ciència pot ser un referent de futur per a elles, per això impulsem tot un seguit de programes amb la Generalitat amb l'objectiu de fomentar vocacions científiques entre les dones". Segons Torres, els resultats d'aquests programes per aconseguir vocacions científiques femenines i el d'iniciatives com la Fira del Coneixement per acostar la ciència als futurs estudiants es veuran a llarg termini. "Volem creure que tindran resultat, però això és una cursa de llarg termini, les vocacions - especialment en el cas de les dones - sorgeixen al voltant dels 10 o 12 anys i, per tant, s'hi ha d'incidir a la adolescència, trencar els estereotips que troben a la televisió i al cinema, però també a la pròpia societat", ha indicat Francesc Torres. "La manera de trencar estereotips es que vegin dones científiques, enginyeres i arquitectes, estudiants que fan projectes com els que veiem en aquesta fira", ha valorat Torres. 
Arxivat a