CivitasCultura s'emporta la gestió i dinamització cultural de diversos monuments del Berguedà

El patrimoni romànic de la comarca i d'altres recursos destacats acolliran visites, exposicions, concerts musicals i activitats de la mà de l'entitat que presideix Toni Puig

Pilar Màrquez Ambròs
13 d'abril del 2018
Actualitzat el 14 d'abril a les 15:01h
Roda de premsa de presentació del festival Splendor al Monestir de Sant Llorenç, l'any 2017.
Roda de premsa de presentació del festival Splendor al Monestir de Sant Llorenç, l'any 2017. | Aida Morales /Arxiu
L'Associació CivitasCultura s'encarregarà a partir d'ara de la gestió i dinamització cultural de diversos monuments i espais romànics de la comarca del Berguedà. Civitas ha estat l'empresa guanyadora en el concurs públic per a la gestió i dinamització de diferents recursos turístics i culturals, un certamen que ha impulsat recentment l'Agència de Desenvolupament del Berguedà per encàrrec del Consell Comarcal del Berguedà i que li atorga la gestió d'aquests recursos pels anys 2018 i 2019. Del 23 de març al 10 d'abril, l'Agència de Desenvolupament ha estat valorant la documentació presentada al certamen per les empreses Pedratour SL i CivitasCultura, adjudicant el servei a aquesta última després d'haver-ne valorat la proposta de gestió des d'un punt de vista tècnic i econòmic. CivitasCultura gestionarà a partir d'ara la dinamització cultural de la Torre de l'Amo de Viladomiu, el Monestir de Sant Llorenç, Sant Quirze de Pedret, la Mina de Petroli de Riutort, Sant Vicenç d'Obiols, Sant Vicenç de Rus i Sant Sadurní de Rotgers, amb el propòsit de desenvolupar-hi visites guiades i activitats. 

El dia 24 d'abril està previst que es faci la presentació pública del nou cicle de visites i de la programació cultural de tots aquests espais. Es dona la circumstància que el novembre de 2016 CivitasCultura va signar ja un conveni amb l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà i l'Agència de Desenvolupament i va assumir la gestió cultural del monestir de Sant Llorenç la primavera de l'any passat, desenvolupant-hi un ampli programa d'activitats i aconseguint un augment important de les visites en aquest element patrimonial. 

El president de CivitasCultura, Toni Puig, ha explicat a NacióBerguedà que l'entitat considera que "el Berguedà té un gran patrimoni romànic, que és desconegut i genial, com Sant Vicenç d'Obiols o Sant Vicenç de Rus". Puig ha posat en valor que "d'entre les esglèsies romàniques del Berguedà n'hi ha de molt bones; també de més conegudes com Pedret, evidentment". El director de Civitas diu així que aquest "és un patrimoni en què no només s'hi han de fer visites, que les farem, sinó que és mereixedor d'una programació cultural de qualitat". Puig ha avançat que "en totes aquestes esglésies hi farem petites exposicions, i durant l'estiu hi muntarem actes musicals, de relat de contes, etcètera". Pel que fa els elements més famosos del patrimoni berguedà, com la Torre de l'Amo de Viladomiu, Civitas hi vol emprendre un cicle "de tipus més folk". 

Puig ha resumit que assumir la gestió d'aquests monuments "fa especial il·lusió" perquè "creiem que després d'haver gestionat l'any passat el monestir, ara podem donar una empenta forta al patrimoni romànic i industrial del Berguedà, i tot plegat coincidint amb l'Any Europeu del Patrimoni". Toni Puig creu que molts berguedans "coneixen insuficientment" aquests elements culturals. "Molt poca gent ha anat a veure Sant Vicenç d'Obiols, per exemple", ha apuntat. 

El Monestir de Sant Llorenç, al mapa cultural

L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, ha expressat satisfacció pel fet que sigui Civitas qui torni a gestionar l'activitat cultural a Sant Llorenç, a més d'encarregar-se de la dinamització d'altres elements patrimonials de la comarca. "He de dir que ho veig fantàstic, com a alcalde estic encantat que aquest concurs de monuments l'hagi guanyat Civitas, perquè és una associació que en pocs mesos ha posat en primeríssima línia el Monestir de Sant Llorenç", ha expressat Lara a aquest mitjà. "El monestir era un recurs que estava acabat de fa molts anys i en què no s'hi feien grans coses, més enllà de les Nits Musicals i actes molt puntuals organitzats per l'ajuntament", ha recordat Josep Lara, posant en valor que "aquest últim any van fer-s'hi gairebé 300 actes, de 4 o 5 actes anuals hem passat a una quantitat molt superior d'esdeveniments". 

Josep Lara ha recordat que el primer contacte amb CivitasCultura i Toni Puig "va ser perquè teníem la idea que poguessin gestionar el monestir com a recurs cultural, que fos un equipament per poder-hi fer cultura, perquè sempre he pensat que el monestir està preparat per aquest tipus d'esdeveniments". L'any 2017 el conveni que va signar-se amb Civitas va ser per un any, "per posar-nos un any de coll per veure com treballaven i ja amb la idea de veure si la cosa quallava". Lara confia que a nivell de la resta d'equipaments culturals on treballaran a partir d'ara "faran molt bona feina". Així, Josep Lara ha exposat que "són una gent molt potent amb una base àmplia de coneixement, de l'entorn de la cultura de Barcelona; i això ens afavorirà". 

La Mina de Petroli de Riutort, a l'espera de finançament per reobrir-la

Josep Lara ha explicat també que, per qüestions de seguretat, la Mina de Petroli de Riutort està ara mateix tancada, però ha dit que "la idea és que formi part d'aquest paquet, tan aviat com trobem finançament per tenir-la a punt". La mina va patir uns despreniments de rocs el passat estiu, que van obligar a parar-hi l'activitat per evitar córrer riscos.