Troben mort l'home de 51 anys desaparegut al riu Llobregat

El cos s'ha trobat en una resclosa al pas del curs fluvial per l'antiga colònia industrial de Cal Bassacs, a Gironella

Pilar Màrquez Ambròs
16 d'abril del 2018
Actualitzat a les 19:07h
Recerca de l'home desaparegut a Gironella per part d'unitats subaquàtiques, aquest migdia.
Recerca de l'home desaparegut a Gironella per part d'unitats subaquàtiques, aquest migdia. | Pilar Màrquez Ambròs
Els equips d'emergències han trobat sense vida l'home de 51 anys, veí de Gironella, desaparegut aquest diumenge. El cos s'ha trobat en una resclosa de la fàbrica de l'antiga colònia industrial de Cal Bassacs a les 13.35 hores, prop de la zona del camp de futbol de Gironella. El responsable de l'operatiu dels Bombers, Ramon Vidal, ha explicat a NacióBerguedà que el tancament de les comportes del pantà de la Baells ha estat clau per localitzar el cos. "El fet que el cabal del riu s'hagués reduït gairebé a la meitat ha possibilitat el rastreig de la zona, a un quilòmetre i mig del centre de la població", ha explicat Vidal. 
 
L'alcalde del municipi, David Font, ha confirmat la notícia pocs minuts després que es trobés el cos. David Font ha indicat que els accessos a la llera del riu Llobregat es mantindran tancats a Gironella fins a nou avís i ha demanat "prudència" als veïns a l'hora de circular per zones properes, ja que el cabal d'aigua és molt important per les pluges dels últims dies. 

Segons fonts properes, la víctima era força coneguda a la població perquè col·laborava activament amb Creu Roja a la comarca. En el seu temps de lleure acostumava a sortir a passejar amb els seus dos gossos als voltants del riu Llobregat. Una de les hipòtesis que feien aquest matí els equips d'emergència és que l'home s'hagués llençat a l'aigua per salvar una de les seves mascotes. La recerca s'havia centrat des de l'inici al riu Llobregat i les zones properes, ja que un dels gossos va ser tret de l'aigua pels veïns al pas del curs fluvial per Gironella. L'animal va ser trobat amb vida a una resclosa de la part sud de Gironella.  Precisament va ser el rescat del ca el detonant de la mobilització, pels volts de dos quarts de dotze del migdia d'aquest diumenge.
 

L'operatiu de recerca ha trobat el cos en una resclosa de la fàbrica de l'antiga colònia tèxtil de Cal Bassacs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una recerca de més de 24 hores

Els Bombers de la Generalitat coordinaven des d'ahir la recerca de l'home de 51 anys i veí de Gironella que va desaparèixer al matí. Segons les informacions facilitades, l'home va sortir a primera hora a passejar amb els seus dos gossos i no va tornar al domicili familiar. El cabal del riu s'ha vist incrementat els darrers dies i l'aigua baixava amb molta força en el moment de la desaparició. La recerca de l'home desaparegut s'ha centrat, bàsicament aquest matí, en dos punts en què les unitats canines han trobat algun tipus de rastre. A la zona del nucli de Gironella, a l'alçada del Casal de la Gent Gran, i també a la palanca del pont de Viladomiu Vell. S'hi ha desplegat un ampli dispositiu de recerca, però també molts voluntaris.

L'alcalde de Gironella, David Font, ha afirmat que aquest matí s'ha donat l'ordre de tancar comportes al pantà de la Baells per facilitar la tasca de les unitats subaquàtiques dels Bombers i els Mossos d'Esquadra. Així, la cerca s'ha pogut intensificat un cop que ha disminuït el cabal de l'aigua, pel tancament de les comportes. Fins al moment en què s'ha trobat el cos, un grup de 40 persones entre submarinistes, bombers, protecció civil, creu roja i voluntaris han realitzat la recerca a peu i dins del riu Llobregat, amb el suport d'un helicòpter de Bombers. 
 
Els equips d'emergències han treballat a contrarellotge durant el matí, perquè el cabal del Llobregat era també molt elevat a la zona alta del Berguedà i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no podia mantenir les comportes tancades de manera indefinida. El responsable de l'operatiu dels Bombers, Ramon Vidal, ha detallat que l'ACA els havia donat quatre hores de marge perquè els equips d'emergències poguessin treballar al curs fluvial al seu pas per Gironella. El cos s'ha trobat finalment en una resclosa prop de l'antiga fàbrica tèxtil de Cal Bassacs. 
 
 
 
El dispositiu ha comptat amb la mobilització de dos helicòpters dels Bombers i de diverses unitats del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), tant de la unitat de muntanya com de la subaquàtica. Així mateix, quatre dotacions terrestres adscrites a la Regió d’Emergències Centre (vehicles de comandament i reforç dels parcs voluntaris) han donat suport al desplegament.
 
 

Equips de recerca al riu Llobregat, aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Tasques de coordinació dels equips d'emergència. Foto: Ramon Campos

Arxivat a