Neix la Pólvora, la nova organització juvenil de l'esquerra independentista de Berga

L'entitat vol centrar les seves accions en vuit pilars, entre els quals la independència, l'anticapitalisme, l'antifeixisme, el feminisme i la lluita per l'educació pública

Pilar Màrquez Ambròs
17 d'abril del 2018
Actualitzat el 18 d'abril a les 14:43h
Imatge de perfil a Twitter de la nova organització de l'esquerra independentista de Berga.
Imatge de perfil a Twitter de la nova organització de l'esquerra independentista de Berga. | La Pólvora
Berga compta a partir d'ara amb una nova organització de joves de l'esquerra independentista. Es tracta de la Pólvora, que pretén aglutinar el jovent de la comarca "amb la ferma convicció de lluitar per una vida digna"; i que centra les seves accions en vuit pilars fonamentals que són la independència dels països catalans, el feminisme, l'antifeixisme, la lluita per la conservació de la cultura catalana i  la integració de les persones nouvingudes, la solidaritat internacionalista, la lluita per una educació "pública i en català a l'abast de les classes populars" i l'anticapitalisme. Ho expliquen així fonts de l'organització a través d'un comunicat. "Amb el naixement d'aquesta nova assemblea volem mostrar la voluntat que tenim les joves de Berga en plantar cara a tots aquells que ens tanquen les portes a un futur digne", afirmen les fonts.

L'entitat es presenta com una organització juvenil de l'esquerra independentista de Berga, tot i que no descarten accions arreu de la comarca. Així, les fonts consultades per NacióBerguedà apunten que, entre d'altres, plantegen organitzar xerrades i activitats de treball amb la ciutadania. "El que ens comencem a plantejar són campanyes determinades, a partir de les quals desenvolupar accions: des d'organitzar xerrades a presentar propostes als plens municipals, o fer treballar la mateixa ciutadania de Berga o del Berguedà en aconseguir millores per la comarca", indiquen membres de l'entitat. La idea, asseguren, és actuar "des d'una base totalment pacífica". 

Els membres de la Pólvora entenen "la independència dels Països Catalans com a eina per la construcció de sobiranies al servei de la classe treballadora i l'alliberament del poble català ocupat i oprimit pels estats espanyol i francès" i reivindiquen "l'1 d'octubre com a fet fundacional de la República Catalana". També aposten pel feminisme "per lluitar contra el sistema patriarcal sostingut pel capitalisme, com a únic camí per superar la societat masclista avançant cap a l'empoderament de les dones i la igualtat d'oportunitats"; així com per l'empoderament "de les persones homosexuals, bisexuals, transsexuals i intersexuals". A partir també de "la lluita anticapitalista" i "l'antifeixisme", l'entitat assegura voler situar-se "contra l'estat espanyol i l'herència feixista, l'Europa del capital i els privilegis d'uns pocs". 

Transversalitat

"Ens basem en els grans pilars de l'esquerra independentista, on a la part institucional hi ha la CUP; i, entre d'altres, trobem Alerta Solidària des de la banda antirepressiva o la Coordinadora Obrera Sindical (COS) des del sindicalisme", expliquen. En aquest sentit, fonts de la Pólvora assenyalen que a Berga l'entitat se situa "dins dels mateixos cercles cooperatius" que la CUP, la COS o el Casal Panxo. "Som una assemblea de persones que vam pensar que era el moment oportú per crear una assemblea de joves que fos transversal dins de l'esquerra independentista", detallen.

La presentació en societat de l'entitat es farà el proper 27 d'abril al Casal Panxo de Berga, dins dels divendres d'activitats que organitza el casal des de Sant Jordi i fins a Patum. "Ens presentarem com a organització, i també farem un concert en acústic i un sopar", comenten, i animen a contactar amb l'entitat a tot aquell que estigui interessat en afegir-se a l'assemblea. 
Arxivat a